Cine sunt „diplomații“ americani expulzați de Putin

Rusia „nu lasă nimic fără răspuns“, a spus Vladimir Putin, după ce a anunțat că va impune reducerea cu 755 de oameni a personalului misiunilor diplomatice americane din Rusia, ca ripostă la anunțul președintelui Donald Trump că va aproba noile sancțiuni decise de Congresul SUA, ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova. „Vor trebui să plece din Rusia din cauza politicilor Washingtonului“, a spus Putin. Oficial, președintele a explicat că în acest fel personalul diplomatic american va ajunge să fie egal cu cel pe care Rusia îl are în SUA – 455 de angajați.

Numărul personalului diplomatic american pare uriaș. The Washington Post încearcă să explice cine sunt cei 755 de „diplomați“ și citează un document din 2013 al Departamentului de Stat care arată că în Rusia erau 1.279 de oameni angajați de către diplomația americană, dintre care marea majoritate erau ruși: contabili, mecanici, paznici, îngrijitori, secretare, bibliotecare, angajați de către Departamentul de Stat, NASA, dar și multe alte agenții guvernamentale americane. O singură agenție americană avea, în 2013, 652 de angajați în Rusia, dintre care 602 nu erau americani. Rușii vizați de decizia lui Putin nu au cum să fie expulzați, însă își vor pierde slujbele, scrie ziarul american. Și astfel se va reveni la momentul 1986, când URSS a interzis ca ambasada și consulatele americane să angajeze cetățeni ruși.

Decizie după sancțiunile din Congresul SUA

Departamentul de Stat al SUA a reacționat, arătând că decizia Moscovei de a reduce acest personal până pe 1 septembrie este „regretabilă și nedreaptă“. Decizia lui Putin a venit după o declarație cel puțin interesantă a secretarului de stat american, Rex Tillerson, făcută imediat dupa adoptarea în Congres a sancțiunilor. Rex Tillerson a spus că sancțiunile „reprezintă voința puternică a poporului american de a vedea că Rusia își îmbunătățește relațiile cu Statele Unite“. „Vom coopera îndeaproape cu aliații și prietenii noștri, pentru a ne asigura că mesajele noastre pentru Rusia, Iran și Coreea de Nord sunt înțelese bine“, se arăta în comunicatul secretarului de stat. „Washingtonul încă nu înțelege că presiunea împotriva Rusiei nu funcționează niciodată. Relațiile cu Rusia nu pot fi îmbunătățite prin sancțiuni“, a fost reacția pe Twitter a ambasadei ruse în SUA. Dar poate cea mai importantă reacție a venit din Germania. Ministrul Economiei de la Berlin, Brigitte Zypries, a spus că aceste sancțiuni încalcă dreptul internațional și ar putea să afecteze firmele europene. „Bineînţeles că nu dorim un război comercial. Însă este important ca CE să analizeze acum contramăsuri“, a subliniat Zypries.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.