Comisia de buget: Impozit forfetar desfiinţat, TVA de 5% pentru alimente

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au modificat miercuri prevederile Codului Fiscal, adoptând o serie de amendamente PNL şi PSD, potrivit cărora se desfiinţează impozitul forfetar, iar cota TVA se reduce la 5% pentru alimente şi cereale, dar şi pentru construcţia de locuinţe.

Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a discutat o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal iniţiată de un grup de parlamentari PSD, PC şi PNL. Deputaţii prezenţi la şedinţă au adoptat, cu majoritate de voturi, un amendament al PNL privind eliminarea impozitului forfetar, prevăzut la articolul 18 din Codul Fiscal.

Un alt amendament al PNL acceptat vizează modificarea articolului 140 din actul normativ, în sensul stabilirii TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe noi , inclusiv terenurile pe care vor fi construite locuinţele. „Au fost adoptate în Comisie amendamentele liberale la Codul Fiscal, prin care se desfiinţează impozitul minim, aşa-numitul «impozit forfetar» şi se reduce TVA în domeniul construcţiilor la 5%”, a declarat, pentru Mediafax, Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Comisiei.”În afară de amendamentele PNL, a mai fost adoptat un amendament propus de PSD de reducere la 5% a cotei TVA la produsele alimentare, modificarea fiind făcută la acelaşi articol la care am făcut noi amendamentul cu construcţia de locuinţe, pe lângă prevederea cu livrarea de locuinţe noi”, a mai spus liberalul.

Astfel, deputaţii au adoptat introducerea unui alineat nou la articolul 140, care prevede „o cotă redusă la 5%”, care se aplică „asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, şi construcţia de locuinţe noi”.Amendamentul a fost votat cu 18 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”.

Liberalii şi-au exprimat ulterior speranţa că „votul Comisiei de buget-finanţe va fi confirmat şi de plenul Camerei Deputaţilor, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, astfel încât oamenii care produc plusvaloare în România să poată beneficia, cât mai repede, de aceste măsuri”. La şedinţa comisiei din partea puterii au participat doar patru deputaţi. Aceştia s-au retras în final de la lucrări, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Potrivit preşedintelui comisiei, Viorel Şetefan (PSD), discuţiile asupra modificării Codului Fiscal vor fi reluate în toamnă, fără a se reveni asupra amendamentelor adoptate. Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect de lege. O decizie finală privind modificarea Codului Fiscal în sensul amendamentelor propuse de PNL şi PSD va fi luată de plenul Camerei Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.