Marea Neagră: Se construiește cablul care va aduce curent verde din Caucaz în UE

Operatorii sistemelor energetice din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria vor înființa o companie de tip joint-venture, prin intermediul căreia va fi implementat proiectul construirii în Marea Neagră a unui cablu submarin în lungime de aproape 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW. Cablul va interconecta rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și va aduce în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni.

Proiectul a fost oficializat la București, în decembrie anul trecut, la nivel de șefi de stat și de guvern, prin parafarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Memorandumul de înțelegere în baza căruia va fi înființată compania joint-venture a fost semnat marți tot la București, de miniștrii de resort din guvernele celor 4 state. Operatorii de transport și sistem participanți sunt Transelectrica din România, AzerEnergi din Azerbaidjan, Georgian State Electrosystem (GES) din Georgia și MAVIR din Ungaria.

“Construim un pod energetic între țărmurile Mării Negre, 1200 km, sub Marea Neagră, care conectează practic doi poli energetici – Marea Caspică și Marea Neagră și, dincolo de asta, către Europa Centrală, dar și către Balcani și bineînteles către Republica Moldova, care pentru România este un partener foarte, foarte important.
Astăzi, la București, a avut loc semnarea unui Memorandum de Înțelegere prin care cele patru state s-au angajat să creeze acest joint venture, o companie care va fi reprezentată de către o companie din fiecare stat membru al acestui Parteneriat. Din partea României, în baza unui Memorandum de Guvern, a fost desemnată compania Transelectrica.
De acum, încep negocierile între cele patru companii pentru a merge înainte cu studiul de fezabilitate și cu implementarea acestui proiect important.
Am spus astăzi că este un moment istoric, pentru că, pe de o parte vorbim despre tranziție verde și nu există tranziție verde fără transport, transportul de energie electrică pe noi ne ajută și pentru a duce curentul electric din capacitatea de supraproducție din Dobrogea către Vestul țării, unde noi deja avem această provocare, pe de altă parte oportunități de inovare, de sprijinire a tranziției verzi de către toate statele prezente, de diversificare a surselor de energie, de creșterea gradului de siguranță a furnizării de energie electrică și, nu în ultimul rând, este un proiect pentru noile generații.
Asta vorbeam mai devreme și cu omologii mei, acest proiect nu se va face de azi pe mâine, este un proiect impresionant și grandios care se va face pentru generațiile următoare și noi suntem aici pentru a planta o sămânță, pentru un pom la umbra căruia se vor odihni copiii și nepoții noștri.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Curent lila-n dungi n-au? Dacă azerii s-au apucat de înverzit curent e clar că ciubucarii bruxzeloși s-au luat la una mică cu putinelu.Toate ca toate dar mi-e teamă că îngheață gulf streamul de minciunile lor

  2. Curent lila-n dungi n-au? Dacă azerii s-au apucat de înverzit curent e clar că ciubucarii bruxzeloși s-au luat la una mică cu putinelu.Toate ca toate dar mi-e teamă că îngheață gulf streamul de minciunile lor..

  3. azerii astia cum fac energia electrica?
    cu petrol si gaze evident.
    miroase a parfum verde cand ajunge in Europa!

  4. Poate ca trece prin Romania si nu e pentru Romania cum se lasa sa se inteleaga. Atata timp cat nu e Romania capat de cablu, de instalatie si nu exista seriozitate din partea guvernului roman, tara e doar traseul perfect pentru trecere a orice pentru binele oricaror tari straine!

  5. Cum curentul verde, vezi stele verzi cand te curentezi la el ? Capete goale de Greta-ecoenergeta ! Ecologia va duce la faliment pe voi occidentalii, ecologia s-a nascut la Moskova, pentru voi !

