Ce publica și anticipa Cotidianul încă din 2014 legat de Ucraina (II)

Cotidianul publica încă din 2014 o serie de articole legate de situația Ucrainei și atrăgea atenția că în lipsa unor măsuri lucrurile vor duce la o situație explozivă. Iată al doilea dintre aceste articole publicat în 02 aprilie […]

De peste Atlantic, analistul şi strategul politic american, originar din România, Edward Luttwak, a bulversat relativul sentiment de siguranţă al Europei, reamintind, celor care au uitat, despre existenţa unui proiect geopolitic denumit “Novaia Rossia”, respectiv o nouă entitate statală ale cărei frontiere, stemă şi drapel, poate şi imnul, sunt deja cunoscute Biroului de Proiecţii Cartografice al Departamentului de Stat. Noul stat ar include toate teritoriile din estul Niprului şi ar avea capitala tot la Kiev, în partea de pe malul stang al Niprului.

Cu cinci ani înainte de predicţia lutwakiană, o revistă din Italia anticipa proiectul geopolitic “Repubblica Ucraina dell’Unione Russa”. Orietta Moscatelli a semnat în iunie 2009 articolul „Opel alla Magna: la vittoria di EuRussia”, consacrat relaţiilor economice ruso-germane. Articolul este, însă, însoţit de o hartă titrate „L’incubo di Obama” (Coşmarul lui Obama).

 

Cine poate să creadă că este doar o pură întâmplare?

Mai mult, ceea ce anticipează în revista italiană de geopolitică ”Limes” ne apare ca o reeditare, pe invers, ca o răzbunare, a scenariilor puse în discuţie “la cele mai înalte niveluri” (aluzie evidentă la cartea cu acelaşi titlu scrisă de Strobe Talbott şi Michael R. Beschloss) cu prilejul negocierilor americano-sovietice, care au pregătit evenimentele istorice ale anului 1989.

Avem în vedere proiectul „Casei Comune a Europei” de la Atlantic la Urali, extins ulterior la o „Casă Comună din Atlantic la Vladivostok”.

În opinia celor avizaţi, revista italiană, din care reproducem harta, este în mod curent utilizată ca releu de retransmisie a intenţiilor geopolitice şi de testare a reacţiilor.

Deci nu ar fi cazul să se ia lucrurile prea uşor şi să creadă că “această hartă geopolitică «de coşmar» este rodul imaginaţiei înfierbântate a experţilor italieni care doar vântură presupuneri şi în ce măsură o Germanie tot mai puternică şi având în siajul său Franţa şi Italia ar putea pune în mişcare o Axă Berlin – Moscova, care să ruineze nu numai Uniunea Europeană în forma ei actuală, arhitectura continentală de securitate, dar şi ordinea mondială”.

Numărul curent (aprilie 2014) al “Limes. Rivista Italiana Di Geopolitica” lansează ideea geopolitică a EURUSIEI, de această dată ca o “casa comună” în spaţiul de la Atlantic la Pacific (Uniunea Europeană plus Rusia), dar percepută ca o construcţie distanţată de Statele Unite ale Americii şi pe picior de rivalitate cu acestea„.

“(…) Proiectul geopolitic «Eurusia» creează axa Berlin – Moscova, între nucleul european franco-german şi «Marea Rusie», rezultată din anexarea unor teritorii limitrofe (Ucraina de est, de sud şi Crimeea) sau chiar mai îndepărtate (Kîrgîzstan) şi consolidarea sferei de influenţă a Moscovei în spaţiul său tradiţional de control cunoscut şi ca «vecinătatea apropiat (…)”

În acest proiect geopolitic distingem clubul statelor prietene Rusiei (Germania, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Serbia, Ungaria, Slovacia, Cipru şi Siria); cercul statelor partenere Rusiei (Kazahstan, Portugalia, Norvegia, Finlanda, Belgia, Austria, Slovenia, Croaţia şi Macedonia); cercul statelor neutre (Elveţia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Cehia, Turcia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Albania, Republica Moldova şi Ucraina Occidentală, un mic stat care ar cuprinde regiunea transcarpatică şi Galiţia istorică fără Volânia ([care ar trece la Bielorusia]) şi gruparea statelor inamice (Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, republicile baltice şi Georgia).

Din experienţele istorice trăite de omenire până în prezent, scenariile şi jocurile geopolitice nu au adus nimic bun pentru întreaga comunitate mondială şi nici chiar pentru cei care şi-au tras partea leului din războaiele provocate. Războaie politice, economice, militare, ori totale.

Războaiele politice şi economice sunt cu caracter permanent. Ele se duc, fără a fi asumate, chiar şi între prietenii aliaţi. După şapte decenii, aproape, de la încheierea ultimei conflagraţii mondiale, diplomaţia marilor puteri pare a fi obosit, iar actorii numerosi ai scenei mondiale par reduşi la tăcere. Nu sunt semne bune.

Europa este, în prezent, continentul aflat sub zodia numeroaselor scenarii. Poate îşi spun cuvântul şi vârsta Europei, îmbătrânirea popoarelor, problemele acute şi fără soluţii într-un orizont de timp rezonabil, în pofida speranţelor puse în oportunităţile şi provocările globalizării.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord s-a înfiinţat în anul 1949. Organizaţia Tratatului de la Varşovia s-a constituit, pe cale de consecinţă, după şase ani, în 1955, şi s-a dizolvat la 3 martie 1991. După această dată, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a mai cunoscut încă trei valuri de extindere. Nu-i firesc ca Rusia, China, India, Iran ş.a. să se întrebe: “De ce, până unde, împotriva cui?”.

