Cernavodă dezvoltă centrul Hamangia, prima civilizație a vechii Europe

Orașul Cernavodă a scos la licitație un contract de 2,7 milioane lei pentru proiectarea și construția Centrului turistico-arheologic „Hamangia , prima civilizație a vechii Europe” și „Gânditorul”. Scopurile sunt culturale și turistice, banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Hamangia este cea mai veche cultură neolitică din zona Dobrogei și printre primele din Europa și lume. Datarea cu radiocarbon a unor obiecte găsite de arheologi a condus la concluzia că perioada în care s‑a dezvoltat această cultură pe meleagurile noastre este între mileniile VI și V î.e.n.

Oamenii trăiau în bordeie construite în apropierea cursurilor de apă sau în grote, iar prelucrarea metalelor era o îndeletnicire importantă în cadrul acestei culturi. Ei prelucrau arama, dar mai foloseau și unelte din piatră dură, precum topoarele și unelte de silex, mai rar din os și corn. Descoperirile de la Cenavodă au fost incluse în cultura Hamangia, iar denumirea ei a fost dată așa pentru că Vasile Pârvan publicase în anul 1925 primele descoperiri arheologice la Hamangia. Istoricii spun că această cultură s-a răspândit numai în Dobrogea şi pe coasta din apropiere de portul Burgas din Bulgaria. Oamenii care au trăit în Epoca Pietrei la Cernavodă erau crescători de animale şi cultivatori de plante, dar nu abandonsaseră încă vânătoarea. Își îngropau morții în cimitire separate de așezările stabile, și așa se face că la Cernavodă a fost descoperit cel mai vechi și mai întins cimitir de acest fel din toată Europa de sud-est. El cuprinde 400 de morminte.

Proiectul primăriei din Cernavodă își propune să ne arate tot ce se știe până în acest moment despre viața acelor oameni din comună primitivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

6 Comentarii

  1. ma intrebam unde dreaqu era arama in Dobrogea,dar pana la urma am identificat un zacamant de cupru la Altân Tepe, Tulcea

  2. ,,Ganditorul” de la Hamangia, o capodopera a artei moderne, creata de un om neolitic acum 7000-8000 de ani.
    Comparati-o cu hidosenia ,,Cumintenia Pamantului” sau ,,Rugaciune” si stabiliti voi ce artist a fost mai modernist si genial.

  3. @kuku Bau: dupa ce Dali a vizitat pestera de la Altamira si a vazut incredibilele picturile preistorice de pe pereți, a spus : noi suntem epigonii !

  4. ,,Ganditorul” de la Hamangia, aceasta capodopera de arta, ar trebui sa fie brandul de tara al Romaniei, nu frunza coanei Udrea de care nu mai stie nimeni nimic in afara ca a costat aproape 1 mil de Euro, iar in final s-a dovedit ca era plagiata dupa sigla postei din nu stiu ce insula.

  5. 8000 de ani, femeia sta picior peste picior iar barbatul sta cu ganditor, cu capul in maini! Nimic nu s-a schimbat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.