Președintele SUA, pus la zid în SUA

Comandantul suprem Trump e în mâna inamicului

”Dezastru absolut”, ”luni, Trump ne-a trădat”, scrie San Francisco Chronicle după întâlnirea de la Helsinki între președinții rus și american. ”Dați-vă demisia. Salvați-vă sufletele. Salvați onoarea sau ceea ce a mai rămas din ea”, îi îndeamnă The Washington Post pe colaboratorii președintelui Trump. ”Trump a conspirat cu Rusia. În mod public!”, scrie cotidianul din capitala SUA.

Presa americană este revoltată că președintele Donald Trump nu a profitat de summitul din Finlanda pentru a-l înfrunta pe omologul rus în chestiunea acuzațiilor aduse de justiția americana privind implicarea Rusiei în alegerile din America. Mai grav, Trump a ales să pună sub semnul întrebării probele adunate de serviciile secrete americane privind această ingerință și să încline spre cu poziția lui Vladimir Putin. Până și  presa apropiată până acum de Trump l-a taxat pe președinte.

NYTimes: Trump lucrează pentru serviciile ruse

Fox News l-a criticat pe Trump și a arătat că președintele a mers prea departe, că a ignorat probele serviciilor secrete americane. ”În loc să i se opună lui Putin, Trump a propus cooperarea cu Rusia în problemele create tocmai de Rusia. Est ca și cum i-ai cere unui criminal să-și ancheteze propriile crime”, a scris site-ul conservator care, de regulă, susține poziția Casei Albe. Conferința de presă de la Helsinki ”i-a dat lui Trump o imagine foarte proastă. A părut defazat în raport cu realitatea și faptele”, a spus unul dintre prezentatorii Fox News. ”Este cel mai stupefinat moment al unei președinții în timpul căreia stupefacția a devenit un lucru obișnuit”, scrie CNN.

Ce l-a putut face pe cel care a promis să ducă politica ”America first” să ia partea unui lider suspectat că a atacat Statele Unite? ”Un asemenea comportament este atât de pervers, atât de contrar valorilor și intereselor americane, încât nu se impune decât o concluzie: ori Donald Trump lucrează pentru serviciile ruse, ori îi place să joace acest rol în fața camerelor de luat vederi”, scrie The New York Times.

Putin l-a mângâiat pe ”pudelul” Trump

CNN nu exclude însă că prestația lui Donald Trump de la Helsinki se datorează șantajului rus cu informații compromițătoare. Președintele Putin, într-unul din rarele interviuri pentru presa americană, oferit luni celor de la Fox News, a respins încă o data acuzația că serviciile ruse au adunat date compromițătoare despre Donald Trump sau familia lui. Los Angeles Times alege o altă explicație: Donald Trump a negat influența Rusiei și a respins probele serviciilor americane, pentru că altfel ar fi delegitimat alegerile ce l-au adus la Casa Albă. O altă explicație a ziarului californian: ”Trump îl admira pe Putin pur și simplu pentru că oamenii ca Trump admiră oameni ca Putin”.

The New Yorker analizează limbajul trupului celor doi lideri și sugereaza ca Vladimir Putin s-a impus ca masculul alfa, ca șef de haită la Helsinki. Putin a sosit cu întârziere la întâlnire, așa cum a făcut-o și Donald Trump la recentul Summit G7. Aceeași metaforă canină este folosită și de Boston Globe, care scrie că, la întâlnirea din Finladna, ”Putin și-a mângâiat pudelul”.

Fost sef FBI: Trump a cedat în fața unui „golan mincinos și criminal”

Și mai dure decât reacțiile presei au fost cele venite din partea unor foști șefi ai serviciilor de informații. Imediat după conferința de presă de luni, fostul sef CIA John O. Brennan, a caracterizat prestatia lui Trump drept ”nimic mai puțin decât trădare” și le-a cerut colaboratorilor președintelui să-și dea demisia, făcând apel la ”patriotism”.

Același lucru l-a făcut și fostul șef al FBI, James Comey, un personaj decisiv în alegerile prezidențiale din 2016 și în perioada anterioară. ”Asta a fost ziua în care un președinte american a fost într-o țară străină alături de un golan mincinos și criminal și a refuzat să-și susțină propria țară. Patrioții trebuie să înceapă să respingă comportamentul președintelui”, a scris Comey pe Twitter. A urmat senatorul Steve Cohen, care a scris pe Twitter: ”Unde sunteți militarilor? Comandantul suprem este în mâinile inamicilor!”. Atmosfera din SUA este într-atât de încărcată încât o serie de jurnaliști atrag atenția că se înmulțesc pe nesimțite chemările la ceea ce poate fi o lovitură de stat. În iulie anul trecut, fostul șef CIA Brennan sugera că oficialii de la Casa Albă ar trebui să refuze să se mai supună președintelui Trump, dacă acesta îl va demite pe procurorul special FBI Robert Mueller, însărcinat cu ancheta implicării Rusiei în alegerile din SUA.