Quo vadis, Terra?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

44 de Comentarii

 1. Kazarii vor sa faca tara lor kazaria in ucraina. Nazistii sint pioni in joc ca toti in general. Voiau de toate plus arme nucleare. Putin a zis niet.

 2. Acest securist intendent NU este in masura sa dea lectii de istorie! Pct-ul 8 de la Timisoara il aseaza in latrina cu monstri ai neamului!

 3. dupa cum bine se stie – VIATA bate Filmul

  adica , REALITATEA din teren bate Filmul Propagandistic din televizoare

  Cruda realitate din Ukraina nu dispare daca folosesti telecomanda , nu te poti eschiva de la adevarul real = RUSIA va invinge in Razboi.

  ACUM ar fi momentul in care OCCIDENTUL SA CEARA INCETAREA MASACRULUI

  sa ceara un ARMISTITIU intre NATO si RUSIA .

  degeaba folositi telecomanda occidentalilor …

 4. Analistul secu tot mai face analize. Dar in toata povestea asta ,,geostrategica,, popoarele Europei de Est ( Polonia, Tarile Baltice, Slovacia , Ungaria , Cehia , Romania, Moldova s.a ) si Ucraina care insumeaza impreuna peste 140 milioane de locuitori (adica cat toata Rusia ) nu exista ? Nu au un cuvant de spus ? Nu pot sa aleaga ?

 5. Nui normal ca Rusia,China,Iran,Corea de Nord ect ect sa fie lasate sa cucereasca lumea prin visul neomarxisitilor de a impune un guvern comunist ( satanist ) pe tot globul. Cat despre cosmarul lui Obama acela tocmai se adevreste Rusia, China si comp. nu vor avea puterea de a infrange vointa oamenilor si deci de a impune visul sau „comunism” pentru tot globul.

 6. Aiureli!
  -Rusii vor toata Ukraina (deocamdata), nu doar Ukraina de Est. Dupa Ukraina vor dori si Moldova+Republicile Baltice.
  -Germania si Rusia au mai avut axe Berlin-Moscova si apoi s-au macelarit de i-a luat ‘racu. Cum sa faci axa cu rusul? Asta face axa doar ca sa-ti dea apoi in cap.
  -Europenii sunt lamuriti ce inseamna tovarasia cu muscalii. La fel de lamuriti sunt si cei care au facut parte din fosta URSS si apoi au fugit ca iepurii de sub tutele Moscovei.
  Doar nu-si inchipuie cineva ca te poti baza pe o intelegere/tratat cu criminalii moscoviti, din moment ce nicio intelegere/tratat cu ei n-are nicio valoare. La muscal ori esti sluga, ori dusman.

 7. Felicitări D-le Rogozan. Exact și corect pusă intrebarea.. Adică, de ce există de fapt NATO, devreme ce ”amenințarea” a dispărut ?? Și mai ales de ce se extinde, se amplifică și de fapt impotriva cui ?? Rusia nu este o țară de care să-i fie frică cuiva,. Nu amenință și nu a amenințat pe nimeni.. Azi a răspuns doar unor provocări evidente NATO,.De ce NATO, care se autodeclară organizație defensivă, de apărare a mutat baze militare și arme la granițele rusiei ?? De rusul făcea la fel, abia atunci putea zbiera yankeul de amenințare,.Acu clar agresorul NU rusul este..Iar in ukraina clar sunt deja arme și trupe NATO, CU CARE RUSUL DEJA SE CONFRUNTĂ.. Qui prodest ?/ Cine are de câștigat și cine sunt boii care le plătesc ?? De-ar sta americanul și ovreiul liniștit in interiorul granițelor sale, categoric ar fi pace și lux pe pământ..

 8. paradigma istorica, adica a acelor fantome care mereu aduse in prezent il distrug, pare sa fie singura cale de urmat pentru cei care se cred buricul pamintului datorita puterii militare si a unui paienjenis de relationari care de cele mai multe ori ascund intentia initiala. majoritatea puterilor nu sint oneste, nu vorbesc adevarul obliginid lumea sa traiasca in minciuna extrapolind peste lume probleem inventate pentru a le tine ocupatre. mizeria lumii pare sa fie atractiva pentru marile puteri pe care o cultiva, o cresc, o folosesc. de ce nu va iesi ungarie niciodats din UE? pentru ca se gindeste ca are instrumentele necesarea de ocupare economica a zonelor pe care considera cca le-a pierdut in 1918. de ce nu va fi mereu prostituata de serviciu a rusiei? pentru ca spera ca la momentul oportun sa poata infaptui si alipirea teritoriala. adica e cracanata de interesul sau ascuns dar niciodata declarat. ce se intimpla in aceasta situatie? ramine cu picioarele larg deschise si pina la urma se alege cu ceea ce cauta: i-o trag toti din toate pozitiile. de ce? pentru simplul fapt ca nu are treaba cu adevarul. este amuzanta si terifianta in acelasi timp politica internationala. si atit de stravezie in paradigma ei istorica incit ma intreb daca nu cumva homo sapiens este o specie care are ca scop propria ei sinucidere. lipsa onestitatii, existenta gindului ascuns din spatele vorbelor face ca lumea de azi sa fie o cocina. s-a construit pe crima, dispret, forta, discriminare, exploatare in loc de comuniune, altruism, bine, respect, pace. a mentine vie in mintea lumii ca „daca vrei pace, pregateste-te de razboi” este o crima insusita si pusa la cale de criminali, nu de cei puternici, nu de cei civilizati, nu de democrati. pur si simplu de criminali.

