O hotărâre a Curții Supreme care ne priveşte pe toți

Termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, a stabilit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis luni un recurs în interesul legii la solicitarea Avocatului Poporului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de Avocatul Poporului cu problema de drept referitoare la modalitatea de calcul al termenului de preaviz, întrucât instanţele de judecată nu au avut un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte această chestiune.

Astfel, s-a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii (RIL) referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.75, alin.(1) şi art.278, alin.(1) din Codul muncii, raportate la prevederile art. 2553, alin. (1) din Codul civil şi ale art. 181, alin. (1), pct. 2 şi alin.(2) din Codul de procedură civilă având ca obiect modalitatea de calcul al termenului de preaviz, în sensul de a se stabili modalitatea de calcul al termenului de preaviz, respectiv dacă acesta include sau nu şi ziua în care a fost comunicată notificarea privind încetarea contractului individual de muncă, respectiv ziua în care s-a împlinit termenul.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art.75 alin.(1) şi art.278 alin.(1) din Codul muncii, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, dispoziţiile art.181 alin.(1) pct.2 şi alin.(2) din Codul de procedură civilă, precum şi cele ale art.2553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art.517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se arată în decizia Instanţei supreme, care este obligatorie pentru toate instanţele din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. „Termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului”

    -e o decizie benigna,
    aleluia!

  2. bhai…astia se fac ca muCesc pe banii nostri… la calculul termenelor NU se iau in considerare prima si ultima zi!! adica, termenele, CALENDARISTICE, SE CALCULEAZA PE ZILE „PLINE”! ADICA, TERMENUL CURGE DE LA URMATOAREA DATA A INSTIINTARII (POSTEI, RECIPISEI ETC).. SI SE TERMINA CHIAR IN ZIUA IN CARE SFARSESTE! Doamne, mare ti-e gradina…idiocracy!

  3. asta se intampla intr-o Tara unde chiar si legile simple si clare (din ce in ce mai rare, adevarat) sunt interpretate de incompetenti pusi de servicii pe post de judecatori si procurori. cati ani la prima instanta, de pe bancile institutului de spalare a creierilor? 25-26 de ani? adica ei se joaca cu vietile romanilor si „interpreteaza” legea, dupa cum a curs alcoolu’ la club asta-noapte…? wow! avem ce meritam. aici a dus lipsa de raspundere a MAGISTRATULUI!

  4. ce s-a intamplat cu „calculul termenelor: termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, …”. cand legea dispune altfel, respectiv codul muncii, se aplica dispozitiile acestuia. da, s-a obtinut o clarificare de interpretare pentru a scrta anii de judecata pentru ca, legea nefiind simpla si clara, lasand loc de interpretari, hotararile erau contradictorii… ce am pus de la mine…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.