Cazul „Ioaniţescu versus Victor Costache”

Echivalarea specializării de medic specialist al lui Victor Costache în domeniul chirurgiei cardiovasculare s-a făcut printr-un ordin de ministru, nu printr-un stagiu în domeniul chirurgiei vasculare şi încheiat printr-un examen, aşa cum s-a procedat şi în cazul altor chirurgi. Ordinul semnat cu data de 13 10 2013 poartă semnătura ministrului Eugen Nicolăescu. În ciuda faptului că aceste echivalări de competenţe se fac pe bază de curiculă şi prezintă diferenţe, în baza unei avizări a Colegiului Medicilor, menţionată în ordinul ministrului Nicolăescu, lui Victor Costache i s-a echivalat o competenţă pe o cale mai puţin obişnuită. Am mai relatat despre această procedură într-un articol din Cotidianul publicat din 12 decembrie 2019.

Din 16. 10. 2013, Victor Costache avea „specializare” şi în chirurgie vasculară pe bază de ordin de ministru, iar la cîteva zile, pe 18 octombrie, îl interneză la Spitalul European Polisano pe Mircea Ioaniţescu pe care îl purta deja pe la analize şi RMN-uri. Și, pe 21 octombrie, îi face o intervenţie de implantare a unui stent multilayer autoxpandabil CARDIATIS 35×120 mm. Pacientul plăteşte 5000 euro (la cursul zilei) şi este urcat pe masă.

A treia zi, presa din Sibiu (chemată să promoveze performanţa) relatează pe larg despre succesul medicului român. Ziarul Tribuna scrie despre „Proteze revoluţionare implantate la Spitalul european Polisano” de Victor Costache si Nicolae Florescu.

Proteza Cardiatis era produsa de o companie belgiană şi reprezenta o noutate absolută. De altfel, la acea dată, conform unei adrese a Ministerului Sănătăţii, proteza nu era omologată în România, acest lucru producîndu-se abia doi ani mai tîrziu, la 29 10.2015. De precizat încă un
lucru. De la semnarea Ordinului de ministru de Eugen Nicolăescu (13 oct 2013) pînă cînd s-a
produs omologarea în Romania a stentului Carditas (29 oct 2015), doctorul Victor Costache a montat aceeați marcă de stenturi la majoritatea pacienţilor săi.

Ghinion! Unul dintre cei doi pacienţi operaţi cu surle şi trîmbiţe, Mircea Ioaniţescu, are necazuri. Rămîne cu sechele cărora nu le poate da de cap. Doctorul „erou” Victor Costache îl evită şi nu vrea să mai dea faţă cu el. Îl evită. Pacientul Mircea Ioaniţescu face nenumărate încercări de scăpa de sechelele operaţiei dar nu reuşeşte. În cele din urmă, solicită o copie a dosarului medical (pe care o deţinem si noi în redacție) pentru a se adresa autorităţilor pentru un caz de culpă medicală. Stupoare! În toate cele 119 pagini ale fişelelor existente, numele chirurgului Costache, menţionat inclusiv în ziare, nu apare decît pe fişa de anestezie şi pe marginea unui buletin de analize medicale redactat cu o zi înaintea intervenţiei „medicul trimițător Victor Costache”. Nici o altă semnătură, nici o parafă într-un dosar varză, întocmit neglijent, fără nume şi semnături. Acesta este singura menţionare a numelui celui care avea să se laude cu celebra intervenţie experimentală.

Oricît se străduieşte pacientul să mai obţină sprijinul medicului, ca să scape de consecinţe, nu reuşeşte, fapt pentru care, cu oarcare întîrzîiere, Mircea Ioaniţescu depune o plîngere penală la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sibiu:

Datorită faptului că acest stent nu era omologat/autorizat în România, din nefericire pentru mine, urmare a acestei proceduri medicale la care am fost supus, starea mea de sănătate a fost afectată, înrăutățindu-se vizibil, dreptul la viață fiind realmente prejudiciat.
Apreciez că medicul în cauză a efectuat această intervenție cu nerespectarea dispozițiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercițiul profesiei ori pentru efectuarea unei anume activități, dovada în acest sens fiind răspunsul comunicat de Ministerul Sănătății – Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, prin adresa nr. 205532/20.03.2018, din care rezultă, fără echivoc, faptul că stentul implantat nu era omologat în România la data la care intervenția a avut loc”.(fragment din plîngerea penală a lui Mircea Ioaniţescu)