Pacea e mai importantă decât implicarea Rusiei în alegeri

Trump a replicat la toate aceste critici într-un interviu acordat pentru Fox News după întrevederea cu Putin. Poziția sa este constantă: pacea cu Rusia este mai importantă decât posibila implicare a Rusiei în alegeri (implicare care nu a influentat decisiv alegerile). In discursul sau de la Helsinki, Trump a și spus că este gata să se sacrifice în plan politic pentru pace, nu să sacrifice pacea în scopuri politice.

Apoi, Trump susține că fosta candidată Hillary Clinton a fost cea care a vândut Rusiei 20% din uraniul american, după ce o parte dintre cei implicați în această tranzacție au contribuit cu fonduri la Fundația Clinton, iar fostul președinte Bill Clinton a încasat jumătate de milion de dolari pentru o conferință ținută în Rusia, unde s-a întâlnit chiar cu președintele Putin. Însă, spun criticii lui Trump, toate acestea s-au întâmplat înainte ca Putin să decidă invadarea și anexarea Crimeii.

Rand Paul: America e lupul moralist

Unul dintre puținii politicieni care au fost de partea președintelui Trump după întâlnirea de la Helsinki este senatorul republican Rand Paul, cel care le-a amintit americanilor că fostul șef al CIA, Brennan, a fost simpatizat al Partidului Comunist din SUA în anii 1970. Însă cel mai citat tweet al senatorului este un paragraf din presa americană: ”SUA au intervenit timp de decenii în alegerile din alte state, inclusiv publicând documente sustrase… țările încearcă deseori să influențeze alegerile și asta nu e nou nici pentru Statele Unite, fie că au comis acest lucru, fie că au fost ținta acestor acțiuni”. În apărarea președintelui Trump au sărit și câțiva jurnaliști americani care au susținut că, din moment ce presa și elitele globale au devenit isterice, este limpede că președintele a avut o întâlnire reușită cu Putin.

Necesitatea unei strategii de rezervă pentru est-europeni

Centrul atenției este războiul dintre administrația SUA și serviciile secrete americane, o anchetă FBI. Această anchetă a procurorilor și agenților americani este garanția că administrația Trump va fi ținută în șah până la noile alegeri și astfel va fi salvat Vestul și America așa cum le știm, susține o tabără. Procurorii, agenții și elitele statului profund din SUA sunt cei care împiedică o administrație care poate readuce America și Vestul la cârma guvernanței globale, susține cealaltă tabără. Privind din Estul Europei la conferința de presa Trump-Putin, la polemica stârnită în Statele Unite și în Vestul Europei, nu se poate remarca decât că Ucraina, Crimeea, Flancul Estic al NATO au fost aproape absente din discuțiile celor doi și din atenția presei vestice. Schimbarea prin forță a granițelor in Europa, la câteva sute kilometri de frontiera României, a fost subiect aproape ignorat de liderul SUA, aliatul staregic al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

21 de Comentarii

  1. ii propunem lui Dragnea sa discute foarte serios in interiorul PSD suspendarea presedintelui Trump, la toamna!

    • Mai nene, degeaba va dati de ceasul mortii si nu observati ca Trump la invitat pe Putin sa ia loc pe scaun! Ce vreti mai mascaricilor, omul are stofa de comandant suprem al planetei si isi permite sa fie generos!

    • Marinelo, ai facut zacusca? Poate l aia te pricepi, la politica esti talibana grosiera!

  2. „Invadarea si anexarea Crimeii” sau „Schimbarea prin forta a granitelor in Europa…” ?! Cand au invadat rusii Crimeea…?! Aud!. Rusia a distrus Cehoslovacia si Iugoslavia, bombardand orasele Europei chiar si in Noaptea Sfanta de Invierea Domnului ?! Rusia a infiintat un stat islamic inexistent pana atunci in istoria Europei in centrul Europei. Rusia a declansat razboiul in Georgia, Abhazia, Osetia, Nagorno-Karabah, Ucraina…?! Ai ! Aud ! E cazul sa ne „mutam” si in Afganistan, Iraq, Libia, Siria, Tunisia, Egipt, etc. Ce usor e sa fii nemernic, canalie si bestie, domnule Brennan.

