Comisia Europeană a transmis oficial României și Ungariei că există „îndoieli” referitoare la compatibilitatea cu legislația Uniunii Europene a Acordului semnat în decembrie 2022 între România, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia. Acest acord vizează construirea unui cablu energetic submarin în Marea Neagră, o inițiativă de mare amploare care ar putea avea un impact semnificativ asupra interconectării rețelelor energetice din Caucazul de Sud cu cele ale Europei continentale.
Proiectul prevede instalarea unui cablu submarin de aproape 1.200 de kilometri lungime, capabil să transfere până la 1.000 MW de energie. Scopul principal al acestui cablu este de a conecta rețelele energetice din Azerbaidjan și Georgia cu Uniunea Europeană, facilitând astfel furnizarea de energie regenerabilă în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova. De asemenea, Bulgaria a anunțat recent că își dorește să se alăture acestui proiect ambițios.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a exprimat îndoieli legate de compatibilitatea acordului cu legislația Uniunii Europene. Potrivit unui document guvernamental consultat de Profit.ro, Executivul european a subliniat că acordul nu include prevederi care să garanteze că dreptul Uniunii Europene și obligațiile României și Ungariei în calitate de membri ai UE au prioritate față de obligațiile stabilite în cadrul acordului trilateral.
Comisia Europeană a solicitat, prin urmare, modificarea textului acordului pentru a include o clauză care să stipuleze clar că prevederile acordului nu vor avea prioritate față de obligațiile impuse de legislația Uniunii Europene. În acest sens, Guvernul român se pregătește să propună modificarea textului la cea de-a 8-a reuniune ministerială a țărilor participante, care va avea loc în perioada imediat următoare la București. Modificarea propusă va necesita aprobarea scrisă a tuturor părților semnatare.
În paralel, este în curs de pregătire înființarea unei companii joint-venture care va gestiona proiectul cablului submarin. În luna mai a acestui an, Transelectrica (România), AzerEnerji (Azerbaidjan), Georgian State Electrosystem (Georgia) și MVM (Ungaria) au semnat un memorandum pentru constituirea acestei entități. Înființarea companiei joint-venture, care va avea sediul social în București și va fi organizată ca societate cu răspundere limitată (SRL), necesită aprobarea acționarilor Transelectrica. Propunerea va fi supusă votului în cadrul adunării generale extraordinare a acționarilor Transelectrica, programată pentru săptămâna viitoare.
Compania joint-venture va avea o participare egală din partea operatorilor energetici din cele patru țări implicate, fiecare contribuind cu un capital de cel mult 1 milion de euro. De asemenea, există posibilitatea cooptării unor noi acționari, cu respectarea contribuției egale și a dreptului fiecărui asociat de a propune un administrator.
Cablul submarin a ajuns la etapa studiului de fezabilitate, iar următorii pași includ operaționalizarea companiei de proiect, accesarea finanțărilor europene și luarea unei decizii finale de investiție. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în primăvară că acest proiect va aduce României nu doar acces la o piață nouă, ci și o consolidare a securității sistemului energetic național și, pe termen lung, energie mai verde și mai ieftină pentru toți românii. Valoarea totală estimată a investiției necesare pentru construcția cablului ar putea depăși 2 miliarde de euro, iar punerea în funcțiune a cablului este anticipată pentru sfârșitul anului 2029.
Marea Neagră: Se construiește cablul care va aduce curent verde din Caucaz în UE
Ungurii astia rupti in fund vor si ei la Marea Neagra. S-au saturat de ligheanul lor Balaton care pute a urina de te trasneste de cand vecinii de peste gard dau buzna acolo.
‘rati ai Editat…nu vă convine că nu mai puteți fura din banii românilor…
Apropo cotidianul!…azi e 9 August!…
Oare ce s-a întâmplat la Nagasaki?..
Cine sunt criminalii de ieri, de azi și de mâine?..
Moarte bandiților de la casa albă…
Compasiune poporului nipon…🇹🇩🇹🇩🇹🇩!…
… logic, dacă nu vine din olanda sau austria, coloniștii moderni ai europei de est, legislația nu este compatibilă. Dacă nu era nevoia stringentă a ucrainei nu se construia A7 nici într-o sută de ani, iar acest lucru demonstrează că în România nu s-a făcut nimic pe infrastructură deoarece nu a vrut UE nu din cauza „corupției și incompetenței” românilor. Pur și simplu ne vor subdezvoltați pentru a ne putea controla și a evita concurența pe piata produselor românești pe piața europeană. Ne vor subdezoltați pentru a se perpetua exodul de forță de muncă ieftină, de femei pentru bărbații europeni civilizați, de forță de muncă calificată, medici scoliți pe banii noștri care face servicii în ”lumea civilizată”. Jeguri europene …
Daca nu-s galii ,nemtii , tarile de suptjos, austriecii ,etc in fruntea proiectului, ungurii si romanii sunt „cantitati neglijabilein UE.Deh , daca n-au „pupat”papucii „sultanilor” si n-au dus peschesul……PS -va mai amintiti de ” Enola Gay” bipezilor ? De Hiroshima si Nagasaki ?
