Cele mai sănătoase tipuri de pâine și beneficiile lor pentru sănătate

Din ce în ce mai mulți oameni sunt conștienți de ce mănâncă și încearcă să elimine pâinea din alimentație, deoarece este ridicată pe scara indicelui glicemic.

Zaharurile sale sunt descompuse rapid și ajung în fluxul sanguin, crescând nivelul de zahăr din sânge și crescând șansele de obezitate și diabet. Dar asta se datorează în mare parte pâinii albe de școală veche.

Însă soiurile de pâine sută la sută din cereale integrale și pâine integrală sunt considerate de obicei cele mai bune, dar și alte tipuri au beneficiile lor. Le-am adunat pe cele mai sănătoase pentru a-ți face drumul către renunțarea la pâine mai rapid și mai ușor.

Pâine cu semințe de in

Pentru acizii grași Omega-3 sănătoși pentru inimă, uleiul de pește și peștele gras sunt de obicei cel mai bun supliment și, respectiv, sursa animală. Dar pentru vegani, aceasta nu este o opțiune (adică, subprodusele de origine animală nu sunt o opțiune). Semințele de in sunt însă. Așadar, o pâine cu semințe de in este o alternativă excelentă la pâinea ta obișnuită. Cercetările arată că semințele de in și pâinea de in pot reduce riscul de boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral și diabet.

Pâine cu secară

Într-un studiu realizat la Universitatea Lund din Suedia, șoarecii au fost hrăniți cu diete cu cereale integrale, fie de grâu, fie de secară, timp de 22 de săptămâni. Secara integrală a redus greutatea corporală, a îmbunătățit ușor sensibilitatea la insulină și a scăzut colesterolul total la șoareci. Cercetări ulterioare, publicate în Nutrition Journal, au descoperit că persoanele care au mâncat pâine cu secară (cu trei niveluri diferite de tărâțe de secară – cea mai mare cantitate de tărâțe) la micul dejun au avut o scădere a senzației de foame și a dorinței de a mânca opt ore mai târziu, în comparație cu persoanele care au mâncat pâine de grâu. Pâinea cu secară este făcută cu făină de secară (plantă asemănătoare grâului).

Pâine integrală

Grâul integral (în forma sa originală, neîmbogățită) este o sursă foarte bună de fibre alimentare, mangan și magneziu.

Cereale integrale

Alimentele din cereale integrale sunt o alegere sănătoasă, întrucât conțin o mulțime de nutrienți, fibre și compuși vegetali sănătoși care se găsesc în mod natural în cereale. Caută produse care listează primul ingredient ca „grâu integral”, „ovăz integral” sau o cereală integrală similar. Și pentru a clarifica, cerealele integrale pot însemna că are unul dintre multele tipuri de cereale sănătoase incluse în produs, în timp ce grâul integral etichetează boabele specifice care sunt utilizate.

Pâine multicereale

Așa cum grâul integral și cerealele integrale sunt diferite, la fel sunt și pâinea multicereală și cea integrală. Cerealele integrale înseamnă că toate părțile miezului de cereale – tărâțele, germenii și endospermul – sunt folosite pentru a face pâinea sau produsul. Multicereale – cum ar fi pâinea cu 7 sau 12 cereale – înseamnă că un aliment are mai mult de un tip de cereale, deși s-ar putea să nu fie toate integrale.

Pâine toast

Știm cu toții că pâinea noastră conține grăsimi, unul dintre motivele pentru a crește în greutate. Dacă te îngrași și suferi de diabet, atunci nu este bine pentru sănătatea ta. Dar pâinea toast poate juca un rol important în viață celor care suferă de diabet. Prăjirea pâinii scade conținutul de grăsime din pâine și scade indicele glicemic. Aceste două au un efect semnificativ asupra unei persoane cu diabet. La fel ca și grăsimea, indicele glicemic te poate face să te îngrași. Dacă ești diabetic și consumi pâine în fiecare zi, atunci nu este bună pentru sănătatea ta. Dar când consumi pâine toast, scade indicele glicemic. Dacă vei consuma pâine toast, atunci nivelul zahărului din sânge va fi afectat mai puțin. O pâine toast conține amidon cu indice glicemic scăzut. Iar amidonul este una dintre cele mai bune surse pentru a obține energie; acesta este motivul pentru care mulți oameni îl mănâncă ca parte a micului dejun, astfel încât să rămână energici toată ziua.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Unica e painea facuta si coapta acasa cu graul din campul romanesc! Despre grau si paine am mai scris cu lux de amanunte! Ce e in comert e de proasta calitate mai ales ca e import congelata si este extinsa metoda in Romania.

  2. Bună teoria cu “ Dar asta se datorează în mare parte pâinii albe de școală veche” doar că acum 50 de ani cu “școala veche” diabetul, boala celiacă, intoleranța la gluten erau boli rare. Pâine cu semințe de păsărele nu-i pâine. Pâine cu secară era de sărăcie. Pâinea neagră “pe cartelă” prima zi, proaspătă, era foarte foarte bună după care era mai se dughea, dar nu prea era alta. Copiilor li se spunea “Cină mânâncă pâine mucedă o să găsească bani. Când a apărut pâinea albă, o felie de pâine cu untură de porc era ceva deosebit. Alt grâu, altă pâine. Ca și mămăliga. Producții de trei patru ori mai mari la hectar ajungând să hrănească omenirea, dar calitate pâinii și a mămăligii este inferioară. Prinosul a anulat cultul pâinii și comparația “dulce ca o prescură”.

  3. la micul dejun au avut o scădere a foametei și a dorinței de a mânca opt ore mai târziu,
    O scădere a cui???
    Poate o scădere a senzației de foame.

  4. toastu’ e cel mai bun ca e facut din bucatzi vechi/mucegaite bagate in malaxoare, cu un pic de apa si „arome” .. e un fel de apa din balta vanduta dupa curatzare ca apa plata (nu, nu evian).. .

  5. De 50 ani in europa s-a facut propaganda mincinoasa ca painea e cancerigena. Adevarul este relugios Satana sorosh a atacat relugia care spune ” Painea e trupul meu si vinul sangele meu. Si a muiat painea in vin si a mancat.”
    Bunica mea manxa o paine pe zi si a murit la 96 ani. Maica mea mananca o paine pe zi si are 89 ani.
    Asa ca sa revenim la adevar.

  6. painea = 15-20 lei. las’ ca vin burgherii ghitz, greierii si algele. totul va fi bine. usor-usor incolonati spre taiere, va rog.

  7. Parem in epoca de piatra. Painea din faina de gandaci e acum in UE trendul si modernitatea bai barbarilor. Iesiti din pesteri si consumati gandaci sustenabili ca sa protejam mediul! Gandacii n-au nevoie de tractoare pe motorina de arat si semanat de plivit buruienile. Au nevoie doar de cateva ONG-uri si sa inmultesc singuri .

  8. Painea e pentru taranii care dau la coasa. Altfel, a manca paine e boala curata, te faci cat Serena. Acum 50 de ani lumea era cu 50 de ani mai proasta, lumea manca sandwich cu o felie de paine intre 2 feli de paine. Astazi, cine nu mananca paine este fericit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.