CIVICO: Să încredințăm Europa cetățenilor săi

Să încredințăm Europa cetățenilor săi. Să revizuim metodele de luare a deciziilor la nivelul UE și de implementare a lor. Sunt doar două dintre dezideratele CIVICO, expuse prin intermediul unui apel inițiat de un grup de personalități europene printre care se numără și fostul premier român, Petre Roman. Apelul a fost formulat la inițiativa copreședinților CIVICO Europa, Guillaume Klossa, fost director al Uniunii Europene a Radiodifuziunii, și Francesca Ratti, fost secretar general al Parlamentului European.

Iată documentul integral:

„Acum cinci ani, am lansat un apel continental pentru o Renaștere europeană.

Am solicitat un proces care să permită cetățenilor, partenerilor sociali, societății civile și guvernelor să scrie – împreună – o nouă pagină în istoria noastră comună.

Salutăm lansarea oficială a Conferinței privind viitorul Europei din 9 mai. Ar trebui să fie un pas decisiv în procesul pe care l-am sperat.

Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri. Se confruntă cu provocări existențiale care îl obligă să-și regândească modelul de societate și locul său în lume. Criza climatică, rivalitatea dintre țările puternice, revoluția digitală și criza sănătății necesită acțiuni politice, instituționale și financiare la o scară fără precedent, care depășesc cu mult cadrele noastre naționale.

Scrisoare deschisă adresată europenilor

Pentru a face față acestor provocări, este esențial să revizuim metodele noastre de luare a deciziilor și de implementare. Cu toate acestea, acest proces de refundare va fi legitim numai dacă cetățenii Uniunii sunt mobilizați în număr. Planurile actuale nu permit acest lucru la scara necesară.

A fost înființată o platformă online, dar nimeni nu știe despre asta, așa cum nimeni nu știe că o conferință privind viitorul Europei a fost planificată de liderii UE.

Experiența arată că astfel de ambiții necesită mai mult decât voință politică. Finanțarea substanțială și implicarea prealabilă a organizațiilor societății civile sunt, de asemenea, esențiale. În absența acestor condiții prealabile, consultările cetățenilor au avut doar un succes limitat în implicarea cetățenilor. Consultările europene de până acum, conduse de guverne și instituții, nu au reușit decât să mobilizeze câteva zeci de mii dintre ele.

Cu toate acestea, este posibil să fie și mai bine. Consultarea WeEuropeans, organizată de CIVICO Europa și Make.org chiar înainte de alegerile europene din 2019, a implicat aproape două milioane de persoane în 27 de țări și 24 de limbi. Succesul său a fost asigurat de resurse financiare, dar și de rolul central acordat cetățenilor și societății civile.

Acestea sunt ingredientele pentru succes pe care trebuie să le găsim astăzi – cu excepția cazului în care vrem ca Conferința pentru viitorul Europei să fie un eșec.

Prin urmare, invităm cele 27 de state membre ale UE să se angajeze să lanseze inițiative de mobilizare în țările lor, implicând nu doar cetățeni, ci și actori ai societății civile și autorități locale.

Îi invităm să promoveze participarea cetățenilor prin intermediul platformei online, dar și să se angajeze să organizeze consultări deliberative ale cetățenilor – pe baza metodologiei standardizate și în acord cu societatea civilă, sindicatele și industria.

Ideea este de a trece de la o viziune instrumentală a cetățenilor către o viziune colectivă și comună a viitorului UE.

Le chemăm să creeze condițiile pentru succesul acestei conferințe, astfel încât:

– Să contribuie la construirea unei viziuni comune și comune asupra Uniunii pe care o dorim, având în vedere că suntem doar la începutul tranzițiilor digitale, ecologice și demografice care transformă lumea și Europa în moduri fără precedent;

– În urma acestui efort colectiv, ar trebui să convergem către o nouă traiectorie politică concretă – indiferent dacă aceasta implică ajustări la politicile existente; sau politici noi, în special în domeniile sănătății, afacerilor sociale sau culturii; sau implementarea Tratatului UE existent sau a unuia nou.

Prin lansarea Conferinței privind viitorul Europei, instituțiile europene și statele membre și-au asumat o responsabilitate imensă. Acest lucru îi obligă acum să angajeze mijloacele necesare succesului.

Acum este timpul să ne spunem fiecăruia dintre noi un cuvânt în definirea viitorului nostru comun.