 9. @ moromete ..și de ce ți-ar fi greață să trăiești in felul și modul chinezului de exemplu ?? Ai fost in China bre ?? Du-te de vezi minuni,.Du-te să-ți mai treacă isteriile și temerile prostești induse de licurici, că vei fi țepuit, muls și făcut gender/..Ai vedea lumea cu alți ochi. SIGUR.

 10. Raspunsul este simplu: NATO se extinde acolo unde Rusia inspira teama.

 11. Cine raspunde la intrebarea cu privire la extinderea NATO:” de ce, pina unde, impotriva cui”, are raspunsul la cauza conflictului Ruaisa-Ucraina(NATO)!

 12. Iar debitezi prostii.
  -Rusia ramane permanent un stat agresiv, cu pretentii hegemoniste, iar cei din NATO n-au fost atat de natangi sa creada ca rusii nu vor mai avea in viitor pretentii teritoriale si intentii belicoase. Indiferent ce intelegeri faci cu ei, rusii le incalaca. Doar nu crezi ca Ukraina, recunoscuta ca stat independent de rusi prin intelegere semnata, i-ar fi atacat vreodata pe rusi. Putin a scos din joben niste motive ca sa-i readuca in fostul imperiu URSS.
  -Dovada perfidiei lor a fost ca s-au inarmat pe ascuns, atingand acum un numar de cca 5000 de rachete cu bombe nucleare. O racheta poate transporta chiar si 12 incarcaturi nucleare pe care le poate lansa pe parcurs.
  -Cu ce l-a provocat NATO pe piticul atomic? Ca a trimis in Ucraina specialisti si armament? Orice stat are dreptul sa se inarmeze si sa-si instruiasca armata ptr a se apara. Rusii nu trimit si ei specialisti si exporta armament de-i ia ‘racu prin toata lumea? Dar rusii nu se implica in razboaie locale (Siria)?
  Se implica de o mai mica anvergura din cauza ca nu gasesc amatori sa le ceara ajutorul sau sa doreasca armament rusesc. Lumea stie ca odata ce ti i-ai bagat pe muscali in casa, nici nu-i mai scoti usor……[Rumburak]

 13. Uitati-va ce escroci sunt criminalii de la Kremlin si acum.
  Dupa ce si-au pus in stare de alerta toata zestrea nucleara, dupa ce au amenintat cu razboi atomic, acuma latra ca doar Occidentul/NATO se gandeste la razboi atomic, nu ei. Deci iti pui in stare de alerta toata dotarea nucleara si nu te gandesti la razboi atomic?!
  La fel au dat asigurari ca nu vor ataca Ucraina si au atacat-o. In aceste indivizi fara cuvant nu poti avea nicio incredere. Nici macar daca semnezi un tratat cu ei. Il incalca de parca nici n-ar fi existat.

 14. @ Rumburak,.State nucleare mai sunt in lume, chiar multe.. De ce nu te temi și de ele, de agresivitatea lor ?? Rusia este o federație., Pricepi ce esta asta ? Rusia a făcut de la sine ceea ce nici un imperiu, stat, nu a făcut in istorie..Rusia a chemat la masa tratativelor pe american, ceea ce americanul a refuzat. Dece ? Rusia are școală și cercetare științifică, cu rezultate palpabile. Rusia este prima in spațiu. Putin a declarat in repetate rânduri că nu a amenințat și nu amenință pe nimeni. Deci de ce, care este de fapt motivul fricii, a isteriilor ?? Mai ales că rusia e deținătoare azi de o resursă fără de care cel puțin europa nu se poate descurca,.Asta o fi motivul, cauza ??

 15. Johannis si Ciucaca vor sa faca la fel ca-n Ucraina cu Romania!”După ce va trece chestia asta, ei nu vor mai putea merge la nesfârșit pe trăitul prin împrumut. Mişcarea este asemănătoare cu ce s-a întâmplat în Ucraina. Acum câţiva ani pe mandatele lui Poroşenko, Ucraina a început să se împrumute masiv. Nu a mai putut plăti împrumuturile şi atunci, datoria suverană în 2017 a fost cumpărată de familia Rothschild, şefii lui George Soros.

  Ei au cumpărat datoria externă a Ucrainei în baza căruia ei dictează tot ce se petrece în Ucraina. Ucraina a girat această cumpărare cu toate activele ei de stat. În România se va întâmpla la fel. România se îndatorează şi se va îndatora până la un nivel pe care nu-l mai poate suporta. Şi poate prin acelaşi fond de investiţii (Franklin Templeton), acelaşi fond de investiţii care are Fondul Proprietatea în administrare. Acest fond care administrează averea noastră, de unde externalizează câteva miliarde pe an în SUA, ştie Joe Biden unde, acelaşi fond s-ar putea să vină să spună că vine să ne cumpere datoria. Şi s-a terminat, gata, pa! Acest Guvern acolo duce.a menționat Cozmin Gușă.”

 16. Daca vreti sa luptam impotriva Rusiei, trebuie interzise toate partidele socialiste si neocomuniste: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR. UDMR pentru ca-s unguri.
  Si desfiintate institutiile de tip sovietic gen Uniunea Europeana, CNA, ..

