Cine ne conduce la dezastru?

Povestea ofițerului este fără imagini. Are numai sonor. Nu conține decît schimburi banale de cuvinte. Doi oameni se văd după multă vreme și povestesc ce-au trăit, pe unde au ajuns și ce-au pățit în ultima vreme.

La un moment dat, ofițerul povestește despre întîlnirea sa cu marile personalități ale țării, despre cum i-au venit în vizită primarul și ministrul. Ministrul Apărării Naționale Gabriel Oprea a aterizat în urbe cu elicopterul de la București și cinstea Piatra Neamțul cu o vizită specială. Nu era  război și nici urgență. Doar misiune „patriotică“. Generalul Gabriel Oprea, din ce în ce mai rotund și mai fălcos, și Gheorghe Ștefan-Pinalti, și el marcat serios de copanele înfulecate în timp ce Axinte îi cînta de zor și aștepta ca o altă hîrtie de 100 de euro să îi fie lipită pe frunte, se întîlneau pentru o mișcare strategică. Se împărțea terenul Unității Militare 01407 din Piatra Neamț. Comandantul, căci el era ofițerul din poveste, aștepta vești despre modernizare, despre îmbunătățirea pregătirii și a condițiilor, despre România în NATO și în teatrele de operațiuni. Și cînd se aștepta mai puțin, în sala în care se petrecea întîlnirea aceea festivă pe care o așteptau de săptămîni și luni, a pătruns gînditor poreclitul general Izmană, adică Gabriel Oprea, privind prin oameni și pereți și salutînd din vîrful buzelor, ca un mare conducător de oști și popoare. S-a trîntit pe o canapea, cu brațele larg deschise, cu picioarele întinse și răscrăcărate și cu burta ridicată ca un mușuroi mare în care încăpuseră nenumăratele sale prăzi. A aruncat pe masă un dosar, zicînd doar:

– Ia și tu 24 de hectare!

– Nu-s toati pintru mini, a ripostat Pinalti.

Comandantul abia a mai apucat să deschidă dosarul. I-au fost suficiente două priviri, ca să aibă spaima că albește într-o secundă. Unitatea sa era hărtănită. Terenul Unității Militare 01407 arăta porționat și era cadastrat, cotat și trasat.

Cît pentru locuințe sociale, cît pentru clientelă, cît pentru prieteni. El n-a aflat niciodată prețul. A auzit numai povești. Se teme însă să pomenească cifre. I se face și rău, și frică.

Povestea generalului Oprea este povestea căderii României în mediocritatea în care se scaldă. Un ofițer de la Spate, cercetat pe vremea comunismului pentru lipsă în gestiune, a demisionat din Armată pentru a nu fi dat afară și deferit justiției. După 1990, intendentul de la Agat a ajuns gardă de corp lîngă Miron Cozma și mai apoi în PSD, băiat bun la toate, mieros, lingușitor, serviabil, îmbrățișat repede de greii din PSD, mari amatori de copii de mingi și băieți de dus la îndeplinire servicii mărunte.

Cum a ajuns Gabriel Oprea din intendent și gardă de corp profesor universitar și conducător de doctorate, general cu patru stele și ministru de Interne, de Apărare, viceprim-ministru și, pentru scurt timp, chiar un provizoriu premier reprezintă chiar saga mediocrității  din tranziție. Singurul ministru care și-a făcut secretara doctor, care a  convins doi președinți ai României să o și decoreze, care s-a plictisit să mai finalizeze un hotel pe malul Lacului Herăstrău, care și-a  transformat o mare parte din personalitățile României, din politică pînă la serviciile secrete și presă, în oameni datori și în decidenți ușor de controlat, suferea de un complex greu de descifrat. Nu putea să se descarce decît la WC-ul de la el de acasă. Șoferul avea traseu și termen pentru a ajunge cu ministrul la baia sa preferată la momentul potrivit. Ironia sorții stă în faptul că unul dintre procesele generalului are între obiectele în dispută un jacuzzi și un autoturism. Cel care  avea boala vitezei și a elicopterului, a coloanei și a dirijorilor de trafic a pierdut totul din cauza unui accident nefericit.

Prăbușirea politică a generalului Oprea nu înseamnă sfîrștul unui anume mod de a fi. O lume a încrengăturilor de interese îl ajută, îl apără și fac ca decontul acestui tip de comportament aberant să se amîne.