Apelul a mai fost semnat de:

Lionel Baier (CH), film Director;

Enrique Baron Crespo (ES), former President of the European Parliament;

Brando Benifei (IT), Member of the European Parliament, President of the Spinelli Group;

Gilbert Bourseul (FR), President of Topics;

Mercedes Bresso (IT), Economist, former President of the Committee of the Regions;

Marco Cappato (IT), President of EUmans;

Alessia Centoni (IT), President of the European Women Association;

Jasmina Cibic (SLO), Artist;

Daniel Cohn-Bendit (FR/DE), former President of the Green Group in the European Parliament;

Jože P. Damijan (SLO), Economist;

Tremeur Denigot (FR), Professor, member of CIVICO Europa;

Michele Fiorillo (IT), Philosopher, Coordinator of CIVICO Europa network;

Virginia Fiume (IT), Coordinator of EUmans;

Cynthia Fleury (FR), Philosopher;

Luca Jahier (IT), former President of the Economic and Social Committee;

Jo Leinen (DE), former Member of the European Parliament, former President of the European Movement International;

Alexandra Mitsotakis (GR), President of the World Human Forum;

Jonathan Moskovic (BE), former Coordinator of G1000, Advisor for democratic innovation;

Stojan Pelko (SLO), former State Secretary for Culture;

Rosen Plevneliev (BG), former President of the Republic;

Magali Plovie (BE), President of the French-speaking Parliament of Brussels;

Janez Potocnik (SLO), former European Commissioner;

Sneska Quaedvlieg-Mihailovic (NL/RS), Secretary General of Europa Nostra;

Petre Roman (RO), former Prime Minister;

Yvan Sagnet (CM), Writer, Founder of NoCap Association;

Fernando Savater (ES), Philosopher;

Roberto Saviano (IT), Writer;

Daniela Schwarzer (DE), Executive Director of the Open Society Foundation;

Denis Simonneau (FR), President of EuropaNova;

Claus Haugaard Sørensen (DK), former Director General of the European Commission;

Farid Tabarki (NL), Founder of Studio Zeitgeist;

Álvaro Vasconcelos (PT), Founder of Forum Demos, former Director of the European Union Institute for Security Studies;

Cédric Villani (FR), Mathematician, Fields Medal, Member of Parliament;

Pietro Vimont (FR / IT), founding Member of CIVICO Europa;

Luca Visentini (IT), Secretary General of the European Trade Union Confederation;

Sasha Waltz and Jochen Sandig (DE), respectively Choreographer and Director of the Sasha Waltz Company;

Slavoj Žižek (SLO), Philosopher.

Apelul poate fi semnat pe site-ul www.civico.eu

 

Civico Europa este o asociație independentă, non-profit, înființată de un grup de personalități politice și culturale europene înainte de celebrarea zilei de 9 mai 2016 (ziua Europei). Obiectivul Civico Europa este acela de a oferi o „platformă civică europeană” care să vizeze reconectarea cetățenilor în proiectul european și să le permită să modeleze un nou capitol al istoriei europene a proiectului „.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. E totul la misto, pare totul o capcana in care sunt trasi cetatenii si in final, tot capii iau hotarari dupa cum ii duce capul…in nori! Pare ca e o platforma politicavde partid care vrea sa castige la alegeri. Vom vedea daca ce scriu va fi realitatea din teren!

  2. Petre Roman un Editat globalist, o bomba bolshevica care a facut industria Romaniei un morman de fiare vechi. Daca eream o tara normala trebuia sa zaca in puscarie pentru subminarea economiei alaturi de Iliescu Kgb si Bashinescu distrugatorul de flota.

  3. Chiar nu le-a spus nimeni că nu mai merge cu vorbe?! Alt oneghe??? pentru liniștea lor?

  4. De ce totusi din Romania a fost preferat exact romanul Roman? Credibilitatea CIVICO pica din start.

  5. „Ideea este de a trece de la o viziune instrumentală a cetățenilor către o viziune colectivă și comună a viitorului UE.”

    Atunci … hai sa instauram COMUNismul in UE !
    Oare ce ar rezulta … din aplicarea marxism-leninismului in UE? sau mai bine … prin aplicarea xia-nismului in UE ?

    Ar fi amuzant ? Poate ca da … poate ca nu.
    Sa fie … ce o fi! Dar sa se SCHIMBE ceva ! Poate … CHIAR prin partile ESENTIALE ale UE !!!

  6. da.pentru ca Europa sa fie incredintata cetatenilor, trebuie ca ue, aceasta babilonie artificiala nefireasca anormala antinationala antihristica neomarxista fascista….sa fie desfiintata !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.