În referatul întocmit de Biroul de investigaţii Criminale de la Poliţia Municipiului Sibiu se precizează că „Martora Ioaniţescu Tanţa a arătat că medicul Costache nu i-a informat că se efectueză o operaţie care nu s-a mai efectuat în România, nu le-a cerut acordul pentru efectuarea unui experiment medical de montare a unui stent care nu era omologat în Uniunea Europeană şi nu era autorizat de Ministerul Sănătăţii, Agenția Medicamentului şi Dispozizivelor Medicale”.
În baza Ordonanţei din 22 noiembrie 2018, Dosarul 4695-P-2018 se închide, procurorul Teodor Ianculescu decizînd „Clasarea cauzei avînd ca obiect infracţiunea de vătămare corporală din culpă” deoarce plîngerea prelabilă nu a fost formulată în termen de 3 luni de la data comiterii faptei.
Aşa s-a încheiat a doua mare performanţă revoluţionară a medicului Victor Costache, devenit între timp şi conferenţiar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar din 2019, şi ministru al Sănătăţii.
Celălalt pacient al acestor două interventii revoluţinonare, Gheorghe Cioc, a decedat din cauza unui infarct.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

28 de Comentarii

 1. Pai d-uL Iohannis sa dea un decret Prezidential cf caruia Costache, concitadinul sau si membru PNLepra, totul este in ordine si ca atare orice reclamatie din trecut, prezent sau viitor a fost, este si va fi fara baza juridica si profesionala.
  Iar asta de la reclamat sa fie fericit ca traieste, nu ca: „Celălalt pacient al acestor două interventii revoluţinonare, Gheorghe Cioc, a decedat din cauza unui infarct.”

 2. Nu cred sa fie obligatoriu ca Ministrul Sanatatii sa fie medic. Ministrul având atributii ADMINISTRATIVE, nu medicale. Medici pot fi prin organismele care decid de soarta vreunui medicament sau echipament, nu la nivelul
  cabinetului ministrului. ps tipul din fotografie având nevoie de-o psihanaliza, nu de-un bisturiu.

 3. Altceva nu mai gasim… ca sa „indeplinim intocmai si la timp ordinul de zi pe unitate” de a balacari „guvernul lu’Sica”, de cat o liftiera cu carnet PSD pusa pe „liber” si ca a murit un pacient si dosarul este „inchis” din 2018, si nu a ars pe masa de operatie ca la faimosul Beuran-psd, despre care am tacut ca o „lebada”!

 4. Nu mai scrieti nasoale de guvernul meu in Romania normala, l-ați supărat pe nasty. Atunci cand se întâmplau toate astea era ciuma rosie si dragnia la butoane, ei sunt vinovati, nu pdleprele.

 5. @basarabeanului pupinbăsist Nas’ty
  Rezidentul care i-a dat foc pacientei de la Floreasca nu a ajuns Ministrul Sănătății.
  Incompetentul de la Sănătate este penal atât dpdv medical cât și în privința conflictului de interese. Un șantajabil precum Costache va servi interesele celor care l-au numit și care îi asigură protecția la nivel de PG și DNA.

 6. Tema articolului e infractiunea unui „liberal autentic” de a suplini nelegal, prin ordin de ministru „echivalarea”, de fapt recunoasterea calitatii de specialist obtinuta in Franta. Infractiunea consta in faptul ca recunoasterea atat a titlului de medic, cat si a aceluia de medic specialist intr-o alta tara, recte Romania in acest caz, fara cele doua examene succesive!
  Un medic roman care doreste sa lucreze in Franta sau Germania e obligat sa treaca printr-un examen sever, cu o comisie de cativa specialisti(profesori de medicina!!!)!!! Aceeasi procedura vizeaza recunoasterea calitatii de specialist!!! Daca cel in cauza, actualul ministru care a comis mai multe infractiuni, a facut medicina in Romania,ca sa lucreze/specializeze
  in Franta a fost obligatoriu examinat pentru recunoasterea diplomei. Ceea ce era de demonstrat…
  „Nas’ty” cand iti zic tie si clonelor tale de crepite ca sunteti rusinea ofiterilor coordonatori de la Baneasa nu credeti!
  Pentru ca, daca e adevarata insinuarea ta ab jecta,atunci ceea ce a facut „CIUMA bruneta” cu liftiera este cu atat mai condamnabil! Nesimtirea ta nu are limite, nu te opreste de la nicio noua monstruozitate, numai sa nu apara ciumatii rosii stalinisti pe care-i idolatrizati asa cum sunt, niste bolsevico-natzi „Tica”-losi…
  fiind un act de persecutie politica!!!