 17. Esenta interventiei intempestive a consilierului sefului Securitatii ceausiste Iulian Vlad, arestat cum bine stie si nu spune in seara de 17 decembrie 1989, este cum toata lumea de pe forum a inteles SA JUSTIFICE AGRESIUNEA SOVIETICA asupra
  Ucrainei!!! E vorba de pozitia majoritatii jurnalistilor si analistilor de aici care mai direct sau mai voalat asta transmit, ca Rasputin are tot dreptul sa TOACE MARUNT UN POPOR SI O TARA pentru un „proiect”!!! Un proiect ce disimuleaza
  adevaratul proiect marxistoid/bolsevicoid, BOLSEVIZAREA Planetei din Urali pana in…Urali pe directia Vest pana la celalalt versant al Uralilor!!! Singurul jurnalist care a aratat adevarata fatza a lui Rasputin si a propagandei sovietice
  in aceasta publicatie este Dl Serbanescu! Nu intamplator, comentariul meu de ieri la aceasta analiza excelenta NU A FOST PUBLICAT de responsabilul ideologic care e filosovietic!!! Autorul GENERAL DE SECURITATE CEAUSISTA parea in anii trecuti
  ca a devenit brusc un analist echilibrat, neutru si iata, „chemarea strabunilor” i-a redesteptat pasiunea ideologica…
  Argumentul ca Paktul de la Varsovia s-a desfiintat e subtirel istoria agresiunilor sovietice de dupa 1991 demonstrand cu varf si indesat aceasta realitate culminand cu atacul terorist asupra Ucrainei!!! Autorul ignora supravietuirea Chinei BOLSEVICE si recrudescenta TERORISMULUI ISLAMIC care au impiedicat desfiintarea NATO! Pe de alta parte, Uniunea Sovietelor
  de Capitalisti Comintern(KGB-GRU) nu a contestat existenta NATO pana cand fostele tari din Lagarul de Concentrare Comunist
  au inceput sa adere la NATO!Pe idolul lui Rasputin, Stalin, nu l-a deranjat granita comuna cu Hitler din mijlocul Poloniei
  cotropite in comun…

 18. Ca shi la noi este vina popoarelor care accepta sa fie condusa de tot felul de allo!genii mai ales cu probleme de sanatate scapatzi zic ei de la Austerlitz, precum sunt shi in ziua de azi. Imperiul Rus a actzionat constant de la inceput sa cucereasca shi sa domine lumea mai ales prin distrugeri provocate prin col.5, ex.chibutzul PCR, sine curi shi cozi de topor, samd. Aceshti shefi de stat in loc sa rezolve problemele in mod benefic, produc constant probleme, ex. pogromul cu minerii gen rebeliune Legio Roshii , dar mai ales actziunea antisemita a lui Iliescu, folosiind aceiashi sula in coaste=minerii la dat jos pe P.M.=P.Roman.
  De ce spun asta, pentru ca lupta este intre ei khazari shi ceilaltzii ca ei in ideologie. In cazul actual atunci cind aceste personaje vor vorbi de comunitatzi ex. romanii noshtri din Ucraina, incorporatzi prin pact Hitler&Stalin vor trece la tarile lor mama, atunci vom vorbi de o noua era istorica. Pina atunci allo!geniile aceshtia sunt dispuse a ucide, ucide, ucide (vor Nobelii si ei) cit mai mult, mai ales creshtini, shi daca se poate cit > ortodoxii care stau in calea spalarii pe creier a Omenirii. Spera ca vor fi aparatzi de minciunile lor de promisiuni divine, dar in realitate perecum aceasta minte ingusta KGB-ista vor distruge Planeta.
  O zi buna shi sper ca pina la urma vointza va fi divina de a aduce pace.
  Con

 19. Aș vrea să aud de la guvernanți, de la președinte, planurile de viitor de ieșire din criza care urmează, de cum vor fi prețurile și situația economică. De mai au bani de salarii și pensii ? De mai poți conta măcar in minimă ipostază pe autoritatea statală română,.Sau ies polițiștii și judecătorii să facă grevă după salarii neprimite. Cum apuci la bani, de românu nu va fi capabil să plătească facturile și impozitele explodate ?? Deci cred că aceste teme ar fi acu de dezbătut. Cine și cum fură românește ajutoarele pentru ukrani, e altă poveste,.Nu mai interesează.

 20. „Autorul ignora supravietuirea Chinei BOLSEVICE si recrudescenta TERORISMULUI ISLAMIC care au impiedicat desfiintarea NATO! ”
  ASTA nu este o JUSTIFICARE … pentru MENTINEREA „ilicita si CADUCA” a blocului NATO !!!

  Dar oare TRATATUL de la Varsovia … nu POATE INDEPLINI, cu SUCCES, acelasi ROL … daca NATO s-ar desfiinta ???

  ASTA nu este o JUSTIFICARE … pentru MENTINEREA „ilicita si CADUCA” a blocurilor NATO si Tratatul de la Varsovia !!!

 21. Scenariile astea, Eurusia sau cum s-or mai numi, proiectate cu aplomb și suficiență suverană, sunt pur și simplu stupide.

  În primul rand, orice asociere de state trebuie state trebuie să fie benevolă pentru a fi viabilă. Valabil pentru UE. Nu-i valabil pentru CSI. URSS și succesoarea sa, Federația Rusă, nu au reușit să proiecteze, în ultimul secol, decât imaginea șenilelor tancurilor, sub care sunt îngropați nu adversarii, ci aliații. Un imperiu menținut prin forță e sortit dezintegrării.

  Apoi încălcarea dreptului internațional nu este admisă. Ucraina este stat recunoscut, membru fondator al ONU, cu granițe recunoscute. A-i încalcă suveranitatea și integritatea teritorială, în numele pan-rusismului este inacceptabil. Efectele se văd.

