Prima masă a zilei este foarte importantă. Acest lucru este cunoscut mai ales de persoanele care au încercat cel puțin o dată să slăbească. Un meniu selectat incorect poate duce la dureri de stomac, iar omiterea regulată a micul dejun poate duce la probleme de sănătate. Un studiu din 2021 publicat în Medicine confirmă că un mic dejun sănătos reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și hipertensiune arterială.
De aceea, este important să ne dăm seama ce este sănătos să mâncăm pe stomacul gol și ce alimente ar trebui păstrate pentru alte mese. Așadar:
Ce alimente nu ar trebui să mănânci pe stomacul gol?
Pentru a răspunde corect la această întrebare, trebuie să ținem cont de starea fizică a tractului gastrointestinal după un post scurt. În acest moment, nivelul de aciditate al stomacului crește. Vom preveni iritarea membranei mucoase prin excluderea legumelor proaspete și a fructelor acre din micul dejun.
Pentru a crea meniul potrivit, puteți folosi o analogie simplă: corpul, ca un atlet, crește treptat sarcina și nu ridică greutăți grele fără pregătire. Este mai bine să lăsați alimentele bogate în grăsimi pentru mai târziu, concentrându-vă pe mâncăruri de „încălzire” ușor digerabile.
Dulciurile și produsele de patiserie sunt, de asemenea, dăunătoare pe stomacul gol. Acestea conțin o cantitate mare de carbohidrați și pot provoca un salt brusc al glicemiei care afectează negativ starea generală a organismului.
Alte alimente la care ar trebui să fii atent când și dacă le consumi pe stomacul gol:
- Alimente grase, condimentate și sărate.
- Carne.
- Dulciuri și produse de patiserie.
- Legume proaspete.
- Fructe.
- Cereale și musli.
- Terci instant.
- Iaurturi din magazin cu aditivi.
- Alcool.
- Cafea.
- Sucuri.
- Băuturi carbogazoase dulci.
- Apă rece sau prea fierbinte.
- Medicamente pe bază de acid acetilsalicilic.
Ce poți mânca și bea pe stomacul gol?
Pe stomacul gol, se recomandă consumul de alimente care declanșează procesele metabolice în organism și oferă energie pentru întreaga zi. Anumite alimente pot, de asemenea, să întărească apărarea organismului și să îmbunătățească starea generală de bine. Iată cu ce alimente îți poți începe ziua:
Apă caldă : ajută la „pornirea” stomacului după o pauză în aportul de lichide și activează procesele metabolice.
Terci: este plin de carbohidrați sănătoși, proteine, vitamine și minerale. Oferă senzația de sațietate și energie mult timp.
Ouă fierte: asigură organismului proteine și vitamine; Spre deosebire de ouăle omletă, acestea sunt mai puțin grase.
Fructe uscate : un tip sănătos de „dulce” care crește performanța și activitatea.
Mâncăruri de legume înăbușite : bogate în vitamine, minerale și fibre; normalizează digestia.
Pește slab : O sursă ușor digerabilă de proteine, omega-3 și vitamine.
Miere: o sursă naturală de energie și microelemente.
Nuci: bogate în acizi grași, vitamine și minerale; îmbunătățirea funcției creierului și inimii.
Brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi : o sursă de proteine, calciu și alți nutrienți.
Carne coaptă sau fiartă: o „bombă” proteică pentru o zi activă.
Boabele de grâu încolțite: conțin cantități mari de acid folic, magneziu, vitamine B și vitamina E.
Mere coapte: bogate in fibre si vitamine; nu irita peretii stomacului.
Consumul acestor alimente pe stomacul gol vă va ajuta să vă pregătiți corpul pentru zi, oferindu-i nutrienți esențiali. Dar, continuând analogia noastră cu sportivul, observăm: nu poți întocmi un plan de antrenament fără a înțelege caracteristicile personale ale sportivului. Când pregătiți meniul, încercați să țineți cont de starea dumneavoastră de sănătate. Și cele mai bune rețete de mic dejun le găsești aici.
pe stomacul gol
poti manca doar 1 alună americana:
-dupa aia se umple stomacu!
(zi-le Mircea Neagu!)