Ce aţi „REZOLVAT”, domnule Iohannis?

Primul cuvînt pe care l-a pronunţat Klaus Iohannis după moţiunea de cenzură a fost „REZOLVAT”. Am rămas surprins. Mă aşteptam ca Preşedintele României să apară îngrijorat de căderea guvernului, de faptul că ţara intră într-o criză politică, de faptul că bugetul ţării riscă să nu poată fi adoptat în termen. Indiferent dacă, în sinea sa, juca tontoroiul de bucurie.

N-am vrut să mă pronunţ imediat după acea scenă ridicolă. Am lăsat să treacă ceva timp, sperînd ca măcar consilierii săi să-i spună că, în spaţiul public, trebuia să-şi ascundă bucuria şi să înţeleagă faptul că, după cederea moţiunii, sarcina sa principală este să pună capăt crizei, adică să rezolve situaţia pe care, în bună parte, chiar dînsul a creat-o.

Dar, ce să vezi? În locul unei preocupări serioase pentru a depăşi situaţia de criză, preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la o consultare formală şi a plecat imediat la Sibiu, lăsînd pentru marţi desemnarea lui Ludovic Orban ca Prim-ministru, ca şi cum ar fi avut nevoie de timp pentru a se decide, deşi toată lumea ştia că decizia era luată cu mult timp înainte, conform unui plan la care a lucrat vîrtos în ultimii ani, sintetizat de acea formulă deja celebră: „Vreau Guvernul Meu”!

La o săptămînă după căderea guvernului Dăncilă, rămîne întrebarea: „De fapt, ce aţi REZOLVAT, domnule Iohannis?” Tot jubileul acesta, repetat la întîlnirile electorale, este în realitate celebrarea unei victorii care nu-i aparţine Preşedintelui decît în mică măsură, fiind, mai degrabă, succesul lui Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta, adevăraţii artizani ai trecerii moţiunii, alături de acele cîteva voturi venite din partea unor membri PSD.

Aşa cum arată declaraţiile acestora din ultimele zile, înţelegem că Tăriceanu şi Ponta mai degrabă nu sînt dispuşi să treacă în Parlament „Guvernul Orban”, decît să-i dea satisfacţie lui Iohannis că a REZOLVAT ceva. În acest moment, am putea spune chiar că Iohannis a REZOLVAT nimic!

În Parlament, PNL şi USR au tot 140 de voturi, cu care nu pot să treacă în veci un guvern, aşa că expresia folosită la reuniunile electorale cu liberalii, „voi şi cu mine am REZOLVAT”, nu este decît, cel mult, o metaforă, o figură de stil. În realitate, trecerea „Guvernului Orban” nu se poate face decît în două cazuri:

– cu aportul ALDE şi ProRomania, eventual şi a unor pesedişti sau

– la a doua strigare, cînd va conta dorinţa parlamentarilor de a-şi păstra fotoliile încă un an.

Adepţii Preşedintelui ar putea spune: „Ei, şi? Va trece la a doua tentativă”. Nu este, însă, chiar aşa de simplu. Cine a fost atent la discursurile din ultimele zile ale lui Iohannis a observat o nuanţă: „nu ignoraţi PSD!” Şi acesta este, în sfîrşit, un semn că o minte ascuţită l-a sfătuit pe Preşedinte că încă nu s-a REZOLVAT nimic.

Şi, iată ce se poate întîmpla în viitorul apropiat:

– PSD, împreună cu cei care nu-l vor pe Ludovic Orban premier, pot să nu intre în sală şi să nu existe cvorum pentru validarea guvernului, ceea ce înseamnă prelungirea rămînerii Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria chiar şi pînă după prezidenţiale.

– după validarea „guvernului Orban”, adică după a doua strigare, aceleaşi forţe au dreptul să introducă ele o moţiune de cenzură, cu şanse uriaşe de a trece, şi astfel iar se ajunge la o criză politică, în acel caz cu PNL în dificultate.

– după ce Klaus Iohannis ar obţine şi al doilea mandat de preşedinte, PSD poate să ceară suspendarea lui Klaus Iohannis. Fără ezitantul Liviu Dragnea, care s-a împotrivit mereu suspendării, sînt sigur că PSD-ul rănit şi umilit constant de Klaus Iohannis are pe agendă o asemenea strategie.

