Ce caută un „corupt” român la Departamentul de Stat american?

Nici „corupția” românească nu mai e ce-a fost și nici americanii se pare că nu mai luptă cu ea ca pe vremuri. Andrei Baciu, fost șef al CNAS și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, care este urmărit penal de DNA, se laudă că a fost primit la Departamentul de Stat al SUA.

„O discuție foarte interesantă la Departamentul de Stat american despre provocările actuale, inclusiv cele din domeniul inteligenței artificiale, într-un context mai mult decât special: peste 40% din populația planetei va vota în 2024.
Economic vorbind, vorbim despre țările care dau mai bine de 40% din PIB-ul mondial.
Aceste alegeri care se desfășoară în mare parte în Statele Unite ale Americii, Europa, părți din Asia, America Centrală și de Sud vor influența și vor dicta viitorul geopolitic și economic pentru următorii ani.
Știm ca este un an crucial pentru România. Poate ne pare greu să credem, însă România este acum într-o poziție unică în care poate să aibă o voce la nivel internațional.
Sunt primele alegeri în care apare un nou actor: inteligența artificială, iar toate analizele arată că evoluția tehnologică aduce cu sine provocări noi în campaniile electorale, cu accent pe pericolul amplificării dezinformării.
Fake news și deep fake, toate acestea sunt instrumente care pot fragiliza democrația.
O temă care merită dezbătută și gestionată cu atenție, pentru un viitor în siguranță!”, a transmis Baciu pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o fotografie.

Andrei Baciu (PNL), fost șef al CNAS și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, are calitatea de suspect în dosarul achiziției de vaccinuri. Acuzațiile procurorilor sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cazul lui Andrei Baciu, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.
Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.
Baciu a demisionat din fruntea CNAS în ziua când a fost chemat la DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Marieta Visan 267 Articole
Autor

31 de Comentarii

 1. La așa CV The Swamp l-a angajat direct, fără examen.Nu știu de ce insistă unii români să vadă corupția numai acasă…Acasă la ea e corupția prin tot Occidentul.America în halul în care e azi, nu este o țară în care să-ți dorești să-ți faci o familie și un viitor.Singura motivație care mai stă în picioare este diferența de valoare între dolar și leu și unele salarii pentru oameni care,exclusiv, vor să facă bani.Asta e tot.În rest, e un infern al fentanylului și boschetarilor.

 2. astia sunt la butoane pe cine vreti sa trimita?
  Nu ii mai alegeti si veti avea alta viata.

 3. Ce cauta? Protectia Licuriciului! Mai aveti vreo indoiala cine l-a pus (si) pe asta in diverse functii? Pentru ce calitati? Bine, in afara de „vocea si talentul” sau!

 4. Protecție contra justiției din România! Justiția poate face dreptate chiar daca are susținere baragladina asta.

 5. ce sa spun, Baciu sau Gheorghita, corupti:))))Voiculescu da,in primul rand si-a falsificat diplomele,dupa care a fost un ministru caricatura la Sanatate

 6. GINERELE FOSTULUI SENATOR LAURIAN BADULESCU…PAI, CINE A PRADUIT RESURSELE ROMANIEI? ACESTA ESTE UNUL DIN SECURRISTII CARE AU VANDUT TARA..SI IATA CUM SE FACE CONTINUITATEA…FETELE LUI PATRICIU NU PRESTEAZA SI ELE, OARE, TOT PENTRU CONTINUITATE, SAU DINU PATRICIU TRAIESTE, BINE, MERCI, DAR L-A INGROPAT SISTEMUL
  ..PENTRU LINISTEA LUI?! MAIMUTA ASTA CARE A PULVERIZAT BANII ROMANILOR PENTRU VACCINURI NU IL AGATA PROCURORII PROGRESISTI? COMPLICII CEI MAI PUTERNICI AI DISTRUGERII ROMANIEI…PROCURORII, MAGISTRATII SI POLITICUL!

 7. Păi nu știu de ai fost atent la ce fel de ambasadori te-au dirijat.. Ai plătit din greu doar pentru a fi prins de mînă de un prezident, care ți-a dat in scîrbă o șapcă..Nu cred că nu știi originile corupției și a terorismului,.Nu cred că ai servicii cu ”organe” de pensie nerușinată, extrem de patrioți, care nu văd și nu cunosc interesul național. Deci, ceea ce vede și știe un neica nimeni de pe stradă, de ce un ”organ” nu știe și nu procedează conform ??

 8. Este cit se poate de revoltator ca acest individ inpertinent si plin de sine ,priviti doar din curiozitate mutra lui ,care si-a batut joc de romani si de banii lor , Andrei Baciu, fost șef al CNAS și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, care este urmărit penal de DNA, face aceasta vizita si este primit la Departamentul de Stat al SUA. In ce calitate si cu ce problema merge acest individ urmarit penal de DNA in America ? In ce tara traim oare daca toti cei care sint invinuiti si isi asteapta decizia justitiei ,pot sa ocupe incontinuare pozitii inportante in statul roman si sa mai si poata pleca in interes de serviciu inafara tarii ? Cum poate unul ca asta care va raspunde penal pt. fapte foarte grave ,sa mai reprezinte Romania inafara tarii ? Ce fac institutiile statului roman ,chiar in halul asta am ajuns ?