România postdecembristă încă se mîndrește cu personaje de tip Nețoiu, Mitică Dragomir, Oprea, Borcea, Vadim, Becali, Pinalti, frații Băsescu, Negulescu-Portocală și Mazăre, Elan Schwartzenberg și  Blejnar, Funar, Udrea și Cocoș, Sebastian Ghiță și Coldea și atîția alții. Ei sunt cei care dau media lumii românești din acești ani. Ei sunt  contribuția comică a României la proiectul european.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Recomanda

18 Comentarii

 1. oprea nu s-a prabusit pentru ca nu e in puscarie si deposedat de tot ce are, incepind cu titluri si terminind cu paminturi, bani din operatiuni hotesti etc. este tipul reprezentativ al parvenitului de dupe 1989 care era in gura cu interesul national si cu mina pina la cot virita in dulceturi. in aceasta categorie sint inclusi 99@ din politiiceni, guvernanti, oameni din servicii, bnr, cnsas (citi nu s-au umplut de bani facind trafic extern cu dosare!!!), dna etc. am facut din bestii paznicii soceitatii si am ajuns la faliment. oprea e un pion, o consecinta sau o scula. cauzele sint in alta parte: ni s-a harazit un traseu in anumite conditii. si s-au gasit bestiile care sa raspunda prezent la distrugerea tarii. am tot scris despre acest individ. un lucru e cert: de fiecare data cind scriu si ii vad fata ma cuprinde scirba. la fel ca in cazul lui iliescu, nastase, roman, basescu, isarescu, videanu, udrea, blaga, boc, udemeristii toti la un loc, iohannis, hellvig, maior, ponta, tudose, constantinescu etc. prea multi, mult prea multi tradatori si evident ca tara asta se prabuseste prin schimbarea reperelor de moralitate, prin ascunderea interesului national sub operatiuni ilegale si vamuirea acestuia de catre orice netrebnic care crede ca fara el pamintul va sta in loc. uitati-va la iohannis; nu e altceva decit un alt oprea. la fel ca in matrix, toti se transforma in unul singur.

  • Daca „Iohannis nu e altceva decat un alt oprea , la fel ca in matrix ” , sfintii Dragnea si Tariceanu vegheaza asupra bunastarii rominilor si ne rasfata cu harpa ? Nu cumva traiesti intr-un univers paralel si ” ascunderea interesului national sub operatiuni ilegale si vamuirea acestuia de catre orice netrebnic care crede ca fara el pamantul va sta in loc ” este doctrina ce incerci sa o propagi prin imixtiuni in universul romanesc ?

  • Perfecta interpretare a realității. Felicitari domnule si poate ceea ce arati in prima fraza, va deveni realitate: 1) confiscarea întregii averi a lui Oprea (rezultatul unui furt sistematic din toate locurile pe unde a trecut) si 2) bagarea lui la zdup, alături de cei care i-au favorizat si au profitat de hoția lui. O singură remarcă aș mai face: Oprea nu este un PION ci este CAPO DI TUTI CAPI.

  • DIN ACEST SINISTRU TABLOU LIPSESC , IARASI , LOCUL SI ROLUL PSD !PAI CE FACI , CORNELE ? VEZI CA TE PACALESC ! „EI ” EXISTA SI TE VOR AZVIRLI IMEDIAT CE CE TRECE PERICOLUL !

  • Lili , pui intrebari incomode , actualii guvernanti sunt exclusi pentru a nu devoala titlul articolului !

  • Pe linga cei amintiți adăugam următorii: năstase,dragnea,tariceanu,adamescu,păunești ,voiculescu ,andronic, vintu si marea majoritate a „clasei” politice.

 2. Dacă cei enumeraţi mai sus sunt media să înţeleg că în partea de sus îi avem pe Radu F. Alexandru, Petre Roman, Berceanu, Asztaloş, Marko Bella, Vereştoi, Frunzăverde, Maior, Helwig, Kovesi, Johannis, Avramescu, Tismăneanu, Patapievici, Mungiu ?
  Cît despre cei de jos, care să dea prin excerciţiu aritmetic media de mai sus, nici nu îndrăznesc să mai amintesc !

 3. Perfect adevarat ! Ce ne facem cu cei care n-au nici o vina si cred cu adevarat in valorile europene si integrarea Romaniei in tarile civilizate ? Ii intoarcem prin tunelelul timpului la mentalitatea anilor 89 ? Contributia comica a Romaniei la proiectul european era previzibila , saltul calitativ necesita timp si eliminarea unor sincope datorate guvernarilor dupa ureche atat de paguboase in etichetarea acestei tari ca o tara serioasa dornica sa-si respecte angajamentele ce si le-a asumat . Din 11 decembrie 2016 si pana in prezent ar fi fost bine sa enumerati realizarile actualei coalitii de la guvernare , am fi prins curaj si ne mandream ca Programul de Guvernare este respectat ad literam . Asa …………

 4. Oprea nu e prabusit pina la puscarie ca Nastase dar nu mai e la butoane si il sfisie mafiotzii mai mici. ca sa parafrazez Johanisul – pacat ca au murit tineri ca sa realizeze sitemul ce trebuia oprit Oprea. Oare lumea va realiza ca toata gloata parvenitilor si cozilor de topor trebuie inlaturata cind romania va fi la jumatate? ca acu la Romania la fara un sfert tot nu se misca nimic. Se asteapta pasiv reforma de la Tudose sau de la ailalti nesipraviti : Pruna Ciolosi etc…

 5. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, Luni, ca aplicarea split TVA vine pe fundalul unei situatii ‘dramatice’ in care se afla Romania in ceea ce priveste Veniturile fiscale, potrivit Agerpres.

