Cei mai periculoși aditivi pentru copii

aditivi, conservanti, coloranti

Din comoditate sau din ignoranță, părinții aleg de multe ori să cumpere alimente procesate și dulciuri care conțin numeroși aditivi. Consumate de copii, pe termen lung, produsele bogate în E-uri îi predispun la numeroase probleme de sănătate.

Unele din aceste tulburări (amețeli, tulburări de somn) pot fi semnale de alarmă că dieta copilului este dezechilibrată și abundă în alimente bogate în aditivi alimentari.

Îndulcitorii artificiali

În multe din preparatele dulci și în iaurturile cu fructe sunt adăugați înlocuitori ca aspartamul (E951), acelsufamul de potasiu (E950) sau glicerolul (E422). Au o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul și un aport caloric ridicat. Consumul frecvent al unor astfel de produse poate duce la alergii, migrene, boli de inimă, spasme musculare, diabet ori depresie. „Primele semne ale excesului sunt amețeli, dureri de cap, sete accentuată, greață, dificultăți de memorare. Părinții ar trebui să diminueze cantitatea de produse cu astfel de îndulcitori și să citească mai atent etichetele“, explică Dora Mirunescu, medic diabetolog.

Aromele artificiale

Acestea sunt introduse în alimentele procesate pentru a copia gustul unor ingrfediente naturale. Părinții ar trebui să știe că în spatele denumirii de „arome“ se află aditivi sintetici care nu ar trebui să fie incluși în alimentația copiilor.De exemplu, pentru gustul de căpșune, sunt combinate aproape 50 de substanțe chimice. „În plus, pe lângă arome, se folosesc și potențiatori, pentru îmbunătățirea gustului: glutamatul monosodic (E621), glutamatul monopotasic (E622), glutamatul de amoniu (E624). Aceștia stimulează apetitul și duc la obezitate și risc de diabet“, spune medicul diabetolog.

Coloranții sintetici

Utilizarea coloranților sintetici a crescut în ultimii ani cu 50% la nivel mondial. Ei sunt introduși atât în compoziția alimentelor procesate, cereale, jeleuri, părjituri, bomboane, sucuri, dar și în medicamente ori produse de îngrijire (cum ar fi pasta de dinți pentru copii). „Aceștia pot da copiilor hiperactivitate, reacții alergice severe, tulburări de comportament, scădere a capacității de concentrare, astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate“, explică Dora Mirunescu.

Conservanții

Aceștia sunt folosiți pentru prelungirea termenului de valabilitate a unor produse cum sunt snaksurile, pâinea, guma de mestecat, compoturile, etc. Printree cei mai periculoși sunt BHA și BHT (butilhidroxianisol sau E320 și butilhidroxitoluen ori E321), antioxidanții sitentici cu potențial cancerigen și efecte negative asupra funcției ficatului și rinichilor, benzoații (E211 și E212) – care pot provoca alergii, bromații (E924) – care pot cauza diaree. Nu demult, Asociația pentru Protecția Consumatorilor  din România atenționa asupra acidului malic (E296) din biscuiți, nectaruri, jeleuri și înghețată. „Acest conservant nu este ușor metabolizat de către copii“, conchide medicul diabetolog.

 

 

Recomanda 5

1 Comentariu

  1. Nu-i problema s-a inventat insulina si tembelizorul care face reclama la toto felul de produse toxice,iar apoi la cat de multe cazuri de diabet avem,iar statul nu face nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.