Greenpeace România: Substanțe toxice deversate în Marea Neagră

Greenpeace România cheamă în judecată Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”

Greenpeace România cere instanțelor de judecată să oblige Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” să comunice informații despre substanțele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră și cum vor afecta acestea mediul marin.

Într-un comunicat remis cotidianul.ro, Greenpeace România susține că atât Institutul Antipa, cât și Administrația Bazinală, refuză să comunice testele de ecotoxicitate și documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente care vizează aspecte de mediu. Refuzul instituțiilor contravine prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

In document se mai precizează că „ABA D-L a emis Decizia nr 10847/13.06.2023 prin care a stabilit că nu este necesară elaborarea studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) pentru proiectul Neptun Deep. Însă, ABA D-L precizează că beneficiarul proiectului trebuie să efectueze o serie de teste de toxicitate cronică prin care să demonstreze că valorile limită maxime admisibile stabilitate la deversarea în mediul marin prezintă un impact redus asupra ecosistemului acvatic marin. Aceste teste au fost realizate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa.

„OMV Petrom și Romgaz vor folosi pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră o serie de substanțe chimice, în cantități uriașe, care nici măcar nu sunt prevăzute în legislația românească (NTPA 001/2002). Nu știm care va fi impactul acestor substanțe chimice. Instituțiile statului care ar trebui să vegheze la bunăstarea cetățeanului și a mediului înconjurător, ascund aceste informații. Nu vor să știm cum va fi afectată apa din Marea Neagră și viața pe care o adăpostește, deși avem tot dreptul să știm și să acționăm în consecință. Prin acest refuz, autoritățile demonstrează că nu sunt de bună credință, că nu sunt transparente. În acest moment asupra procesului de avizare a proiectului Neptun Deep planează mari semne de întrebare.”, a declarat Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie, Greenpeace România.

Conform Raportului Integrat de Mediu, lucrările de construire, operare și dezafectarea ulterioară a facilităților offshore Neptun Deep prezintă o serie de efecte asupra apei marine care pot induce un impact direct asupra corpurilor de apă. Numai în perioada de operare ( aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată.

Organizația de mediu a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep. Mai mult, Greenpeace România a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre“.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.