  Eu cred mai degrabă că disoluția Uniunii Sovietice continuă cu previzibila disoluție și a Federație Ruse. În 10-15 ani. Agresiunea împotriva Ucrainei e o ultimă îmburicare. Izolarea internațională, comparabila doar cu cea a Coreei lui Kim, e aproape ireversibilă…

 22. Cum sa nu fie permisa agresiunea? Yemenu e bombardat saptamanal. oficial 90 mii de morti. Israelu bombardeaza Siria si palestina cand vor.
  Irak, Libia, Afghanistan…

 23. Dar oare asocierea/blocul NATO … prin crimele sale CONTRA UMANITATII … din Corea, Vietnam, America Latina, Africa, Serbia, Libia, Irak, Afganistan si multe alte state ale lumii …nu este la fel de ILEGITIMA si CADUCA ???

  DE CE sa „judecam” doar cu JUMATATE de MASURA ??? Numai ce vor „unii” este ILEGITIM si CADUC !!! De UNDE acest TIP de JUSTITIe a UMANITATII ???

  DE CE … OMENIREA sa nu IZOLEZE si tarile membre NATO … pentru CRIMELE lor contra UMANITATII ???

  Vedeti ca sunteti … doar „niste” STUPIZI … intr-o gandire „obscura” si „oculta” !!!

 24. Sa nu se creada ca Tica-losul s-a dat la…fund, Tica-losul doar si-a pus din nou blana Ursului din Padure zicandu-si ca de obicei „Marele urs ticalos” care dintr-un basoid/yohanoid ticalos s-a transformat intr-un humoroid AGENT SOVIETIC/ BOLSEVIC chinezoid Tica-los!!!
  AGENTUL SOVIETIC doru popescu fara Dumnezeu si fara patrie ofera o noua proba de repetentie la logica si la bun simt, ca despre morala unui malformat ideologic marxistoid/bolsevicoid nu poate fi vorba!!! Ce ne spune aceasta creatura hidoasa? Ca „nu e o justificare perpetuarea NATO in prezenta Chinei BOLSEVICE si a Terorismului islamic moderat de sovietici si bolsevici chinezi”!? NATO nu se putea autodizolva atat timp cat URSS doar isi retrasese trupele din Europa, Armata rosie
  cu generalii si ofiterii superiori superindoctrinati bolsevic ramanand intacta militar si ideologic, deasemenea cu KGB-ul
  rebotezat, precum Securitatea in FOSTELE DIRECTII in Romania!!! Mai mult, modul violent cum a fost detronat Gorbaciov, cel
  care convenise cu Bushbush senior, ILEGALUL Comintern, MASCARADA PRABUSIRII COMUNISMULUI contra mai multor mii de miliarde
  din BANII Occidentului, fiind inlocuit cu o marioneta a KGB, Elzin, manevrata de colonelul KGB Rasputin care a moderat MASCARADA din 1989 la fata locului, Berlinul de Est-Karlshorst/Centrala KGB, demonstra/demasca MASCARADA si realitatea ca
  DUSMANUL Lumii Libere nu disparuse, numai se metamorfozase…”facial”!Nu mai spun de China care nici macar nu a participat la MASCARADA ramanand BOLSEVICA…

 25. „orice asociere de state trebuie state trebuie să fie benevolă pentru a fi viabilă. Valabil pentru UE. ”

  OARE … ROMANIA a EFECTUAT vreun REFERENDUM/PLEBISCIT pentru ADERAREA la UE si NATO ??? OARE nu stiu eu ???

  „orice asociere de state trebuie state trebuie să fie benevolă pentru a fi viabilă. Valabil pentru UE. ”
  ADERAREA la NATO … ne-a COSTAT enorm … desfiintarea ARMATEI poporului cel ROMANESC. Si inlocuirea cu o armata de LEFEGII !!!
  ADERAREA la UE … ne-a COSTAT enorm … desfiintarea ECONOMIEI si a FINANTELOR cele ROMANESTI. Si inlocuirea cu „multinationale” si „finante” STRAINESTI si ANTIROMANESTI !!!

  NU UITATI NICICAND … aceste EPISOADE FUNESTE din ISTORIA ROMANIEI … dar NElegitimate de catre POPORUL cel ROMANESC !
  Adica … cam CADUCE din punct de vedere LEGAL !!!

 26. In toate cazurile menţionate este vorba despre războaie civile, interne, în care o parte din conflict se aliază cu o forţă străină, pentru a da în cap celeilalte părţi.
  În cazul Ucrainei e vorba de o agresiune externă.
  Nimeni nu i-a chemat pe ruşi în ţară.
  Prezenţa lor e justificată exclusiv prin considerente de acoperite etnică, iar, mai nou, prin ceriţe maximaliste niciodată discutate. Punct.

