CCR, DECIZIE în legătură cu completurile specializate!

Curtea Constituţională a amânat vineri pentru 20 mai pronunţarea în cazul sesizării lui Florin Iordache pe completurile de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot pe 20 mai este programat la ÎCCJ termen în dosarul angajărilor fictive la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

”Curtea Constituțională a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării pentru data de 20 mai 2019”, se arată într-un comunicat CCR emis după ședință.

Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. Dacă sesizarea va fi admisă de CCR, Liviu Dragnea ar putea scăpa de condamnarea la 3 ani și jumătate dispusă în primă instanță, iar procesul s-ar relua de la zero, cu consecința prescrierii faptelor.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că judecătorii Curţii Constituţionale a României trebuie să aleagă ”între moralitate şi loialitate”, iar prin modul în care vor judeca sesizarea lui Florin Iordache în legătură cu lipsa completurilor specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va da ”testul suprem”. Turcan spune că CCR ar trebui să se pronunţe prima dată în legătură cu legalitatea sesizării depuse de Iordache.

Pronunţarea a fost amânată prima dată în 10 aprilie, pentru a doua zi. Şi în data de 11 aprilie pronunţarea a fost amânată.

Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile.

Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Florin Iordache reclamă ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

Şefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris, joi, preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie.

Tarcea îi transmite lui Dorneanu că a adresat următoarea întrebare Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE: „Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instaanţe naţionale de complete specializate în cauze de corupţie?”.

Ea spune că până la termenul de 17 aprilie a primit 19 răspunsuri.

Din aceste răspunsuri, a rezultat că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupţie.

Alte cinci state nu au complete specializate în cauze de corupţie la nivelul Curţii Supreme, dar la nivelul altor instanţe au complete sau judecători specializaţi în cauze de corupţie.

Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

PNL a cerut Curţii Constituţionale a României să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.

Sesizarea liberalilor care vizează Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi dezbătută în 7 mai de către judecătorii constituţionali.

În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ, primul termen fiind stabilit în 8 octombrie 2018. Atunci, liderul PSD a cerut anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ prin care completurile de 5 judecători sunt considerate „formaţiuni de judecată cu reglementare specifică”, astfel încât prevederile Legii de organizare judiciară modificată vor fi aplicate în cazul lor începând cu 1 ianuarie 2019.

Ulterior, Guvernul a sesizat CCR cu privire la constituirea completurilor de cinci judecători, sesizarea fiind admisă în 7 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Ar trebui ca, periodic, judecatorii sa fie evaluati psihiatric. De exemplu, madam Tarcea pare atat de stresata, incat nu distinge irelevanta argumentelor pe care le prezinta: atata timp cat o lege din Romania prevede OBLIGATIVITATEA completelor specializate pentru coruptie, nu mai conteaza practica judiciara a altor tari. Chiat daca in nici o tara din lume si in nici o planeta din Univers nu ar exista ceva similar, legea din Romania tot trebuie respectata. Buna, rea, asa cum este… Drama este ca asemenea judecatori impart „Dreptatea” si in alte cauze, unde omul de rand este strivit de cate o sentinta strigatoare la cer !

  2. ” Gurile rele… ” spun ca 85% dintre instante au completuri specializate, in acest context, CCR poate constata ca ICCJ este in ilegalitate (obligativitatea infiintarii acestor completuri), mai ales ca ICCJ are atributii in unificarea (standardizarea) practicilor la nivelul tuturor instantelor .

  3. Amanare peste amanare!
    Nici CCR nici ICCJ nu aucurajul sa-l trimita la puscarie pe Dragnea!
    Se urmaresc precum soarecele si pisica, amanand una dupa alta!
    Din 1 Iunie o judecatoare de la ICCJ din completul care l-a condamnat pe Dragnea se va pensiona, iar Dosarul se va relua… il vor judeca ani multi de-acum incolo!
    Pana il vor scapa!
    Rusine, Romania o tara pe model Teleormanistan, rusine!!!!!

  4. Asta nu-i CCR ,asta nu-i ICCJ , sunt niste ograzi !! in care au ajuns cei fara coloana vertebrala !.
    Te crucesti ce sunt instare sa faca !!,isi bat joc de meseria lor ,se autodiscrediteaza !! si vreti ca prostimea sa creada in justitie ??.Domnilor cred ca visez urit !!,cum este posibil sa fugiti de raspunderea in halul asta ??.

  5. Cel mai tare m-a distrat chestia asta: „Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că judecătorii Curţii Constituţionale a României trebuie să aleagă ”între moralitate şi loialitate”!?!?!? Zau, cucoana? Dar de LEGALITATE ai auzit cumva, vreodata?? Dar de Constitutia Romaniei?? Probabil ca nu, pentru ca, la varsta cand trebuia sa afle aceste lucruri, era ocupata cu „altceva”! Ludovic Orban stie cu ce…. Nu-l mai citez, pentru ca nu are rost!

  6. Lili, gândești cu ….orice dar nu cu capul, nu de alte, da tu nu prea ai așa ceva. Îți doresc ție și alor țăi cât mai multe procese, numai ca ale lui Dragnea, și chiar să ajungeți la bulău/ mai luate-ar dracu, zău! Mai bagă și tu vreun soft nou!/ Lili, Lili, Liliana/ de ce faci tu ca Joiana/ de se sperie poiana/de ce nu vrei tu să paști/ până-n ziua cea de Paști/…hai, gata!

  7. Sistemul judiciar se da la o parte si lasa electoratul sa decida. Dar spectacolul care l-a facut pana in prezent a fost bun pentru Johannis! Huuo sorosistilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.