 7. Totusi, acest ministru care e la baza si practica medicina chirurgicala, a spus cu gurita lui:”pacientii cer sa ii operez eu”! De ce nu a aratat cel putin o cerere facuta de pacient care solicita cu mare interes sa fie operat de acest individ?! Fenta e fenta pentru multi, nu si pentru noi care, inca mai stim ce inseamna manipularea si munciuna in scop propriu! Analizati-i mima fetei si vorbele llive in acelasi timp si va veti convinge de realitate!

 8. @Charlie, mai mutzunacke, nesmtit esti tu si ta’tu, ala cu „trei licente, mai mutzunake, daca tu esti un raspandak cu solda de 2-bani/3-kopeici pe postare, crez si cei care au alte opinii sunt tot ca tine si ca alti raspanaci ai ciumei rosii&Sputnyk?! Voi astia chia sunteti de Spitalul „9”, dupa ce tot voi ati fost slugile bolsevicilor, militieni, securisti si „toa’rasi cu munca de raspundere”, iar acum sunteti vuvuzelele ciumei rosii& davai ceas, dar i-i numiti pe adversarii „bolsevici-nazisti”!…cred ca esti …bolnav rau…trateaza-te urgent sa nu ajungi o „leguma”!

 9. sa nu ne mai facem iluzii: nemernicii de procurori nu vad probleme in a-l intreba de sanatate pe macelarul costache.

 10. Ziarul NATIONAl ne destainue ca MINISTRUL SANATATII este sub „PROTECTIA PRIMEI DOAMNE” . O fi no fi, omul are PROTECTIE LA PROTECTIE.

 11. Proiectul LEGII VACCINARII OBLIGATORII
  „(4) Atribuțiile Comisiilor Județene de Vaccinare și a Municipiului București sunt următoarele:
  […]
  m) Sesizează serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii
  n) Sesizează instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei. ”
  Cu alte cuvinte, ti se ia copilul de catre autoritati daca nu-l vaccinezi, iar tu esti pasibil de puscarie.
  Ce vor acesti derbedei, sa puna bazele unui Barnevernet romanesc?
  Pana acum i-am lasat sa-si bata joc de toata avutia acestei tari, care este a noastra. Acum ce facem, ii lasam sa-si bata joc pana si de copiii nostri? Acum se va vedea daca dragii nostri copii ne sunt cu adevarat nepretuiti? Iesiti in strada oameni buni! Nu mai ascultati explicatiile lor micinoase, cum ca va vor binele. Nu v-ati saturat de minciunile lor? Toate promisiunile/explicatiile acestor escroci, despre cum va vor ei binele, s-au dovedit ca fiind minciuni, iar dovada este halul in care a ajuns aceasta tara. De aceasta data este prea mult, de data asta nu-i mai lasati sa-si atinga scopul.

 12. Este frapant ce incompetenta are dl.Costache,plangeri penala pentru diagnostic gresit, tratament posyoperatoriu neglijent si practic abandonarea si decesul pacientei,pt.folosirea unor dispozitive medicale neomologate,cauzand sechele si fugind iresponsabil de bolnavul lezat, ilegalitati cauzate de lipsa rezidentiatului pt.chirurgie vasculara prin practica pe care nu a efectuat-o efectiv potrivit legii,la adapostul unei tzidule emisa de un birocrat politic liberal de-al sau Eugen Nicolaescu,si totusi opereaza incadand „lauri”pe spatele pacientilor si a vietii lor !Este de aceea si mai frapant ca trecand peste „trecutul sau inapt”,medical a fost numit ministru,sau poate tocmai de aceea „specialistul penalist”Iohannis care l-a si decorat daca nu ma insel, l-a gasit „corespunzator”! Lipsa de responsabilitate crasa fata de pacientii jecmaniti de clinica privata caruia i-a dat girul prin semnatura de „fidelitate”,aproband astfel ceea ce s-a intamplat acolo ,abdicand de la orice deontologie medicala.Aducand astfel lipsa de responsabilitate fata de sanatatea publica din moment ce ramane fidel angajatorului ,mai mult, serveste interesele altui sector decat cel public, fiind intr-o vadita incompatibilitate cu functia in care a fost numit fara merite si competenta deci abuziv. Scoala romaneasca de medicina, medicina romaneasca, sistemul medical public romanesc sunt puse in pericol de derapajele sale profesionale si adtive.

