Ce fel de români ne urmează?

Cei mai mulți sunt hiperactivi pe computer, dar nu prea știu limba română. Nu folosesc nici diacriticele. Disprețuiesc toată dantelăria limbii materne, cea care o diferențiază și mai mult de limbile romanice. Scriu prescurtat sau ciopîrțesc cuvintele. Le reduc la jumătate sau la o literă, la cifre și simboluri. Folosesc un soi de păsărească amestecată din litere, cuvinte, limbaj la figurat, engleză, slang etc. Nu fac priză la reguli. Nici la cele profesionale, nici la cele morale. Nivelul lor de cunoaștere scade pe zi ce trece. În același timp, se adîncesc pe o nișă îngustă, tăiată ca o prăpastie prin viața lor. În asta se afundă, din asta trăiesc și cînd ies din ea sunt neajutorați, disperați, stresați, gata să izbucnească prostește. De asta petrecerile lor sunt excesive, violente, dezmățate, disperate chiar.

Vorbesc cu diverși prieteni. Profesioniștii deplîng nivelul modest al succesorilor. În medicină, în presă, în inginerie, în construcții. Scade priceperea, scade cunoașterea, scade pasiunea. Cînd te copleșește dezamăgirea, exact atunci întîlnești un june brici de deștept, bine pregătit, performant pe orice meridian.
Ce fel de generație ne urmează? Poate că întrebarea aceasta ar trebui să ne-o punem mai des decît cea legată de cum trăim. Lumea noastră atît de încercată va trece pe umerii noii generații. Mai contează spiritul românesc pentru ea? Îl cunosc? Îi sunt devotați? Ce se ascunde sub această grabă nebună de a împușca banul? Se poate naște un spirit liber în fagurele uniformizator al birourilor de multinaționale? Cînd cei mai valoroși dintre cei absorbiți în uniformitatea multinaționalelor se vor opune și vor țîșni pe cont propriu spre a înflori și spre a deveni super-performanți? Nu știu să răspund la toate aceste întrebări! Mă și îngrozesc sufletele și spiritele celor înregimentați, storși și egalizați în birourile acelea care îi strîng ca pe niște sardele într-o cutie.

Cine luminează o generație orbită de un salariu ceva mai mare? Cît timp rezistă un millennial în aceste matrițe umane înainte de a capota sau de a lua-o razna? De la ce vîrstă încep semnele carierelor de excepție? Și cînd apar cele mai puternice tentative de regăsire? Iarăși nu știu! N-am avut norocul de a discuta cu mai mulți pentru a afla în ce măsură sunt conștienți de limitarea impusă de jobul de care uneori sunt exagerat de mîndri!

Mi-au atras atenția cîteva imagini de la petrecerile de la mare. Toată floarea snobilor din Capitală s-a prăvălit pe Litoral. De la Syda la Alin Petrache, de la Elena Udrea la nu știu ce secretară de platou, toți s-au vărsat în discoteci. Parcă fluturii de lampă ar fi dat lumina felinarelor pe malul mării. Cu siguranță că nu aceștia sunt millennials. Udrea face parte din personajele pitorești ce nu depășesc cu mult nivelul cucoanelor din Cancan și din mondenii României TV. Nici bețiile de pe Litoral n-ar trebui să ne sperie. Cultul și serbările dionisiace există din Antichitate și vor exista și în generațiile viitoare. Sub alte denumiri. Tinerii americani care lucrează în bănci „explodează“ seara prin cîrciumi mai ceva ca în dezmățurile de la carnavalul brazilian. Este un mod de eliberare. Numai că ei nu sunt decît tehnicieni ai finanțelor sau specialiști IT, oameni intrați pe aceeași îngustă nișă profesională ca și tinerii din multinațioanlele românești. Ce cîntă, ce beau, ce vorbesc, ce cred ar putea fi important mai ales pentru ei. Dar pentru evoluția societății chiar nu contează ce vomează, ce manele cîntă, ce modă adoptă aceste mulțimi agitate și excitate.

Va fi totdeauna o muzică de petrecere și de beție, va fi totdeauna o limbă chinuită, mai ales cea folosită de oamenii neinstruiți. Nu modul lor de a fi este alarmant, ci decăderea regulilor din instituții, a limbii folosite la vîrful societății, a prețului pus pe lege, pe arte, dar mai ales pe instrucția și educația tinerilor. Nu Sexy Brăileanca și Daniela Crudu sunt semene ale regresului, ci procesul de transformare a lor în vedete, în modele, în referințe, în vreme ce sclipirile de geniu ale unora rămîn și se ofilesc în plan secund.

Prioritatea acordată prostului-gust, inculturii, stîlcirilor de limbă ne apasă mai rău decît existența marginală a acestora.

Seamănă millennials din România cu cei din America? Spiritul lor civic este mai degrabă mimetic. #Rezist a fost o răbufnire provocată abil între tineri de interese politice. Dar convingerile lor sunt oneste. Oricît de limitată la computer și telefon este generația millennials, instinctul ei moral este corect. Refuzul corupției nu poate fi pus în nici un fel la îndoială. Deși oricare dintre millennials, în fața unei puteri, va ajunge să se gîndească la interesele sale. Am văzut un fost lider al străzii. A luptat ca un leu în proteste civice. A intrat în Parlament și s-a umflat, pute a transpirație, se spală și se tunde rar. Și poartă două insigne #Rezist, una pe cămașă, alta pe haină. Dacă se îmbată și pierde una, să mai rămînă cu cealaltă, semn simbolic al purității pierdute.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.