    • Excelent comentariu.Neocolonialismul SUA nu poate justificat ca „antiterorism”. Subscriu!

    • Unii americani uita ce au facut ei de la 1885 incoace! Trump nu a tradat USA, a tradat ipocrizia unor americani increzuti si selfuckers!

  3. Cum sa terminat conferinta de presa Trump-Putin,sacalii au iesit la vedere pe toate canalele tv.aratand tuturor cat de inculti,rauvoitori,mincinosi si altele sunt.Acuzatiile devenisera deja dovezi,lucrurile minore erau pe prin plan,lucruri trecute sub tacere sau deformate si intoarse 180 grade (nu odata aud de „agresiunea Moscovei impotriva Siriei si altele) etc.Este o mizerie politica creata de tot felul de neoliberali si altii impotriva lui Trump chiar dinainte de a fi ales ca presedinte.Nu este Trump cel mai destept,gandire simpla,economica (banii),politica cam zero dar vrea omul sa faca ceva ptr tara lui si nu este lasat.Nu fac aici o sinteza,ai nevoie de cateva pagini dar priviti si voi din alte unghiuri toata porcaria asta si in final veti reusi sa intelegi cine va da ordine.

    • Sunt de acord cu tine. Pe calea pe care s-a mers de la Bill Clinton incoace nu se mai putea merge. Rezultatele catastrofale erau previzibile. deci trebuie incercat altceva, ce anume? Greu de zis. trump tatoneaza, inainteaza sau retracteaza. Merge in necunoscut, prudent dar si ferm. E drept ca este un personaj mai exotic, dar nu-i subestimati inteligenta. Acum este deschizator de drumuri. Urmariti-l cu atentie si cei in masura sa o faceti, ajutati-l. Trump vrea pace. Trump vrea prosperitate pentru America. E ceva rau in asta?

  4. cine te plateste cu 30 de shekeli…lool Calin Marchievici. Baaaaa, nu-i iubesc pe rusi, dar cretinismul si infatuarea neo-liberalilor americani depasesc orice limite.

    S-a teminat bai bosorogilor imputiti, impreuna cu khazara Victoria Nuland, sinteti la lada de gunoi a istoriei, impreuna cu main stream media.. Nici nu e nevoie de Russia Today, cine va citeste il apuca voma dupa aia…

    • RT este o organizatie de stiri solida si credibila chiar daca este finantata de guvernul rus : desigur ca unele tari inteleg gresit toata povestea mai ales cand RT iti prezinta unele lucruri pe care tu vrei sa nu le stie nimeni,sunt si critici pe RT impotriva guvernului rus,emisiuni care in USA nu exista,personal cu nume grele in industrie care au ajuns la RT tocmai ca nu puteau sa zica o vorba pe altundeva. Nu poti compara RT cu CNN sau BBC,ultimele doua ar fi cam ceva al unor canale de cartier si tocmai aici este problema: este interzisa difuzarea stirilor reale si in loc ai ceva erzaturi sa tina lumea ocupata cu tampenii.Nu va mirati ca americanul nu prea stie capitala propriului stat,numele vice prededintelui sau ceva mai greu:cat este 7% ( sa zicem taxe) din 100 $.Nu va mirati,aici ajungeti si voi in scurt timp gratie educatiei (intrat la gimnaziu sau asa ceva cu media 1 si ceva????) sau multumita mass mediei nu stiti nimic -Machiavelli ! vezi ca Kievul nu are apa calda ptr cateva luni si in curand nici potabila,nimic nou prin Dombass sau Crimeea,nimic prin Siria sau Yemen, nimic, nimic.Aveti partea voastra de vina ca ziar,nu mai dati stiri deformate cand astazi in cateva secunde te poti informa din alte surse si te scarpini in cap nedumerit de ce Cotidianul continua cu nestiri sau cu sabloane de tot rasul.

  5. Ei, pacea nu e buna ptr o tara cu o industrie militara atat de dezvoltata ca cea a SUA. Normal sa-si doreasca conflicte si in consecinta scot politica militarista. Iar ptr asta au nevoie de dusmani, nu-i asa? Va imaginati ce s-ar intampla cu SUA daca prin absurd s-ar incheia o pace globala? De ce credeti ca NATO se tot intinde? Ptr noi clienti, nu-i asa? De ce cer SUA majorarea bugetelor apararilor cu indicatia precisa ca din banii respectivi sa se cumpere arme din SUA?