 13. Intre diploma falsa a medicului italian de la Timisoara si diploma de ,,specialist” (sau ce-o mai fi hartia aia) semnata de contabilul Nicolaescu nu este nici o diferenta. Ambele diplome sunt semnate de persoane necalificate si nu sunt obtinute in urma unor cursuri de specializare si a unui examen in fata unor specialisti in domeniu.

 14. E baza procurorii astia de la Sibiu, au trecut 3 luni ai iesit din garantie, poti sa mori. Cu asa precedent pot chirurgii sa uite in tine 2-3 pansamente si alt instrumentar, daca n-ai depus plangerea in 3 luni si-n a patra ai dat coltu’ , e absolvit de vina… nici macar nu ajungi in sala de instanta, ca face procuroru’ justitie. Ok, sa zicem ca nu intra la vatamare corporala, in exercitarea oricarei profesii, folosirea de echipamente neconforme, neacreditate de autoritatile nationale se sanctioneaza… daca un electrician ar face un montaj cu piese de 2 bani, ar genera un incendiu si mor 5-6 persoane, in 2 ani e in detentie.
  Eu unu sunt de parere ca daca te operezi de o apendicita, de colecist, asa preventiv, sa depui si o plangere la parchet in termen de 3 luni, pana ajung ei sa cerceteze, sa mute dosarul de colo-colo, beneficiezi de o „garantie extinsa” si le mai bagi pe gat la jigodii niste dosare, ca oricum se plang ca sunt depasiti.

 15. PS: avem doctori specialisti, prin ordin de ministru… contabil de ASE

 16. Deci Costache Victor e incarnarea malpraxisului si omu’ ajunge Ministru al Sanatatii. Sigur mai are si alte bube-n cap, sau in bisturiu, iar daca nu privatizeaza ce trebuie din sistemul public de sanatate, hop dosarul penal!!!

  Da’ dincolo de motivele pentru care Victor Costache e santajabil, ramane ordinul de miniatru care-i garanteaza competenta. Nici Kafka nu s-a gandit la asta! Omu’ asteapta acum ordinul de ministru care-l va transforma din conferentiar in profesor. O fi verificat cineva daca mai merge pe la cursuri la universitate? Greu de crezut ca s-a autosuspendat avand in vedere ca la el a opera pro bono inseamna leafa de cel putin 3 000 de euro pe luna. Sa te tii neica cand te-o opera Costache si-ti cere si bani! Aia care cer sa fie operati de ministrul, si mai putin de doctorul, Costache trebuie ca sunt toti milionari.

 17. Nas’ty
  Sa nu mai fumezi iarba inainte de a posta. Ce iti da PNL/PDL? Cumva 2 pesti congelati si un kg de malai, ca atunci cand l-ai votat pe pirat presedinte?

 18. Asta-i cand un contabil mediocru devine Ministrul Sanatatii!

 19. Mai sunt si alte cazuri, pacat ca presa nu le scoate in evidenta mai mult. Ne-am pricopsit cu un macelar in fruntea ministerului sanatatii:

  “Niciun doctor nu mi-a zis până la el că trebuie făcută urgent această operație. Ne-a speriat că va muri altfel și am luat decizia să o operăm. Am întrebat ce riscuri presupune și mi-a zis că mai degrabă cade un avion decât există șanse să moară soția mea. Am avut încredere. A intrat în operație pe 30 ianuarie, am mers cu ea pe picioare. În timpul operației am văzut agitație, intrau și ieșeau din sala de operație, iar când Victor Costache a ieșit din sala m-a întrebat dacă a făcut ceva, crezând că poate vreo asistentă mi-a povestit ceva. După operație nu l-am mai văcut, trebuie să îi pună un aparat pe care dădusem 2000 de euro, el era de negăsit. După două zile de la operația soția mea tot nu era bine, a scos-o de la Reanimare și a bagat-o într-un salon, tot monitorizată. “[…]
  “Eu am văzut cu o zi înainte că ceva nu e în regulă, avea gura cam strâmbă, dar mi-a zis Costache că nu are nimic. Salonul ei era la câțiva pași de locul unde se făcea monitorizarea. A făcut stop cardio respirator, au țiuit aparatele, nimeni nu a auzit, toți dormeau. O asistenta care s-a dus la vizita medicală a găsit-o moartă. Ca să scape au schimbat data decesului cu pixul pe foaia care a ieșit din aparatele alea. Soția mea a murit la 5 dimineața, iar domnul doctor ca să acopere că nimeni nu a fost lângă ea a trecut ora 6 ca fiind ora decesului”, a delcarat preotul craiovean Tudorică Mihalache. (ziardecluj.ro)