  6. Ce era revista China nouă din anii 60 când se scrisese prima Simfonie comunistă chineză și pianul devenise din instrument al leneșelor clase exploatatoare în instrument al harnicilor oameni au muncii! Acum curentul electric poate fi Verde la fel cum pentru unii maghiari din România orice este frumos este vopsit în verde. Intâi Europa fără minerit, fără metalurgie și siderurgie, fără chimie și petrochimie, fără fabrici de textile, de haine de încălțăminte. Acum ucid industria constructoare de mașini și energia electrică termo. Totul din Asia și Africa. Inclusiv “schimbul de mâine” al națiunilor Europei, oamenii. Care este pierdere aducând energia electrică din Asia nu interesează pe nimeni. Parcă de la 200 metrii în jos Marea Neagră e un depozit de hidrogen sulfurat? Îl răscolim pe ăla că aducem curent electric “verde” din îndepărtata și războita Georgia la ne-Schengen-ista Bulgarie și de acolo mai departe la Hamburg? Mai realist este cum vrea să prostească pe unii Musk cu coloniile de pe Marte, ca să aibă proprietății nu numai în Ucraina sau Romania ci și pe Marte sau Lună.

  7. numai minciuni-cablul ala nu poate transporta 1000mw ,iar Georgia e a Rusiei…..

  8. o TCE de prin Romania producea pe vremea cealalta 600 Mwh acum zace pt ca asa a vrut Virgil popescu si UE…

  9. probabil e singura stire buna pe anul asta(daca se va intampla asa ceva: doar nu vrei ca prostii rusi sa te lase sa nu mai consumi petrol)
    😀

  10. Aoleu, sa nu se inverzeasca Marea Neagra daca se dezizoleaza cablul ala! ? Ca sigur curentul e verde, venit din tara cu mult gaz si petrol! ? Oricum intra pe la bulgari, nu pe la noi, ne-au ocolit si de data asta. Daca totusi cablul ala va trece pana la urma si pe la noi, sunt convins ca nu vom castiga nimic din acest tranzit.

  11. Minoritarul Johanis a agatat-o la ordin in acest proiect pe Ungaria. Ce treaba are Ungaria cu proiecte din arealul Marii Negre? Mai nou ungurii din Ardeal ii trimit pe ardeleni in baltoacele (parcuri acva??!!) pline de urina din Ungaria spunandu-le ca nu au nevoie de plajele din Marea Neagra. Dar le place sa fie prezenti in proiecte economice care nu le apartin de la Marea Neagra.

  12. ar fi pacat sa sufere aceeasi soarta cu NorthSteamu… sa fie sabotat de ucrainieni si asta HAHAHAHAHA

  13. Azerii, că nu le-ajunge nici lor, mai cumpără gaze de la Gazprom; căutați pe internet. Mai apoi UE și Bucureștii se laudă cu nu știu ce independență energetică față de Rusia.
    Cablul va duce curent continuu de înaltă tensiune. Cred că vor lega țările UE și cele de pe lîngă cu astfel de cabluri cu avantaje și dezavantaje. Trist este că ne iau de proști cu astfel de minciuni descrise în articol fără nici o dezbatere măcar de ochii lumii ce să mai zic de vot, referendum. Marele avantaj a cablurilor de curent continuu este că orice generator, cu interfața de rigoare, se poate lega. Nu e nevoie de sincronizarea generatoarelor; viteză unghiulară și orientare a polilor. Urmează secțiunea firului mai mică decît la cele de curent alternativ pt aceiași putere. Marele dezavantaj este complexitatea și șubrezenia interfețelor.
    Cei ce conduc lumea vor să ne țină-n frîu, în jug, și prin scumpirea din pix și minciuni a energiei (hidrocarburile nu sînt organice, sînt anorganice, fără sfîrțit). Ca să ascundă cît de cît gunoiul sub preș dau bani pt „noile tehnologii” ce, se știe demult, sînt mult mai costisitoare, ineficiente, complicate, mai puțin fiabile. Tot felul de hiene se-aruncă pe astfel de fonduri urnind căruța robiei fără a se gândi la semenii lor.