 27. De la bun inceput afirm ca empatia mea este enorm polarizata catre refugiatii in Ucraina, oamenii si copiii profund afectati de razboi, fara a mai pomeni de considerabilele pierderi de vieti si pagube materiale. Nu stiu daca vreun refugiat poate spune ca razboiul este just.
  Dar hai sa fim lucizi, chiar daca voi fi injurat: ce avem in Ucraina ? Un ‘bobonete’ care a ajuns intr-o noapte de la ‘zero’ la ‘hero’, un baiat fara nici o cultura politica, istorica, economica sau geopolitica, si care a vrut neaparat in NATO, stiind si avertizat fiind ca NATA linga Rusia nu e deloc bine. De ce vrea in NATO? Caci, dupa el, NATO le rezolva automat pe toate. Aparent, statutul de ‘tara neutra’ nu era bun..Sia cum se intreaba de ce Rusia a declanasat ororile previzibile.
  Pai sa-l intrebe cineva din presa libera pe Bobonete: daca miine Rusia isi duce rachetele in Cuba, caci asa se simte Cuba in siguranta, ca si Ucraina in NATO..ce ar face SUA ?? Hmm Bobonete ?? Banuiesti ?
  Cam asa e cu geopolita asta, Bobonete..e complicat, mai ales cind esti mic si fara mari resurse..tu vrei, dar nu-i suficient, trebuie sa mai ai si voie..asa e viata, injusta, dar asa e.
  Si apropo de marele suport NATO, in caz ca: a fost testata vreodata aceasta ipoteza/promisiune ? Cum exact ne ajuta NATO ? Citeam ca Germania are doar vreo ~ 50 tancuri, noi avem 5-6 avioane care cad fara sa le urmareasca nimeni, etc..vor muri soldati NATO pt. noi ? Ne vor apara alti soldati si tehnica militara NATO ? Ne va incercui NATO protector in fata dusmanului ? Sau vom ramine in rugaciunile lor, ca si Bobonete ? Sau vom avea soarta Afganistan-ului ?

 28. Daca Pactul de la Varsovia … se rezuma (acum) doar la Rusia …
  Atunci si NATO … trebuie sa se rezume (acum) doar la America (SUA) …
  China … se rezuma (acum) doar la China …

  Asta … PENTRU o EGALITATE de FORTE de tip MULITAR in lume !!!

 29. Daca Pactul de la Varsovia … se rezuma (acum) doar la Rusia …
  Atunci si NATO … trebuie sa se rezume (acum) doar la America (SUA) …
  China … se rezuma (acum) doar la China …

  Asta … PENTRU o EGALITATE de FORTE de tip MILITAR in lume !!!

 30. Mai @bobo
  Ce avem noi in Ucraina?
  In primul rand avem un stat vecin care nu-i agresiv, ca Rusia. Asteapta sa fim vecini la granita cu leprele lui Putin si atunci o sa vezi matale ce probleme vom avea cu acest dement care nu recunoaste nicio granita, niciun tratat, niciun teritoriu si care te ameninta cu bombardeaua atomica daca nu-i dai ce vrea si cat vrea muschii lui. NATO nu a intentionat niciodatra sa-si duca rachetele nucleare in Ucraina, cum au incercat rusii in Cuba. Daca i-au ajutat cu armament si instructori, este un drept al oricarui stat suveran sa ia armamnet si sa-si instruiasca armata cu cine pofteste. La fel au facut si tov rusi. Doar ca ei au mai putzine succesuri, ca fuge lumea de armamentul lor si de instructorii lor care apoi nu mai pleaca.

 31. Il mai recunoaste cineva pe „Marele Tica-los urs”? Isi mai aminteste cineva cum denigra romanii si era balacarit de toti,
  inclusiv humoroizii? Cel putin „doru popescu fara Dumnezeu si fara Patrie” e consecvent in ticalosia marxist/bolsevicoida
  cunoscuta!!! Acest ne norocit nu ne spune cine a provocat si sustinut logistic si subuman RATBOAIELE CIVILE din Coreea, Vietnam si restul tarilor enumerate de descreieratul ideologic de au fost necesare interventiile SUA si apoi NATO cu MANDAT
  ONU pentru A STOPA BOLSEVIZAREA LOR!!! In Iraq dictatorul sustinator al TERORISMULUI ANTIAMERICAN isi decima poporul sub
  steag „religios” monstrul fiind ATEU, pentru ca doar un ATEU poate comite GENOCIDE!!!

 32. la comanda Autoritatilor romanesti , majoritatea presei a imbratisat cauza ukraineana .

  Non-stop ne sunt prezentate filmulete si stiri cu tenta anti-rusa si pro-ukraineana .
  La radio si TV aceiasi propagandisti UE ne toaca povesti sklerotice si necredibile .

  Despre adevaratele cauze ale acestui grav razboi nu se gasesc informatii decit cu mare greutate .

  PS … Daca suntem bombardati si intoxicati cu fake-newss inseamna ca poporul roman ori nu merita sa fie informat corect ori a devenit inamicul UE .

 33. 1-State nucleare mai sunt in lume, dar din 1945 si pana azi n-am auzit vreun dement care sa-si fi pus in stare de alarma toate disponibilitatile nucleare si care sa ameninte direct cu un al III-lea razboi mondial nuclear.
  2-Rusia este o federatie in care doar Putin are degetul pe buton. Toti calmacii, uzbecii, kirkizii, cecenii si alte panarame n-au niciun cuvant.
  3-Rusia e atat de prima in spatiu, incat niciun Ivan n-a fost in stare sa calce pe Luna. S-au invartit si cate un an in jurul Pamantului, dar mai departe n-au fost capabili decat cu Lunahod si alte kkaturi. Rusii u trimis vreo sonda spatiala mai departe de Marte? Lulu. SUA au trimis sonda care va iesi din sistemul solar, daca n-o fi iesit deja ptr ca fotografiase Pluto.
  4-Putin o fi declarat el, mincinosul, in repetate randuri ca nu ameninta pe nimeni. Chiar si pe ucrainieni a spus ca nu-i ataca acum 8 zile. Sper ca poti sa vezi acum cat de ,,pacifist” este acest nenorocit, dispus sa ne bage intr-un cataclism mondial. Poate ai si tu copii si nepoti, ai vrea sa-i vezi cum se descompune carnea pe ei daca acest criminal apasa pe buton? Daca vrei asa ceva, pupa-l in fund in continuare.
  PUTIN ESTE UN CRIMINAL DE RAZBOI.
  Stiu ca, fiind ungur, esti automat si un mare admirator si sustinator al sovieticilor. Crezi ca merita?