Deci nu alimentarea cu „energie verde” este prioritatea UE, ci menținerea dependenței şi a statutului de colonie față de SUA.
Şi ce dacă nu vrea Ursula & Co? Aşa au primit ordin de la stăpãnii din Washington?
Aceştia trebuie tratați cu siktir. Pentru că au fost atât de pupați în koor de trădătorii care conduc Statele Membre am ajuns să ne încalece şi au putut să distrugă Europa.
Degeaba, daca nu se cheama Nordstream I sau Nordstream II, sau daca nu e chestii scumpe pentru noi, nu e bune…
Viața e incompatibilă cu preferințele UE.
Energie regenerabilă… bre, mă lași? Azerbaidjan va arde gaze și ne va da curent electric. UE îl va declara ca fiind energie verde și îl va vinde la preț de energie verde. Asta da, afacere! Și încă ceva… orice conductor străbătut de curent electric are o rezistivitate. La așa lungime va fi și o pierdere. Nu-i așa că tot noi o plătim?
„Comisia Europeană a solicitat, prin urmare, modificarea textului acordului pentru a include o clauză care să stipuleze clar că prevederile acordului nu vor avea prioritate față de obligațiile impuse de legislația Uniunii Europene.”
Deci e clar, noi il construim din banii nostrii dar Comisia Europeana va fi decidentul vizavi de cum se va utiliza.
„În acest sens, Guvernul român se pregătește să propună modificarea textului”
Iar sclavetii din colonie imediat se executa chiar daca este in paguba romaniei.
Daca nu a fost negociat de Ursula …….
e dementza pura;
victor ponta voia cablu pana-n Turcia
de la reactoarele nucleare de la Cernavoda….sa-i moara 1 copil!
Varza de bruxel pe banii si rabdarea noastra.
Ok… premisa e deja ridicola din start, adica ei vor sa spuna fraierilor (care e multi) ca Georgia si Azerbaijan au 1000MW, strict din energie regenerabila pe care pot sa-i vanda? E o minciuna imensa, desi au foarta multa zona muntoasa, nu au chiar atatea hidrocentrale care sa produce pentru export… eolian nici atat, solar 0, nuclear 0. Plus de asta cablu de 1200km, succesuri… UE nu vrea sa dea bani pentru cateva tevi de gaz, dar e interesata de cablu asta fix in directia opusa, vor sa acapareze Georgia, Armenia/Azerbaidjan in sfera NATO, ca sa aiba acces la energia din Marea Caspica si din tzarile din Asia Centrala… si in acelasi timp sa sectioneze coridorul Nord-Sud al FR catre Iran
Ce ciudat! Primul comentariu în afara temei, plină de ură pot’ să apară, însă dacă atragi atenția moderatorului te cenzurează.
Nu am încredere când e vorba de semnări acte hoituri politice Romania însetați de bani și borât minciuni pe continuitate. Acest proiect-program, din care îmi amintesc și chiar îmi amintesc bine, trecea prin Romania și totul era spre export, nimic pentru Romania, actele semnate la momentul inițial rămân definitive, nimic avantaj Romania desi trecerea e prin tara. Vom trai și vom vedea.
de ce nu se percepe garantie la toate tipurile de sticle si nu inapoiaza sumele EU, in toata uniunea Europeana?
pentru ca nu exista nici o intentie ptr reciclare ci este o practica economica interzisa mascata ptr a facilita vanzarile a produselor din Europa vestica ,majoritate a tarilor germanice..
acum vii tu cu energie VERDE din afara Eu ? dar cine esti tu ? esti in vestul Europei? 😀
bună!
Birocrația corupta a UE vrea să controleze ,ce ? Totul?
„Comisia Europeană a solicitat, prin urmare, modificarea textului acordului pentru a include o clauză care să stipuleze clar că prevederile acordului nu vor avea prioritate față de obligațiile impuse de legislația Uniunii Europene. În acest sens, Guvernul român se pregătește să propună modificarea textului la cea de-a 8-a reuniune ministerială a țărilor participante, care va avea loc în perioada imediat următoare la București. Modificarea propusă va necesita aprobarea scrisă a tuturor părților semnatare”.
SLUGILE DE PE DÂMBOVIȚA AU SĂRIT IN
POZITIA DE DREPȚI și au zis :” să trăiți, am inteles”!
Niște slugi proaste si foarte supuse.
bună!
„Executivul european a subliniat că acordul nu include prevederi care să garanteze că dreptul Uniunii Europene și obligațiile României și Ungariei în calitate de membri ai UE au prioritate față de obligațiile stabilite în cadrul acordului trilateral”.
CÂT TUPEU la aceasta coruptă numita UE !!! UE nu mai este ce și-au dorit fondatorii ei la inceput!
De fapt nu e UE,e un grup ,o gașcă care isi vede de interese si afaceri proprii in frunte cu ginecologa mare afacerista,de MILIARDE multe,multe!
Dar ai noștri ce fac? Ai nostri decidenti? Se târăsc ca niște viermi.