  https://www.ziardecluj.ro/exclusiv-dezvaluiri-socante-despre-cazul-de-malpraxis-de-care-este-banuit-cel-care-ar-putea-ajunge-ministrul-sanatatii-din-partea-pnl-victor-costache-este-acuzat-cu-lacrimi-ochi-de-un-preot-craiovean-ca-i-ar-fi-omorat-sotia-pe-masa-de-operatie

 20. Ce se -aude! Ce se-aude !/ pretutindeni -oriunde/ Vine ,se rostogolește / ca o roabă de coceni / și-n poartă la CORTOceni/Se oprește și –grăiește:/ Ieși …afară..ieși afară /Jav(ert)…ră..avră hordin—ară ??

 21. Poate ar trebui verificat ce a lasat in urma si in Franta, prea multe cazuri de malpraxis in jurul lui. Aura de medic competent s-ar putea sa fie falsa.

 22. „Nas’ty”, in mare am spus tot ce se putea spune despre tine si clonele tale rebutate. Ai preluat vizibil misiunea Centuristei „lili” trimisa la azilul de batrani pentru limita de varsta si decrepitudine galopanta! Problema e ca
  esti pre grobian, rau si de o viclenie islamica sub medie, asa ca zbaterile unicului tau neuron, circ um scris si el, sunt inutile. Prin ultima ta postare scabroasa te demasti ca fiind o clona multipla, in toate variantele prin
  care incerci sa creezi impresia unei „mase” de comentatori ma ataci cu aceleasi „argumente”, ca sunt „femeie” si ca
  sunt fugit de la spitalul 9!? Esti o zdreanta umana, bolsevica, clona care se autoreproduce in serie. Numai acest
  fapt, ca te multiplici si e suficient sa fii demascat ca mercenar copeicar…Eu am fost tot timpul „Charlie”…

 23. Codul de procedură penală prevede la art. 296, alin. 1, că „Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei.” Deci de când a AFLAT de săvârșirea faptei, nu de la săvârșirea faptei. Foarte interesantă poziția miliției capitaliste.

 24. Omu canta cum cere cel ce l plateste.Tu ca ministru poti da ordine indirecte pentru favorizarea spitalului privat de unde iei bani ca angajat. Este conflict de interese …directorul spitalului este seful lui si ii da bani. Functia de ministru se subordoneaza unui director privat…Statul Roman este subminat si luat in deradere.

 25. Deci am ajuns si popor pentru experimentarea unor noi proteze cardiatis,fara ca acestea sa fie omologate si recunoscute in UE.Acest ministru trebuia arestat si judecat de urgenta.El atenteaza la viata unor cetateni romani.Dar cum ministrii din acest GUVERN VARZA sunt pusi sa distruga tot ce a mai ramas in aceasta tara,mergem inainte cu ei.

 26. Hei miros puturos ce te duci pe crac în jos iesi din curu lu Asachii intră n gura lu Costachii. Cine dracu sa l mai ancheteze si pe ăsta când Licu e plagiator dovedit, ciracii lui m ai treabă. Aia stau si freaca. … să treacă luna si sa vină salariul de 17000. Cu adeverință de la contabilul saf are drept de libera practică. Il doare la bască, bra Iohannis asigură protecția. Tare mi că l a cum evoluează nenorocirile bra Klaus nu si va duce mandatul la bun sfârsit.

 27. Tot ce este din Sibiu, este imun, sub protectia marelui Fuhrer Klaun Kaizer Kiolhanis! Astia nu patesc nimic, nici daca desfinteaza Romania! „Fac” referendum!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.