 34. Nu poti IMPUNE si EXPORTA cu FORTA nonDEMOCRATIA americananeasca (CAPITALISMUL cel FEROCE, bazat doar pe PROPFIT) in toata lumea !!!
  Doar vreun miliard de oameni … au aderat la acest tip de DICTATURA (REACTIONARA) de tip nonDEMOCRATIE americaneasca!!!

  Dar restul de 7.8 miliarde de oamemeni ??? … POATE ca EI nu PREFERA acest SISTEM politic nonDEMOCRATIC !!!
  Rusia, China, India, lumea araba, lumea a treia … Ce te faci cu ele ??? II omori GENOCIDAR … prin RAZBOAIE ???
  De aceea … FIECARE dintre TARI … trebuie sa isi ALEAGA „SINGURA” propriul sau sistem POLITICO-MILITAR !!!
  Fara forta cea nonBOLSEVIZANTA (de fapt cea REACTIONAR BOLSEVIZANTA) a „VESTULUI cel SALBATIC capitalist” !!!

 35. Care este miza razboiului ???

  „Fondul de investiţii american, Franklin Templeton Investments (FTI), a achiziţionat obligaţiuni emise de guvernul ucrainean în valoare cinci miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 20 % din datoria publică a Ucrainei.
  În iunie 2009, Franklin Templeton a câștigat licitația pentru administrarea Fondului Proprietatea (Romania), în schimbul unui comision anual de 13 milioane de euro.

  OARE cine SUNT cu ADEVARAT cei care ACHIZITIONEAZA … FONDURILE de PROPRIETATE si DATORIILE … TARILOR ESTICE ???
  INTREBARE retorica … pentru cei de la Davos … si de peste baltoaca !!!
  Aceasta este CU ADEVARAT … MIZA RAZBOIULUI din Ukraina … unii (SUA si UE) vor sa INLOCUIASCA vechea MOSTENIRE (Rusia) in Ukraina !!! Precum in Romania anilor 2005-2007 !!!
  DAR cu CE PRET ??? Cu acelasi PRET pe care l-a platit Romania post anii 2008+ !!! Dezastru militar, politic, economico-financiar si social !!! Adiuca SARACIA LUCIE din ROMANIA de ASTAZI !!!

 36. Care este miza razboiului ???

  „Fondul de investiţii american, Franklin Templeton Investments (FTI), a achiziţionat obligaţiuni emise de guvernul ucrainean în valoare cinci miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 20 % din datoria publică a Ucrainei.
  În iunie 2009, Franklin Templeton a câștigat licitația pentru administrarea Fondului Proprietatea (Romania), în schimbul unui comision anual de 13 milioane de euro.

  OARE cine SUNT cu ADEVARAT cei care ACHIZITIONEAZA … FONDURILE de PROPRIETATE si DATORIILE … TARILOR ESTICE ???
  INTREBARE retorica … pentru cei de la Davos … si de peste baltoaca !!!
  Aceasta este CU ADEVARAT … MIZA RAZBOIULUI din Ukraina … unii (SUA si UE) vor sa INLOCUIASCA vechea MOSTENIRE (Rusia) in Ukraina !!! Precum in Romania anilor 2005-2007 !!!
  DAR cu CE PRET ??? Cu acelasi PRET pe care l-a platit Romania post anii 2008+ !!! Dezastru militar, politic, economico-financiar si social !!!

 37. @Mysebi
  Esti sub orice limita a ratiunii si decentei.
  -Pana sa fim bombardati cu fake-news-urile tale, casca ochii la bombardamanetele din Ucraina. Tot fake sunt si alea? Tot fake sunt si exploziile cu ciuperca identica celor atomice (deci ce putere)? Tot fake sunt si femeile si copiii alungati din casele lor, bombardate de criminalii lui Putin care au trecut de la davai ceas, davai palton, la davai haleala, davai smartfon, cand jefuiesc magazinele ucrainiene?
  Te-ai intrebat de ce poporul din Ukraina, format din rusi si ucrainieni, nu-i intampina cu flori pe invadatorii lui Putin? Intreaba-te, poate te luminezi la cap.
  Te-am crezut mai rational.

 38. ”Niciodată nu crede nimic din ceea ce spune… propaganda!” (identifică manipularea)

  Titlul postării este o parafrază a unui citat celebru, aparținând lui George Carlin.

  Pot să afirm deja că n-am auzit niciodată vreun mincinos mai mare ca Zelensky &Co.

  De exemplu, m-am săturat de acest mediocru actoraș patetic, care afirmă fără pic de rușine că „arde cea mai mare centrală nucleară a Europei” și că „rușii trag cu artilerie grea asupra reactoarelor nucleare”.

  Ia mai du-te-n (editat) mă-tii de clovn patetic!

  La Zaporijia a fost un incendiu la o clădire adiacentă centralei iar incendiul a fost stins de pompieri.

  Însă, de la realitatea faptică, la textele dramatice declamate de clovnul ucrainean, e o diferență uriașă.

