Ce trebuie să știm dacă ne întoarcem la serviciu

Ce trebuie să știm dacă ne întoarcem la serviciu. Este una dintre întrebările pe care și le adresează salariații pentru perioada de după „vacanța“ impusă de pandemie. Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat recomandări privind revenirea angajaţilor la locurile de muncă după relaxarea restricţiilor antiepidemice, anunţă Reprezentanţa din România a Comisiei Europene, conform Mediafax.

Cum se pot garanta sănătatea și siguranța lucrătorilor atunci când se întorc la locul de muncă? Această întrebare importantă îi preocupă pe mulți angajatori în acest moment în care țările UE planifică sau realizează întoarcerea treptată la locul de muncă după coronavirus. Pentru a răspunde la această întrebare, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat astăzi, 24 aprilie, un ghid privind întoarcerea la serviciu„, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.

Astăzi, mai mult decât oricând, este foarte evident că protejarea și promovarea securității și a sănătății în muncă sunt de o importanță capitală pentru lucrători, companii, sisteme de protecție socială și societate în ansamblu. Acest ghid oferă răspunsuri la întrebări practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de muncă și cum își pot actualiza evaluarea riscurilor, având grijă de lucrătorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii și companiile să gestioneze întoarcerea la locul de muncă și să ofere sfaturi practice personalului„, afirmă comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

Comisia Europeană subliniază că „este extrem de important să se asigure că lucrătorii se pot întoarce la locul de muncă într-un mediu sigur și sănătos”.

„Prin urmare, ghidul publicat astăzi reprezintă o contribuție esențială a UE în această perioadă importantă. De asemenea, ghidul conține linkuri către informații naționale privind sectoare și ocupații specifice. Ghidul se referă la mai multe aspecte:

– Evaluarea riscurilor și măsuri adecvate;

– Implicarea lucrătorilor;

– Grija față de lucrătorii care au fost bolnavi;

– Planificarea și învățarea pentru viitor;

– O permanentă bună informare;

– Informații pentru sectoare și ocupații”.

Printre recomandările punctuale se numără:

– minimizarea riscurilor expunderii la infecţii;

– eliminarea ori limitarea interacţiunilor cu clienţii;

– reducerea contactelor între angajaţi la schimburile de ture;

– protejarea persoanelor vulnerabile;

– posibilitatea reluării graduale a activităţilor la locul de muncă;

– implementarea de reguli privind concedii flexibile şi muncă de la distanţă pentru a limita prezenţa la locul de muncă;

Unii angajaţi s-ar putea să fie îngrijoraţi privind riscurile de infectare la locul de muncă şi ar putea să nu vrea să revină. Este important să le fie înţelese preocupările, să le fie furnizate informaţii despre măsurile luate şi despre asistenţa care le este oferită„, se arată în Ghidul UE „COVID-19: întoarcerea la locul de muncă”.

Ghidul va fi actualizat constant cu informații fiabile, în funcție de evoluția situației, precizează Reprezentanţa Comisiei Europene.

Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Covid nu e oprit cu imigranți liberi și bătrîni arestați deportați amenzi.Òpr.medic dezinf:Fabricați 1Mil plicuri cu 4șervețele și 5gr spirt(cu sponsori și date Gratis Brusc) Se freacă fața mîinile în magazine metrou servici stradă!Repetat!

  2. Domnule:Categoric,poti murii in ori ce moment!Nu stiai?
    De ce te temi,de aceea nu scapi!
    Traiesteti viata asa cum este si nu mai fabula despre testari saptamanale?

  3. Primul pas ar trebui data o lege in Parlament de siguranta la covid.
    Firmele sa nu lase sa intre salariati in cladiri pana nu sunt testati saptamanal . Atunci va creste increderea…nu poti sti langa cine stai ..nu stie nici cel bolnav ca e bolnav.Eu lucrez la noroc…merg cu tramvaiu la noroc…etc..deocamdata n-am luat-o.Dar e stresant sa stii ca poti muri oricand .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.