Cel mai iubit român în aceste zile. ”Un exemplu de urmat”

Portarul Naționalei  Florin Niță, care i-a impresionat pe suporteri cu dăruirea şi profesionalismul său în meciurile cu Ucraina şi Belgia, este elogiat de numeroşi oameni pe internet care nu sunt pasionați nepărat de fotbal. Drumul său până la succes i-a determinat pe mulți să spună că Niță este o sursă de inspirație. Un erou! Poveste vieții lui Florin Niță spusă chiar de el circulă intens pe Facebook.

”Viaţa mea? Pfuuu…Nu cuprinde prea multe lucruri. A însemnat muncă, muncă și iar muncă! Offf. Au fost atâtea (n.r. momente grele), nici nu ştiu pe care să-l aleg ca fiind cel mai greu… Cred că atunci când am rămas singur! Singur, singur…. Fără părinți, fără bunici, fără nimeni. Atunci am luat viața-n piept de unul singur.
Munceam pe unde puteam. Munceam la propriu! Am lucrat până şi la o fabrică de cozonaci! Da, ambalam cozonacii! Nu m-am dat niciodată la o parte de la muncă și nu e nicio rușine să mergi să muncești, să câștigi bani, să ai un drum. Când rămâi al nimănui, te gândești lângă cine să stai, cu cine să vorbești. Chiar dacă eram un copil când mi-am pierdut tatăl, mă gândeam că trebuie să stau lângă cineva care să-mi poată da ceva de mâncare…
Mă gândeam că trebuie să mă duc să muncesc de mic pentru a nu rămâne în stradă, sub cerul liber… Toți se uitau la mine și erau impresionați că fac sacrificii pentru a-mi ajuta familia. Trebuia să fac ceva să-mi ajut familia. Mama era bolnavă, nu aveam bani și ne bucuram de fiecare dată când ajungeam acasă cu un cozonac… Mă dureau picioarele, că eram mic și tot împachetam la cozonaci. Dar știam că trebuie să muncesc să-mi iau cozonacul
Aveam o vecină pe care o chema Pansela. O fostă vecină din Drumul Taberei, care m-a ajutat foarte mult. O să o țin minte mereu. M-a luat de mână și mi-a zis că dacă nu voi munci, nu o să reușesc. Viața îți dă și bune, și rele! Ea a fost cea care m-a dus în fabrica de cozonaci.
Apoi, tot ea a fost cea care m-a dus la fotbal şi mi-a zis: «Bucură-te de fiecare dată când joci fotbal, e o plăcere a vieţii!». Așa am ajuns la fotbal. Mi-a spus în primele zile: «Florine, să te ții de fotbal și vei avea multe bucurii!».
Când ești un copil amărât, singur pe lume, trebuie să ai forţa să rezişti și să nu te laşi doborât de nenorocirile vieții. Trebuie să-ți vezi mereu de treabă, chiar dacă de multe ori nu ai niciun chef. În viață nu trebuie să ai nasul pe sus, trebuie să fii umil, cel puţin ăsta e crezul meu! Şi, obligatoriu, trebuie să mergi înainte și să fii puternic. Viața te călește”, a relatat Florin Niță.

Dan Negru

”Niță din Chiajna să fie eroul Europei fotbalistice! Văd tot felul de povești motivaționale ale fotbaliștilor crescuți de mici la marile cluburi europene. Și-l văd pe Niță în poarta Naționalei. Florin,rămas fără părinții care i-au murit când era copil, ambala cozonaci la o fabrică din Chiajna.
“Eram o mână de om pe străzi, in frig. Mergeam cu bănuții câștigați la fabrică să caut de mâncare. Eram singur. Mă știau toți din Chiajna” zicea Niță într-un interviu…
Niță de România să fie speranța ! Pentru ca cine a văzut speranța, n-o mai uită!”