În aceste condiţii, PSD, avînd în continuare majoritatea în Parlament, chiar după ce Klaus Iohannis va obţine al doilea mandat, bătălia pentru viitoarele alegeri locale şi parlamentare începe să devină un scop în sine, de la care PSD nu se va da înapoi şi va folosi toate mijloacele legale care-i stau la îndemînă. Argumentul suprem va fi acesta: „la fel aţi făcut şi voi!

După cum vedeţi, n-am luat în seamă efectele guvernării PNL. Dacă le adăugăm şi pe acestea, pe baza declaraţiilor de pînă acum (tăierea pensiilor şi salariilor prin modificarea impozitării, desfiinţarea SIIJ sau restructurările în rîndul bugetarilor), mi-e teamă că acţiunile PSD contra lui Iohannis vor avea şi un suport public destul de mare, care ar putea să ducă la rezultate surprinzătoare pentru tabăra Preşedintelui la cele două rînduri de alegeri care urmează anul viitor.

Această perspectivă cred că l-a făcut pe Iohannis să le spună liberalilor „nu ignoraţi PSD!” Asta înseamnă ce deja şi-a dat singur seama că acel „REZOLVAT” nu a fost decît o boare, expresia unei satisfacţii de moment, pe care a ţinut morţiş să şi-o arate.

În realitate, deşi crede că va distruge PSD, aşa cum se laudă în faţa liberalilor, Klaus Iohannis n-a făcut altceva decît să trezească monstrul adormit din PSD şi să-i ofere ocazia să tropăie iarăşi! Şi primele răgete se vor auzi chiar peste cele zece zile pe care Ludovic Orban le are la dispoziţie pentru a se milogi de Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta să nu-l lase de izbelişte.

Cu doar 140 de voturi în spate, Ludovic Orban va fi obligat să facă multe temenele în aceste zece zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Spânu 1818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Scarboasa imagine in finalul articolului. Un Orban milog – o imagine pe care o stim deja din secventa sa punem mana de la mana si sa-i cumparam niste haine „presedintelui” PNL – salivand balos pe langa cele doua jeguri politice nationale: Tariceanu si Ponta si acceptarea oricaror conditii puse, ranjind, de acestia nu constituie un final de batalie politica, ci un mismas de bordel de tip „ce/cat imi dai ca sa stau?”. Politica romaneasca a degenrat scopul incetand sa mai fie demonstrarea ca un partid este mai bun si mai preocupat de interesele nationale, acesta stramutandu-se in domeniul ajungerii la putere, pur si simplu, pentru a mai ciordi ceva pentru cativa favorizati. Din mocirla asta nu mai iesim.

  2. Acum domnule Spanu , avem o perioada de tranzitie , in care cei care pierd sunt doar PSD isti si „acolitii” lor, care nu stiu sa piarda. Pas cu pas , revolutia tacuta va matura toate jegurile care au parazitat de 30 de ani Romania. Oamenii vor o Romanie normala. A ales bine Iohannis sloganul, simplu si cu efect. Ce nu au inteles PSD isti , le-au marit salariu si ei voteaza pe altii sub deviza , manaca-le micul si voteaza pe cine crezi ca merita. Acum multi din administratie stiu ca nu se vor micsora salariile ,ci vor fi dati afara doar cei sub steagul PSD. Ghinion!

  3. Cei doi demolatori Ponta si Tariceanu s-au opintit sa darame guvernul PSD fiecare avand motivele sale. In nici un caz pentru a-i trimite in palatul Victoriei pe Verner si Sica. Nici Tariceanu si nici Ponta nu sunt doi fraieri, ei realizeaza ca odata ce pun mana pe guvernare binomul sulfuros Verner-Sica cu greu va mai putea fi dat jos, mai ales ca i-ar netezi calea lui Verner pentru al doilea mandat. Iar ce-ar urma este usor de inchipuit: DNA, dosare inventate, inculpati etc etc. Iar ca roti de rezerva la guvernarea liberala, nu-l vad pe nici unul din cei doi sa accepte. Desi fomistul coabitac s-ar multumi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.