  14. wikipedia prostilor
    Termenul de energie verde face referire la toate tipurile de energie care pot fi generate utilizand resurse precum lumina soarelui, vantul sau apa. Acestea au avantajul de a fi regenerabile si de a nu cauza poluarea aerului. In principal, nu elibereaza gaze cu efect de sera in atmosfera.
    Trebuie mentionat ca nu toate sursele de energie regenerabila sunt si verzi. Spre exemplu, generarea de electricitate prin arderea de materiale organice care provin din paduri sustenabile poate fi considerata regenerabila, dar nu este si verde deoarece procesul de ardere implica eliberarea de dioxid de carbon, un gaz cu efect de sera.
    Toate sursele de energie verde se reinnoiesc in mod natural. Prin comparatie, combustibilii fosili precum gazul natural sau carbunele au nevoie de milioane de ani pentru a se forma. Totodata, de cele mai multe ori, utilizarea acestui tip de energie nu implica activitati miniere sau de foraj care pot dauna ecosistemelor. Prin urmare, pot contribui la implementarea de sisteme de incalzire a locuintei care nu produc poluare. ,,

  15. Aaroane, nu mai umbla cu minciuni!
    Citat: În timpul studenţiei, spre sfârşitul anilor ʼ70, distinsul profesor universitar doctor geolog Constantin Beca strecura în timpul magistralelor sale cursuri idei care aveau să-i supravieţuiască şi care continuă să trezească interesul comunităţii ştiinţifice mondiale… Potrivit acestei noi terorii [nm nu este nouă], hidrocarburile nu au legătură cu materia organică de la suprafaţa pământului, fiind considerate materii primordiale care erup din adâncul planetei. „Doctorul”, în cartea „Geologia Zăcămintelor de Hidrocarburi”, scrisă cu sovieticul I.V. Visoțki și apărută în anul 1968 la Ed. Tehnică, carte care a făcut înconjurul lumii, unanim apreciată de comunitatea științifică din vest și est, face referire la Bitumenele de origine internă (anorganică sau minerală), pag.26. (Teorii neelucidate – Originea hidrocarburilor, Col. (r) Prof. univ. dr. ing. Marian Rizea. 08 Martie 2014)

  16. caline
    uita_Te mai bine ca am pus ghilimele ! e wiki !
    ,,Marele avantaj a cablurilor de curent continuu,, ????
    stii ce sectiune trebuie sa aiba un cablu de curent continuu de inalta tensiune, pentru transportul la distanta a curentului???
    mai studiaza ,baietel !!!

  17. Am vazut foto siconstat ca, acea conducta este paralela cu linia care desparte marea pe teritorioi, linia de demarcatie intre rusia si turcia, dar nu ajunge in Romania, ci la Valcic in bulgaria! Adica Romania contribuie la aceasta afacere straineza din bugetul statului roman?

  18. Georgia si Azerbaidjanul o sa dea energie „verde” la o gramada de tari! Ce povesti! Dar niste bani se vor scurge la firmele sistemului sorosist.

  19. ACEASTA ESTE O MISCARE BUNA,DAR INCOMPLETA!
    TREBUIE INTER-CONECTATA TOATA PLANETA URGENT ASA SI VA AVEA CA URMARE REVENIREA LA INTENSITATEA FURTUNILOR DE DINAINTE DE 2010!
    RENUNTAREA LA COMBUSTIBILII FOSILI SI TRECEREA LA SURSE VERZI PTR AUTOMOBILE, TRANSPORTURI NAVIGABILE, TRANSPORTURI MARI (TIRURI,ETC) TOTAL VA DUCE LA SCADEREA RATEI DE TOPIRE A GHIETEI. CARE VA DUCE LA INUNDATII MAI SERIOASE DECAT ACUM!

  20. Curent verde este o calificare adminsitrativa? sau electronii trimisi pe traseu au o structura cromatica de culoare verde?
    Mi mir-a place sai aibe o structura cromatica albastra sau rosie sau portocalie, s-a asorta cu dulapul din sufragerie cind aprind becul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.