    • Pacea nu este buna ptr America,cateva milioane de oameni lucreaza in industria de armament,ce faci cu ei daca nu mai sunt razboaie?Retragerea trupelor americane cam 30.000 din Germania daca nemtoaica nu plateste 4%,o poveste.imposibil, ce faci cu inca 30.000 soldati pe teritoriul american? Pacea/reunificarea Coreei imposibila,alti 30.000 militari adusi acasa, si? adauga pe cei din Japonia alti 30.000 ,unde ajungi? America este in incapacitatea de a absonbi cateva sute de mii de personal militar daca este pace.Ramificatiile sunt peste intelesul unui om de rand,nimeni nu vrea sa explice problemele reale si am ajuns la situatia in care Trump le zice tarilor ca daca vor sa fie aparate de USA,platiti.Pai daca nu vreau sa fiu aparat/invadat de USA de ce trebuie sa platesc,pleci de aici? NU,zice Trump,dar o trimitem pe aia cu prajiturile pe la voi si in final platiti,in petrol si gaz din Marea Neagra, poate ceva mine de aur,2 Km de autostrada,miliardul si kilometru,o politica total vasala americii,ceva soldati sa apere lanurile de maci prin afganistan.etc.Nu continui ca te scarbesti.

  6. Hi-hi-hi! Marchievici si-a dus aminte ca juisa la numele contracandidatei lui Trump de la alegarile prezidentiale (nu-mi mai amintesc cum se numea cucoana, una pusa pe lectii lesboide, mana-n mana cu anarhistii de stanga din America, una sponsorizata cu milarde de dolari de la dusmanii americii, una care s-a hranit in mod dubios cu sponsorizari care chiar in Romania ar fi adus-o in atentia legii, una cu probleme urate, nu numai fizice ci chiar psihice si……(daca traia in tara noastra) orecumva…penale, dar in America, daca esti bogat, legea zice ca esti Chuck Norris in actiune si nu se baga.

  7. Pacea este buna doar pentru oameni normali la cap. Dar pentru ca oamenii detin o mare proportie de dezaxati care ameninta permanent pacea lumii, sunt necasare si tehnici si arme de aparare. USA ar putea trai linistita si fara arme, doar din progresul tehnico-stiintific. Dar daca lasa garda jos, va fi napadita de paraziti si distrusa. S-a intamplat asta si in Romania.

  8. criminalii neoconi sunt in panic mode. pai se duc dracului toate contractele babane pe armamant. numai Romania cate miliarde s-a angajat sa marce la astia, bani aruncati care puteau fi folositi pentru educatie si sanatate. apropo despre tradatori. presstitute amerloaca nu spune nimica despre cum a vandut killary si gasca 20% din uraniul american? sau despre cele 400 de milioane de la Browder? Cand vor scrie si despre asta poate-i mai cred; pana atunci nu sunt decat niste mancatori de rahat care latra la comanda cum le comanda stapanii.

  9. Eu mi-am spus parerea despre bufonul strumf al timpul potrivit. Acum nu mai am nevoie sa comentez. Las pe alti sa manince rahat.

  10. Cind CNN si toata presa clintoniana si sorosista, propaga aceste idei aberante, sigur, sunt si la noi catzei, care gandesc la fel! Trump nu a dat rusilor o farama de avantaj in cadrul intalnirii! Numai cei rau intentionati, vad asa lucrurile! Am urmarit CNN, alte site-uri, ziare britanice, mai toate au aceasta teza: Trump nu a aparat FBI in discutia cu Putin! Dar ce, acolo a fost un proces de acuzare la adresa FBI? Partile si-au spus parerile, nu s-a dat o sentinta!

  11. Trump are peste 80% sustinere in Partidul Republican, asa cum nu a avut niciodata un presedinte american dupa 2 ani de mandat. Economia Americii infloreste, somajul s-a diminuat foarte mult, lucrurile merg bine pe plan intern pentru administratia Trump. Cine il critica? Ce-i care inca mai plang dupa pierderea alegerilor de catre Hillary. In privinta alegerilor pentru Congres din noiembrie, Trump a primit un cadou nesperat de la Putin. Informatia ca oameni politici de rang inalt din America au primit finantare 400 milioane dolari pentru campania lui Hillary, bani „murdari” scosi din Rusia de o firma americana, care nu a platit impozite nici la rusi si nici la americani. Asa ca acum e randul democratilor sa dea explicatii. Mult succes, Trump!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.