Cea mai nouă ispravă a lui Igor Dodon

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Ministerul Apărării nu va fi reprezentat în Consiliul Suprem de Securitate, a cărui constituire a fost semnată vineri de președintele Igor Dodon, relatează presa de la Chișinău.
Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, susține că Dodon vrea vulnerabilizarea Republicii Moldova și scăderea capacității de luptă a Armatei Naționale.

„Igor Dodon nu ratează nicio zi fără să sape la temelia securității naționale. Astăzi, a semnat ordinul de constituire al Consiliului Suprem de Securitate și, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Ministerul Apărării nu face parte din CSS. În lipsa unui ministru titular, Igor Dodon putea sa-l includă pe şeful Marelui Stat Major, care este conducătorul direct al Armatei Naționale. Faptul că Igor Dodon vrea vulnerabilizarea Republicii Moldova, scăderea capacității de luptă a Armatei Naționale sunt lucruri deja cunoscute, atât în plan intern cât și extern, dar cred că asistăm la un alt scenariu, mult mai subtil. Să sperăm că Igor Dodon si PSRM nu vor ajunge să asigure „neutralitatea” prin desființarea Armatei Naționale”, a scris Șalaru pe pagina sa de Facebook.

Persoana de încredere a lui Dodon, Ion Ceban, a declarat pentru site-ul Deschide.MD că lipsa Ministerului Apărării în cadrul componenței CSS rezultă din faptul că instituția nu are un conducător.

Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a spus că, în mod normal, șeful statului trebuia să includă în componența CSS şi un reprezentant al Ministerului Apărării, însă „decizia îi aparține”.

„Ministerul Apărării trebuie să fie reprezentat la CSS, însă Comandantul Suprem a decis altfel”, a declarat demnitarul.

Potrivit Regulamentului Consiliului Suprem de Securitate, aprobat pe 8 octombrie 1997, membri ai Consiliului Suprem de Securitate sunt, din oficiu, primul-ministru, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Afacerilor Interne, directorul SIS, ministrul Finanţelor, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate, şeful Departamentului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate. Preşedintele Republicii Moldova poate numi, în calitate de membri ai Consiliului Suprem de Securitate, şi alte persoane cu funcţii de răspundere.

Reprezentanții Ministerului Apărării au făcut parte din CSS în perioada președinției lui Petru Lucinschi, Vladimir Voronin și Nicolae Timofti.

Ce zice Dodon

„Astăzi, 10 martie 2017, am semnat Decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate, într-o nouă componență.
După cum am menționat anterior, în această listă nu se regăsesc reprezentanți din conducerea partidelor politice, așa cum era practicat anterior. În componența noului Consiliu Suprem de Securitate au fost incluse persoane care, potrivit legislației în vigoare, fac parte, din oficiu, din acest for, precum și persoane din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În perioada imediat următoare, va fi desfășurată prima ședință a Consiliului în noua formulă, iar unul dintre subiectele prioritare de pe ordinea de zi este investigația furtului miliardului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.