Ce companii înghite Fondul Suveran al PSD (Document)

Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

În portofoliul acestuia sunt propuse 27 de companii.

Astfel, din portofoliul FSDI sunt propuse să facă parte: Engie România, unde statul român deține o participație de aproape 34%, Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice – Electrica (48,7%), Delgaz Grid (13,5%), E.On Energie România (31,8%), Biofarm (1,1%), Chimcomplex (12,8%), OMV Petrom (20,6%), Telekom România Communication (45,9%), Antibiotice (53%), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune(100%), Compania Națională Loteria Română (100%), Societatea Națională a Sării (51%), IAR (72%), Oil Terminal (59,6%), Cupru Min (100%), Compania Națională Unifarm (100%), Societatea Națională a Apelor Minerale (100%), Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiții pentru Turism (100%), Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz (70%), Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica (80%), Compania Națională Aeroporturi București (80%), Societatea Națională Nuclearelectrica (82,4%), Compania Națională Imprimeria Națională (100%), Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (100%) și Conpet (58,7%).

FSDI va avea forma unei societăți de intermediere financiară pe acțiuni, cu acționar unic statul român pe întreaga durată de funcționare, conform Ministerului Finanțelor.

„Actul constitutiv, strategia și activitatea FSDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar și datoria publică, pentru a-și menține clasificarea în afara sectorului public, pe toată durata existenței sale. Capitalul social al Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi format din aport în natură, reprezentat de pachete de acțiuni deținute de stat la societățile din portofoliu, prevăzute în Anexa la proiectul de lege, precum și din aport în numerar în valoare de 1,85 miliarde lei. Pachetele de acțiuni se transferă în proprietatea FSDI. În cazul societăților în care la data preluării statul este acționar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acțiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziției de acționar majoritar a FSDI la societățile în cauză. Finanțarea FSDI se va face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile aflate în portofoliu, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni, dar și din alte surse prevăzute de lege”, menționează ministerul într-un comunicat.

Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere și un Directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiți prin Hotărâre a Guvernului pe o perioadă de 18 luni, având ca mandat angajarea Directoratului și organizarea activității FSDI, conform Finanțelor.

Dar ce-și propune Fondul?

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții își propune ca obiectiv direct „susținerea dezvoltării economice prin investiții în sectoare competitive, care antrenează un efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și de surse din piața financiară”.

„FSDI are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii și din fonduri atrase, a unor proiecte de investiţii rentabile și sustenabile în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri sau societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, cât și administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit”, susține Ministerul de Finanțe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.