 9. Da’ „duamna” Muci In Ceai cine e ? Femeia de serviciu de la Departamentul de Stat ? Cred ca o sa ceara spor la salariu pentru ora suplimentare, poza cu chiloțaru’ roman vad ca e facuta ziua iar ea da seara cu mopul pe holuri …

 10. Pai tocmai asta e, Inteligenta Artificiala ! In Amerlocia poti sa faci la fiecare colt de strada, la fotomate, poze cu tine deghizat in astronaut si pasind pe Luna, sau tragindu-i pumni in mecla lu’ Mike Tyson ! Cred ca Baciu moldovean i-o fi facut cinste cu un Mc Donald’s chinezoaicei agatata pe strada, ca sa faca o poza cu el in fata unei cladiri oficiale ! Sa speram doar ca urmatoarele poze ale infractorului care cauta protectie amerloca vor fi facute, sub blitz, fata si profil si cu un numar agatat de git ! …

 11. pai departamentul de stat al sua este centrul coruptiei si care se foloseste de cei pe care i-a creat?

  cine a creat code of conduct al corporatiei SUA? poate se gaseste vreun samaritean sa-l faca public.

 12. Prezint scuze ca intervin,da´prea-frumoasa din poza,cine e? O fi „departamentul de stat”?

 13. Plină de provocări discuția pe inteligența artificială: decolteu adânc, poale lungi. Altfel prezentabil solul României.

 14. Ce sa zici? E pe față. Pupi mâna, ești iertat. Prostu nu intelege că dacă la un moment dat interesele o cer îl dau pradă fără ezitare.

 15. In general, politicienii, si in special americanii, folsesc vrajeala cu coruptia doar in interes propriu, ei fiind cei mai mari corupti, iar la americani este cea mai mare coruptie de pe Terra. Doar ca o vopsesc cu diverse lozinci.

 16. Ce e Grindeanu în poza A.I. pentru Kavalec e și Baciu pentru Lucy Liu în același departament.(Watch Tower Penn Sylvanian)

 17. Coruptii care servesc licuriciu sunt coruptii buni, sunt „corupti moderati” ca sa folosim un termen similar „rebelilor moderati”… ce va mira atat? in Moldova noul „Ministru de Externe” e un „rus” care a activat vreo 20-25 de ani in rromania si moldova ca ONG-ist si angajat al ambasadei SUA, acuma are si cetatenie rromana. In curand o sa vedeti si in rromania multi, foarte multi „tehnocrati” cu diplome din SUA, care „se intorc” acasa sa „construiasca romania”

 18. Beeey, hai să văd și eu care ai sânge-n instalație să te pui cu Departamentul de Stat?

 19. Alt tradator sluga si lingusitor al Diavolului drogat si criminal ammerrllocc

 20. deci vinovatia pentru miliardele REALE furate de undivizi REALI pe care I cunoastem cu nume, prenume si orijini..vinovatia zic..se dilueaza pana ce vinovata ramane femeia de serviciu din Minister…ma intreb din naivitatem din prostie ori din complicitate cad in plasa excrocilor acesti ministeriabili…io inclin catre HOTIE JENERALIZATA …

 21. Da’ ce treaba are individul asta cu AI? Si ce treaba cu dept de stat care e pe externe??

 22. dna-ul controlat de hoți este mai corupt decit așa-zișii urmăriți pentru achiziția de vaccinuri! doar la noi s-a deschis dosar pentru achiziția de vaccinuri de un dna care este inexistent in procesul anticorupție!

 23. ”Ce caută”..?? Păi mereu doar OCAZIA,. Iar unde in alt loc ai vrea să fie un corupt, coruptibil sau șantajabil ?? Poate in guvernul romîn ?

 24. Andrei Baciu este un tanar cu frica de Dumnezeu, elegant, inteligent si civilizat. Si extrem de important nu este veninos si dusmanos. De ce nu are Romania vreo 5 milioane de tineri crescuti si educati ca Andrei, sau macar un milion, ca nu mai sunt la moda unanimitatile in politica…?!. Capul sus Andrei ?! Romania are nevoie maxima si urgenta de tineri pregatiti profesional, educati si civilizati ca tine in toate structurile politice si guvernamentale.

 25. Așa va fi întotdeauna cât timp se va juca totul pe bani și putere și nu pe prestigiu.Puterea e un magnet de gunoaie care odată ajunși acolo o transformă-n bani.De asta tot o dau pe aia cu Brian Klaas care explică scurt și concis, inclusiv experimental și științific fenomenul care generează un bieți irosite, infracționalitate, regres, progresivism, războaie și nenorociri.Să te zgâiești la tv în așteptarea vreunui costum umplut pe care aă-l votezi după un rictus și trei vorbe nu va fi vreodată o soluție.Oamenii buni, de caracter, nu sunt rari în societate dar se răresc până la dispariție pe scările politicii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.