Ce Dumnezeu se întâmplă la OpenAI?

Ce Dumnezeu se întâmplă la OpenAI? Este întrebarea care macină milioane de oameni mai ales că nu vorbim despre o companie ca oricare alta, ci despre una de mai multe miliarde de dolari a cărei tehnologie futuristă ar putea să salveze sau să distrugă lumea.

Directorul său executiv, de care ascultă liderii mondiali, a fost destituit „cu ajutorul“ a patru colegii seniori care s-au întors împotriva lui. Și, de parcă nu era suficient, după desyotuirealui Altman, restul companiei a cerut ca toți cei patru să fie concediați pentru a nu avea loc o plecare în masă.

Nu, aceasta nu este scenariul unei drame Netflix, ci a fost situația din ultimele zile de la OpenAI.

Jurnaliştii, entuziaştii şi investitorii tehnologici au urmărit cu furie desfăşurarea – deşi opiniile diferă în ceea ce priveşte dacă a fost un thriller cu mize mari sau o farsă.

Cum a început…
Bătălia de la vârful OpenAI, creatorul chatbot-ului AI ChatGPT, a început vineri, când Consiliul de Administrație a anunțat că îl concediază pe cofondatorul și directorul executiv, Sam Altman.

Într-o postare pe blog, consiliul de administrație l-a acuzat pe domnul Altman că nu a fost „consecvent sincer în comunicările sale” și că și-au „pierdut încrederea” în conducerea sa.

Există doar șase persoane în acel consiliu – și doi dintre ei au fost Sam Altman și co-fondatorul său Greg Brockman, care a demisionat după ce Altman a fost demis.

Așadar, patru oameni care l-au cunoscut bine pe Altman și afacerea au ajuns la un punct critic și au acționat rapid luând prin surprindere întreaga comunitate tehnologică, inclusiv, se pare, pe propriii investitori.

Elon Musk – cofondator la OpenAI, dar ulterior retras din afacere – a scris pe X, fost Twitter, că este „foarte îngrijorat”.

Ce a declanșat acest bulgăre de zăpadă care se rostogolește rapid?

De fapt, încă nu se știe – dar trebuie luate în considerare câteva opțiuni. Există rapoarte conform cărora dl Altman avea în vedere unele proiecte hardware, inclusiv finanțarea și dezvoltarea unui cip AI, care ar fi fost o direcție cu totul diferită în care ar fi luat OpenAI. Și-a luat el niște angajamente de care consiliul nu era la curent? Sau s-ar putea rezuma la o tensiune foarte veche și foarte umană: banii? Într-o notă internă, al cărei conținut a fost raportat pe scară largă, consiliul de administrație a precizat clar că nu îl acuză pe domnul Altman de vreo „abatere financiară”. Dar știm că OpenAI a fost fondat ca o organizație non-profit. Adică, o companie care nu își propune să facă bani. Ia înapoi suficient din ceea ce aduce pentru a-și acoperi propriile costuri de funcționare – și orice plus este investit înapoi în afacere. Majoritatea organizațiilor de caritate sunt non-profit. În 2019, s-a format o nouă ramură a firmei – iar această parte a acesteia a fost orientată spre profit. Firma a stabilit cum vor coexista cele două. Partea de profit ar fi condusă de partea non-profit și ar exista un plafon impus asupra profiturilor pe care investitorii le-ar putea câștiga. Nu toată lumea a fost mulțumită de asta – s-a spus că ar fi fost un motiv cheie din spatele deciziei lui Elon Musk de a părăsi firma. OpenAI, cu toate acestea, se află acum în circumstanța fericită de a valora o mulțime de bani. O vânzare de acțiuni de personal, care nu a avut loc astăzi, a fost evaluată la 86 de miliarde de dolari. S-ar putea să existe ambiții de a face partea de profit a afacerii mai puternică?

OpenAI are un nou CEO. Cine e Emmett Shear?

OpenAI urmărește AGI – inteligența generală artificială. Nu există încă și este o cauză atât de frică, cât și de uimire. Practic, este ideea că, într-o zi, vor exista instrumente AI care vor putea face o serie de sarcini, la fel de bine, sau mai bine decât oamenii în prezent. Are potențialul de a schimba întregul mod în care facem lucrurile. Locuri de muncă, bani, educație – toate acestea sunt aruncate în aer atunci când mașinile pot face lucruri în schimb. Este un kit incredibil de puternic – sau cel puțin, așa va fi. Este OpenAI mai aproape de asta decât ne dăm seama și dl Altman știe asta? Într-un discurs foarte recent, el a spus că ceea ce urmează anul viitor va face ca botul actual ChatGPT să arate ca „o rudă ciudată”. 

Emmett Shear, noul director executiv interimar al OpenAI, a postat pe X că Sam Altman nu a fost înlăturat de consiliu din cauza vreunui „dezacord specific privind siguranța”. El spune că va fi o anchetă pentru ce s-a întâmplat. Dar Microsoft, cel mai mare investitor al OpenAI, a decis să nu riscă ca domnul Altman să ia această tehnologie în altă parte. El se va alătura gigantului tehnologic din Seattle pentru a conduce o echipă de cercetare AI care nu a fost creată deocamdată.

Greg Brockman îl însoțește și, judecând după numărul de membri ai personalului care postează pe X, se pare că va prelua și unele dintre talentele de top ale OpenAI. Mulți membri ai personalului OpenAI partajează aceeași postare pe X. Se citește: „OpenAI nu este nimic fără oamenii săi”. Este un avertisment pentru domnul Shear că ar putea avea de făcut ceva angajări?  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

 1. De ce crezi că IA poate salva lumea ?? Nu cred că poate intoarce situația climatică, care duce ireversibil la catastrofa umanității. Că acu unii se joacă de-a inteligenții fraierînd lumea pe mulți bani și declanșînd chiar războaie, e doar un pas inainte spre groapă..Natura nu poate fi invinsă,. Nici de IA, de nimeni..E DE ȘTIUT.

 2. Deci, Microsoft deține 49%din acțiunile open AI.Investitorii și Consiliul de Administrație al Open Al au dat în judecată Microsoft deoarece în locul lui Altmman a fost pus Shear.Vedem cum Bill GATES face cărțile în impunerea DICTATURI DIGITALE GLOBALE și cum se folosește de specialiști doar pentru a-și atinge scopul.Acest personaj malefic este cel care ii v.a înmâna Antihristului,puterea Fiarei care nu.i alta decât IA.Greg Brockman președintele Consiliului de administrație,Elon Musk,Andreessen Horowitz,acționari minoritari cât și Satya Nadella președintele Microsoft nu au avut nici o obiecție cu demisia celui care de fapt a inventat CHAT GPT.Unica soluție este BOICOTUL SI REFUZUL UTILIZARII ACESTOR TEHNOLOGII CARE LA INCEPUT VOR FI INTRODUSE PENTRU A USURA VIATA IAR ODATA IMLEMENTATE VOR TIRANIZA OMENIREA SI NU V.A MAI FI CALE DE INTOARCERE.

 3. AI o duce bine,
  microsoft tocmai a scos 2 cip.uri gemene,
  Maia 100 si Cobalt:
  -AI trebuie doar pusa sub „control ideologic”,
  atat tot.

 4. Deci evreii ii executa pe alti evrei cai Mitzva ca la Talmud,bineînțeles pe spinarea goimilor.Asta da superioritate de sharmuta.😁

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.