  Trebile de mai sus în nici un caz nu sunt fleacuri pe care să le poată exagera acest jalnic actoraș grăbit căruia se pare că a început să-i placă acest rol ce-i excede cu mult calitățile-i „artistice”.

  (editat)se crede pe scena vreunui teatru de duzină și declamă narațiuni dramatice iar din partea cealaltă, lumea întreagă sare în aer ca arsă, la perspectiva unui dezastru nuclear nemaiîntâlnit.

  ASTEA NU-S LUCRURI CU CARE SĂ GLUMEȘTI, MĂI TRUBADUR PANICARD!

  Numai texte teatrale, ce abundă de elemente emoționale (pct. 6 din decalocul manipulării Chomsky).
  (editat)

 39. Sau, nu cumva, sunt una și aceeași iar acest uriaș aparat de propagandă și dezinformare, această uriașă sincronizare într-un singur cor a atâtor și atâtor țări și organizații internaționale, devoalează pentru scurt timp PARTEA NEVĂZUTĂ A AISBERGULUI EVREIESC?

  Involuntar, avem parte cumva de un reflux neașteptat și ni se dezvăluie privirii și mai ales rațiunii URIAȘA DIMENSIUNE A OCULTEI EVREIEȘTI.

  Dintr-odată parcă-s prea mulți cei ce țipă pe o singură voce iar această voce parcă ar fi a unor pirande din șatrele autohtone, ce provoacă acel binecunoscut scandal isteric atunci când vin mascații în șatră să ridice vreun infractor!

  Zeci de țări, multe dintre ele europene, de la care te-ai fi așteptat să aibă o atitudine proprie, specifică suveranismului, zeci de organizații internaționale de prim rang NATO, UE, ONU, etc, toate dintr-odată țipă ca pirandele șatrei.

  De exemplu, este extrem de surprinzătoare atitudinea duplicitară a Germaniei. Dar mai semnificativă pare a fi scoaterea Elveției din cutumiarul statutul de neutralitate. Această neașteptată schimbare de atitudine sugerează, fără putință de tăgadă, amploarea întinderii acestei „structuri” ce a ajuns să controleze politica, economia, finanțele mondiale.

  AVEM OCAZIA RARISIMĂ DE A VEDEA PARTEA SCUFUNDATĂ A AISBERGULUI ?

 40. @ Edelweiss

  dragul meu , suntem norocosi ,
  asistam la nasterea unei noi si mari tari , vecina cu nordul Romaniei = ASKENAZIA

 41. Pt.#Edelweis:”Razboiul” din Ukraina :Rusii le-au luat evreilor prada!Acum de ciuda, unealta lor,Zelenski,refuza dialogul/negocierile cu rusii,iar „ursul”merge inainte si toaca tot;pe urs il intereseaza sa-si refaca habitatul cu bunatatile de suprafata(solul cu grinele)si din subteran(titan,Fe,Ni,carbune,etc).Acum in ceea ce ne priveste,pe noi romanii,ar fi lamuritor sa ne spuna cosmonautul Prunariu ce i s-a spus ,de catre rusi,cind a fost ambasador la Moskowa si mai cu seama ce i s-a spus cind a fost in misiune ulterioara acolo.

 42. Rumburak,de esti un hahol,hutul sau ashkenaz, vrajeala ta cu Kraina nu este decat o perversiune sovina.Insa, pentru ca s-ar putea sa fii doar un putzoi,bloaghe si tonomat cu fise ,care desi nu cunosti chestiile de mai jos, faci propaganda la fel ca tonomatul CIA ,Frunzaverde Zelenski, ia-n cauta pe net, mai baiete, nava Rostock pavilion ukran proptita in malul senalului navigabil al bratului Sulina. A durat fo’ 15 ani pana a putut fi scoasa,act limpede de sabotaj, executat de nemernicii ukrani,ca sa dirijeze traficul pe Dunarea de Jos prin bratul Chilia(Achileea,dupa vechile harti grecesti,pe cand ukranii mancau radacini prin padurile din Belarusul de azi).Mai mult, presedintel Kucima a afirmat public ca Romania are prea multe brate la Dunare, ar trebui sa mai cedeze din ele. ASta dula constituirea trilatelarelor RO MD UK, la nord si kal asudul Prutului, apoi au provocat Romania militar,salupe ukrane patrulau pe bratul Chilia si trageau focuri de arma spre granicerii romani,apoi au mutat balizele de pe Chilia ,care tineau urma tahlweg-ul apei(pune mana pe net si vezi ce este tahlweg)si le-au aruncat pe malul romanesc in apa de 2 palme; apoi, nesatisfacuti de rezolutia CE de la vremea aceea, au contesata toata frontiera cu Romania, de la Halmeu, Satu Mare, pana la Sulina la varsare in mare. Au contestat dreptul Romaniei asupra Insulei Serpilor si asupra Platoului Continental aferent, au cerut arbitraj la Haga ,l-au pierdut, dupa care au adancit canalul Bistroie, de la Vlkovo,ca sa mareasca debitul de apa pe bratul Chilia, care la iesire se colmatase si era accesul pe Chilai devenis epericulos; s-au i,mpotrivit ca extremitatea digului d ela Sulian care asigura apa libera pentru iesirea pe Marea neagra, s anu fie luiat in calcul ca apartinanin teritoriului Romaniei , si s anu poata fi folosit ca punct la trasarea noii delimitari stabilite la haga a apelor teritoriale;

 43. @Autorului: Felicitarile din partea Marelui Urs (aka marele magar mincinos) trebuie sa-ti dea serios de cugatat asupra liniei articolului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.