Irina Reisler 

”L-am cunoscut pe Florin Nita acum 10 ani, la noi in firma. A venit impreuna cu Laura, sotia lui. Erau doi copii minunati, de o modestie rar intalnita. Rar de tot. Florin era deja cunoscut si, cu toate astea, se comporta de un firesc impresionant. M-a frapat, m-a socat si… m-a bucurat.  Stiam povestea lui de la Laura, stiam ca a muncit greu, de cand era mic, ca a facut sacrificii uriase si a trecut prin enorm de multe greutati. Stiam ca crescut singur, fara parinti, fara bunici, fara nimeni. Pana la Laura, Florin nu a avut pe nimeni. Dupa ce s-au intalnit si s-au casatorit, Laura i-a devenit sotie, prietena, mama, sprijin, motivatie – totul lui. Apoi, au aparut copiii. Si, pentru amandoi, cuvantul “familie” s-a tradus simplu: Dumnezeu. Asta este amintirea mea despre Florin. Si despre Laura, ca eu nu ii pot separa, nici macar intr-o poveste.  O iubire imensa, o prietenie rar intalnita, o relatie absolut speciala si o familie de o caldura incredibila. De cate ori ii vad pe facebook, zambesc. Pentru ca, desi anii au trecut si, iata, Florin a ajuns sus de tot si este o celebritate, ei au ramas aceiasi copii frumosi, discreti, la locul lor si modesti. Oameni care te bucura prin simpla lor existenta. Bravo, copii! Jos palaria!
Hai, Romania!”

Mihaela Michailov

M-au super impresionat confesiunile lui Florin Niță și Andrei Rațiu. Pentru că vorbesc despre dăruire și muncă. Enorm de multă muncă. Niță – un portar care a salvat câteva goluri in meciul cu Belgia, căruia îi moare tatăl când era copil și are grijă de mama lui bolnavă. Niță, care muncește pe unde apucă ca să își întrețină familia și se bucură când reușește să aducă acasă un cozonac. Niță, pe care o vecină din Drumul Taberei – Pansela cea imposibil de uitat! – îl duce la fotbal, schimbându-i viața. O viață de copil sărac, care vorbește despre umilință, neajunsuri, nedreptate, determinare și muncă nesfârșită.
Și Andrei Rațiu, care a stat până la 6 ani cu bunicii pentru că părinții erau plecați la muncă în străinătate. Rațiu, ajuns în Spania, pe care mama îl duce la 30 de kilometri de casă la antrenament, în fiecare zi, ca să facă fotbal, speră că într-o zi va juca pentru oameni mulți!
Niță și Rațiu – două exemple de perseverență și infinit efort. Dar și de inechități acumulate. Doi copii care au crescut dăruindu-se unui vis, uneori cumplit de singuri, dar găsindu-și lumi, echipe, comunități cărora să le aparțină. Doi fotbaliști la care, astăzi, sute de mii de copii se uită cu sufletul la gură. Două lecții despre continuitate, greutăți învinse și vise!

Daniel Burza

Doar o părere…
Dacă sunem, încă, pe primul loc în grupă, iar peste o săptămână, vorbim despre o calificare, aceasta i-o datorăm lui.
Portarul naționalei, Florin Niță: modestie, sacrificiu, inspirație, curaj.
Într-un cuvânt, un exemplu de urmat și pentru copiii care fac sport !!!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8570 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Povestea lui Nita si a lui Ratiu este povestea acestei tari numita ROMANIA!M-a impresionat pina la lacrimi.Mai este o poveste cea a lui Melek din Chitila ,un exemplu de daruire,a carui sot a fost omorit de catre un drogat pe nume Mario Iorgulescu.Respect!

  2. Cum,Nita,ma ? Pai,nu era vorba ca nea Marcel ? Vorba aia,si-a luat din timpul lui de la bordelul,pardon,palatul… Victoria si s-a dus sa aduca… victoria.Ce altceva ? Ma,de cand stati cu ochii doar in tictoceala si Insta,numai la prostii va ganditi ! Haoleu,ce nerecunoscatori sunteti !

  3. Fara barbatul acesta adevarat, eram pe drum spre casa, cu masina marca pejos. Multa sanatate !

  4. Nita, un erou național, un exemplu de tenacitate și dăruire, un model pentru noi toți!! Felicitări, multa sănătate și reușite în continuare!

  5. Ce Titlu – de ” ruman ” . A aparat cateva mingi , si este cel mai ……-
    Credeam ca tot timpul cei mai iubiti sunt de ex- Eminescu .
    Dar la atatea Carute rasturnate la poalele Carpatilor – daca ar durea Prostia in Romania – strigatele s-ar auzi de pe Luna .Da asa este , si Ciuca si Ciolacu si Johanis sunt iubiti – de cine ???.De cei rasturnati din Carute – ce mai conteaza . Principalul este ca sunt iubiti ………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.