Ce s-ar întâmpla dacă zona euro ar imploda

Potrivit unui studiu realizat de ING Bank şi publicat de The World, dispariţia a zonei euro în 2011 ar avea ca rezultat creşterea şomajului şi o recesiune fără precedent pentru toate ţările, inclusiv Franţa şi Germania, scrie La Tribune.

Şi dacă zona euro ar imploda? Acest scenariu sinistru creat de unii eurosceptici ar putea avea consecinţe dramatice pentru naţiunile care folosesc moneda euro, potrivit studiului realizat de ING. Experţii băncii olandeze au evaluat posibilele consecinţe economice ale ieşirii Greciei din zona euro sau la o dispariţie completă a zonei euro.

Pentru greci, ambele scenarii ar duce la un dezastru: creşterea numărului de solicitanţi de locuri de muncă cu o rată a şomajului de cel puţin 18,5% şi recesiune fără precedent (-7,6% în cazul în care ţara ar reveni la drahme şi -9.1%, în cazul în care întreaga zona euro ar exploda).

Consecinţele ar fi la fel de dramatice pentru alte ţări din zona euro care se luptă să-şi refinanţeze pieţele. În cazul în care euro ar dispărea, Spania, Irlanda, Portugalia şi Italia s-ar confrunta în 2011 cu o recesiune care corespunde unei scăderi economice de cel puţin 6% din PIB.

Pentru Franţa, situaţia ar fi ceva mai bună. În timp ce ING se aşteaptă la o creştere a PIB de 1,9% în 2011, în cazul în care zona euro rămâne nemodificată, plecarea Greciei ar însemna o pierdere de 1,2 puncte procentuale iar ruperea zonei euro ar arunca ţara într-o recesiune (-4%), care ar avea consecinţe grave asupra locurilor de muncă. ING estimează că, în acest caz, rata şomajului în Franţa s-ar ridica la 13,5%.

Chiar şi Germania va avea de pierdut, nu numai că ar trebui să reintroducă marca, dar ar lăsa Grecia fără ajutor. Dacă acest scenariu s-ar realiza, creşterea nu ar ajunge la mai mult de 1,9%, iar şomajul va creşte din nou, cu o rată de 8,4%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.