Ce spun sondajele înainte de referendumul din Grecia

Cei mai mulți dintre greci susțin că vor vota „Nu” la referendumul din weekend privind aprobarea măsurilor propuse de creditori pentru Grecia, conform rezultatelor unui sondaj dat publicității miercuri, însă datele arată că adepții lui „Da” sunt tot mai mulți, relatează Agerpres, care citează agenția DPA.

Sondajul realizat de ProRata pentru ziarul Efimerida ton syntakton indică faptul că proporția acelora care intenționează să voteze „Nu” este acum de 46%, în timp ce 37% dintre respondenți ar vota „Da”.

Distanţa dintre tabăra „Da” şi tabăra „Nu” s-a micşorat

Rezultatele sondajului reflectă atitudinea după introducerea măsurilor de control al capitalurilor și închiderea băncilor, în contextul nesiguranței tot mai mari în privința viitorului țării în zona euro.

Cifrele indică o schimbare față de datele de dinainte de închiderea băncilor. Înainte de introducerea acestor măsuri, 57% dintre greci susțineau că vor vota „Nu” și 30% afirmau că vor alege varianta „Da” la referendum.

Sondajul a fost publicat la câteva ore după ce Atena a depășit termenul-limită pentru plata unei rate către FMI care a expirat marți, în aceeași zi cu programul de asistență pentru Grecia.

În urma referendumului se va decide dacă votanții aprobă sau resping propunerea de program de asistență financiară înaintată de creditorii Greciei — Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI — la 25 iunie.

Grecia organizează la 5 iulie un referendum în privinţa propunerilor creditorilor săi internaţionali, iar întrebarea la care grecii trebuie să răspundă la referendum este: „Ar trebui să fie acceptată propunerea care a fost înaintată de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogrup din 25.06.2015, şi care este formată din două părţi, care împreună constituie propunerea completă? Primul document este intitulat Reforme pentru finalizarea programului actual şi mai mult, iar al doilea Analiză preliminară privind sustenabilitatea datoriei”.

Prima căsuţă pe buletinul de vot cuprinde răspunsul „Nu”, iar a doua „Da”.

Între timp, s-au format cozi lungi în fața mai multor bănci care și-au deschis ușile pentru pensionari miercuri, după ce Ministerul de Finanțe a anunțat că unele bănci s-ar putea deschide până vineri pentru pensionarii fără carduri de credit.

Potrivit comunicatului ministerului, sucursalele îi vor deservi numai pe pensionari și pe aceia care nu pot retrage bani din bancomate. Retragerile vor fi plafonate la suma de 120 de euro pe durata celor trei zile. În total, 1.000 de sucursale a cinci bănci au primit permisiunea de a lucra cu publicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.