Catastrofa ecologică din Clisura Dunării continuă

GRUPUL ECOLOGIC DE COLABORARE NERA atrage din nou atenția asupra catastrofei ecologice din Clisura Dunării. Ecologiștii țin să semnaleze că cele două milioane de euro, date de la bugetul de stat pentru instalația care ar fi trebuit să umecteze praful ridicat de pe iazul Tăuşani – Boşneag, au fost cheltuite în van.

Aspersoarele nu au avut curent

„Vântul îi „prăfuieşte” din nou pe locuitorii din Moldova Nouă cu deşeuri miniere de la iazul Tăuşani – Boşneag. Acum nu a existat energie pentru funcţionarea aspersoarelor (care oricum nu funcţionau pe un asemena praf şi un asemenea vânt), la viitorul vânt probabil nu va fi forţa de muncă iar la următorul nu va fi……….“, scriu cei de la Grupul Ecologic de Colaborare Nera.

Cine va plati eşecul?

„Specialistii de la Ministerul Economiei, Agenţia de Protecţia Mediului şi Primaria Moldova Nouă au dat acorduri de mediu şi autorizaţii pe o soluţie tehnică care nu va produce stoparea poluării. Problema este cine va plati eşecul? Cu siguranţă locuitorii din Clisură cu sănătatea şi cu taxele şi cu impozitele colectate la bugetul de stat de unde s-a finantat proiectul.
Din 2016, de la aparitia in spatiul public a acestei solutii, GEC Nera s-a opus implementarii ei si a cerut folosirea unei consolidari vegetative a iazului care ar fi functionat fara energie, fara forta de muncă, fără………Ar fi funcţionat singură ! Petitiile GEC Nera nu au fost luate in considerare de Ministerul Mediului, Ministerul Economiei , APM si Primarie. Banii trebuiau aruncati pe apa Dunării ….sau cine ştie unde !

In 2 aprilie 2019, poluarea din Clisura este si mai rebela deoarece suprafata iazului, in parte stabilizată in ultimii ani cu vegetatie spontana, a fost răvăşită de utilajele celor care au „stopat” poluarea, iar praful a fost adus din nou în calea vântului“.

Praful de pe halda de steril a Moldomin, întinsă pe 120 de hectare de teren, a trecut Dunărea și a ajuns în Serbia, așa că, in 2016 Serbia a reclamat România la autorităţile europene. Atunci, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României şi a reclamat Statul Român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

(foto Grupul Ecologic De Colaborare Nera)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. N-am inteles nimic din ce scrie acest ONG. Intrebarea este: cine-i finanteaza si cu ce scop? Problema haldelor de steril este veche, iar solutiile sunt foarte costisitoare si greu de aplicat. Daca din asta faceti o stire, inseamna ca ati epuizat toate subiectele.

  2. Cheltuim atit de mult,din banii nostri,din cauza neglijentei noastre,ca sa stringem gunoiul pe care
    Tot Noi l-am aruncat.Am putea sa folosim acesti bani in educatie,sanatate.Pentru fiecare muc de tigara,sau alt gunoi aruncat,100 de lei amenda ! Cine are dreptul sa dea amenzi,in astfel de situatii in Romania? Mai in toata tara,vezi gunoi,peste tot!Pentru ce mai platim personalul,care se ocupa cu acest lucru ?Ma refer,la cei care efectiv fac acest lucru pina la cei din DSP si neaparat la cei din Ministerul Sanatatii care ar trebui sa supravegheze curatenia !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.