  ‘Avem o problema reala pe care nu putem sa o tratam nici cu dispute politice, nici sterile, nici cu bascalie.
  In ceea ce priveste Veniturile fiscale, Romania se apropie dramatic de pragul de 25%, media europeana este 40%, iar tarile din varful piramidei au colectari de aproape 50% – Franta, aproape 48%, Danemarca, Finlanda, Belgia, peste 45%, pana si Bulgaria are peste 30%. Sigur ca putem sa facem bascalie, sigur ca putem sa folosim aceasta tribuna pentru a cere demisii.
  Chestiunea nu apartine doar unui singur Guvern, este o tendinta care vine mai de demult si ea trebuie rezolvata prin dialog politic si efortul tuturor. Asadar, aceasta incercare facuta de Guvernul Tudose vine pe fundalul unei situatii dramatice in care se afla Romania. Aici nu este vorba doar de TVA, pentru ca invocarea splitarii TVA pentru rau platnici se refera si la neplata contributiilor si la plata celorlalte impozite. Este gresit sa se spuna ca solutia trebuie cautata numai in paradisuri fiscale’, a spus deputatul ALDE, la dezbaterea pe tema split TVA din plenul Camerei Deputatilor.

  El a afirmat ca ALDE nu sustine sporirea sau introducerea unor taxe.
  ‘In legatura cu colectarea TVA, intr-adevar suntem in urma tuturor celorlalte tari din UE. Trebuie sa avem o solutie, dar va repet si o spun si colegilor care sugerau idiotenii de tipul impozitarii cotetelor: nu se va face acest lucru prin introducerea unor taxe si impozite sau marirea unor taxe si impozite, pentru ca ele nu vor face decat sa apese tot asupra celor care isi fac datoria fata de stat. ALDE nu este de acord cu sporirea sau introducerea unor taxe.” a spus Vosganian.
  INCOMPETENTA sau cum s-o numim, dle Vosganian?!

 6. …daaa tartoru undei ?? nimic despre cezar si despre cleopatrata blonda..? de fapt fauna din randul careia se recruteaza exemplele de conruptie este bogata , personajele sunt consacrate asa ca este exclus ca oun exemplu ori altu sa provoace indignarea pomenitilor cu ambitii si realizari faraonice ..acest oprea i c al de bataie dar si reprezentativ catot este vorba devfaraoni nu trebe uitat dragnea in cazul caruia numai o exepertiza contabilaar trebui sa l arunce in anonimat daca nu si la bulau..da cin s o faca daca totu depinde de o aprobare data da dracnea asa cum si johanitz are retineri cand este vorba de o sanctiune pentru declaratii mincinoase…traimm innminciuna, dormim in minciuna si cand facem sex tot o minciuna i pantru unii…

 7. Tare mult aş vrea să fie făcută lista completă a celor care s-au ridicat precum gunoaiele pe apă şi au distrus ţara, ţară animată după ”loviluţia” din 1989 de speranţe care s-au spulberat pas cu pas. Lista ar trebui începută cu Petre Roman, cel care caracteriza industria noastră ca ”un morman de fier vechi” şi ”paria” pe agricultură. Urmaşii au făcut efective măreţele sale directive: intreprinderile şi combinatele s-au transformat în fier vechi, flota a dispărut, calea ferată, bogaţiile subsolului, solul se despădureşte şi ne scapă printre degete la străini, dar ne opintim să ne apărăm, musai, dar mai avem ce?!. Tineretul a plecat şi continuă să plece din ţară să-şi facă un rost în viaţă. Trist, dar asta este opera ”personalităţilor”.

 8. D-le Nistorescu, când enumerati mandria Romaniei si apoi scrieti si altii, chiar asa de nesemnificativi sunt Nastase, Dragnea, Iliescu, Voiculescu, Roman, Ponta, Vadim, Paunescu, Talpes, Magureanu?
  Nu cumva ceilalti ar trebui trecuti la si altii?

 9. Corect maestre. Dar aceste spurcaciuni se considera cumva „morali”si au „circumstante atenuante”: furtul banditesc practicat de multinationale ! Cand multinationalele fura din Romania cu miliardele si ei stiu asta, isi zic „da, ce eu sunt prost, nu pot sa fur cu suta de mii?” ! Aici este marea problema: BANDITISMUL MULTINATIONALELOR versus gainariile spurcaciunilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*