Ce se va întâmpla cu prețurile

Preţurile în industrie, servicii şi vânzare cu amănuntul vor creşte moderat, precum şi activitatea din aceste domenii, în perioada octombrie – decembrie 2017, se arată într-un studiu privind tendinţele economice publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se estimează tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +50%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendință de scădere (sold conjunctural -24%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +16%). În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Preturile vor creste?! Asta o poate spune oricine, care nu a dormit in ultimii 26 de ani nonstop. Isi aduce cineva aminte sa fi scazut moderat preturile la ceva? Eu numai de scumpiri aud, fie ca e vorba de alimente, haine, transport public, pretul la benzina sau taxe si impozite. Si pentru asta nu trebuie sa ma uit pe statisticile cuiva. Si apoi banii platiti degaba pentru acele statistici putesu fi folositi acolo unde e chiar nevoie de ei pentru binele populatiei, de exemplu!

  2. „Bloomberg: Cum haosul politic ar putea deraia una dintre cele mai fierbinţi economii ale UE.
    „Ţopăiala fiscală” este doar unul dintre obstacolele cu care se confruntă afacerile din România, la mai puţin de un an de la revenirea la putere a social-democraţilor, oamenii de afaceri neştiind nici măcar cum vor plăti impozitul de la anul, cu mai puţin de două luni înainte ca măsura să intre în vigoare, arată Bloomberg, într-o analiză.
    Georgiana, contabil în Bucureşti, nu ştie ce să le spună clienţilor despre cele mai recente modificări ale sistemului impozitării pe venit. Asta pentru că guvernul României nu a dezvăluit detaliile – cu doar două luni înainte de intrarea în vigoare a schimbărilor. Clienţii Georgianei Oncete, în mare parte antreprenori cu companii mici şi mijlocii, sunt nerăbdători să ştie dacă vor trebui să reducă costurile sau să concedieze muncitori în perioada de timp de până la Crăciun.
    „Guvernul a provocat haos în acest an, anunţând unele măsuri şi apoi retrăgându-le două săptămâni mai târziu, anunţând altele”, a spus Oncete.
    „Cum pot companiile să lucreze în această incertitudine?”, se întreabă ea. Ţopăiala privind politica fiscală este doar unul dintre obstacolele cu care se confruntă afacerile în România, stat din UE şi membru NATO, la mai puţin de un an de la revenirea la putere a social-democraţilor. Partidul este deja al doilea prim-ministru, M. Tudose. Predecesorul său a declanşat cele mai mari proteste de la comunism încoace, în ianuarie, după ce a încercat să reducă sancţiunile pentru corupţie.

    Dar creşterea economică este determinată de mâna largă guvernamentală care umflă deficitul bugetar. Banca centrală a avertizat că această creştere este nesustenabilă şi intenţionează să majoreze ratele dobânzilor.

  3. e la mintea „prostului”!…vor crește ! …de parcă ar fi scăzut vreodată în 27 de ani !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.