Partidele anti-sistem, o altă față a sistemului

Alegerile anticipate din Spania au fost prezentate de presa de mainstream ca un test pentru democrația europeană, un moment de răscruce în care se va decide dacă Europa va aluneca spre extrema-dreapta. Cum sondajele dădeau șanse mari pentru un guvern al conservatorilor spanioli (Partidul Popular) împreună cu extrema-dreapta (Vox), amintita presă părea în doliu înaintea alegerilor.

S-a dovedit însă că pariul premierului socialist Pedro Sanchez (convocarea anticipatelor în plină președinție spaniolă a Consiliului UE, după rezultate proaste ale puterii la alegerile regionale) a fost unul câștigător. Partidul Popular a câștigat alegerile, departe însă de o majoritate, dar VOX a pierdut masiv (19 din cele 52 de mandate deținute până acum în Congresul Deputaților). Cum popularii nu au alți aliați importanți, vor fi, cel mai probabil, în imposibilitatea de a forma un guvern, chiar dacă regele Felipe al VI-lea îi va încredința această sarcină liderului PP, Alberto Nunez Feijoo. De altfel, acesta din urma a fost fluierat în momentul anunțării rezultatelor parțiale și i s-a cerut să renunțe la conducerea partidului.

Nu avem însă nici o victorie a Partidului Socialist (PSOE) al premierului Sanchez, ci doar posibilitatea de a forma un guvern și mai pestriț decât cel actual, împreună cu partidele naționaliste din regiuni și cu extrema stângă (care la rândul ei trece printr-o multitudine de certuri interne și scindări). Este motivul pentru care multe publicații europene consideră că pe 23 august am avut primul episod electoral din acest an, urmând ca, probabil în decembrie (data la care ar fi urmat alegerile la termen), să fie organizate noi alegeri anticipate.

Campania electorală din Spania a fost prezentată de presa internațională ca un spectacol al extremelor, cu liderii VOX și Sumar (stanga radicala) ca protagoniști, un spectacol în care extrema stângă spaniolă a fost în mod vădit favorizată.

Sumar este umbrela sub care Yolanda Diaz a adunat circa 15 mici partide de stânga și ecologiste, funcționând ca un succesor al Podemos, partidul anti-sistem de stânga înființat la apogeul crizei datoriilor suverane, la începutul anilor 2010, sub conducerea lui Pablo Iglesias. Diaz, ministru al Muncii în guvernul socialistului Pedro Sanchez, era, înainte de alegeri, politicianul spaniol cel mai apreciat în sondaje, iar colegii săi o considerau chiar favorită la funcția de premier.

Cum au sunat mesajele Yolandei Diaz, considerată salvatoarea democrației spaniole?  ”Când vine vorba de ”-isme”, urăsc  etichetările. Nu veți vedea asta la mine. Sunt o femeie progresistă, fiica unui activist anti-Franco care a fost membru al Partidului Comunist Spaniol”, a spus Diaz. Ea le-a promis tinerilor spanioli câte 20.000 de euro, pentru a crește mobilitatea socială. Propunerea a stârnit un val de proteste din partea rivalilor politici, pentru că ar putea costa nu mai puțin de 10 miliarde de euro de la bugetul statului. ”Este ca (liderul stângii radicale franceze) Jean-Luc Melenchon, doar că se îmbracă de la Christian Dior”, spune despre Yolanda Diaz socialistul Alfonso Guerra, care a criticat alianța dintre socialiștii premierului Pedro Sanchez și stânga radicală din Spania.

„Femeile nu aparțin nimănui. Și nici eu, ca femeie, nu aparțin nimănui. Eu sunt Sumar, o forță feministă. Cred că este necesar să proclamăm acest lucru. Ne-am săturat de tutelă, de a fi ignorate”, a mai spus ”Melenchon îmbrăcată de Dior”. Ea a făcut apel la recunoașterea drepturilor persoanelor LGBTQ, la rolul culturii și a evocat o țară cu progrese feministe, „fără violență sexistă, cu avort liber și gratuit”.

De cealaltă parte, Vox a fost prezentat constant în Europa ca partidul cel mai toxic și periculos din Spania, de-a dreptul fascist, pentru că este anti-migrație, anti-LGBT, eurosceptic. Un rezultat bun si venirea sa la guvernare ar fi confirmat o tendință generală europeană, după accederea la guvernare a Partidului Finlandezilor (de dreapta), după cooptarea indirectă la putere a Democraților Suedezi, după ce extrema dreaptă italiana (Fratelli d’Italia) a ajuns chiar la conducerea guvernului. Asta în timp ce Partidul Libertății din Austria conduce in sondaje, Alternativa pentru Germania începe să câștige primele scrutine municipale, iar Mișcarea Fermieri-Cetățeni (anti-ecologistă, de dreapta și eurosceptică) din Olanda conduce în sondaje, după ce premierul Mark Rutte a demisionat și anticipatele sunt programate în luna noiembrie. În Franța, sondajele de după recentele proteste violente arată că Marine Le Pen ar câștiga un tur decisive al prezidențialelor în fața președintelui Emanuel Macron.

Însă alegerile din Spania nu au adus această victorie a extremei-drepte de care se temeau birocrații de la Bruxelles și marile publicații. Ambele extreme ale spectrului politic au pierdut (Sumar a pierdut 3 mandate, iar Vox nu mai puțin de 19), ajungând aproape la egalitate în noul parlament. De performat au performat partidele sistemului și partidele naționaliste din regiuni. Alegerile din Spania nu au avut un rezultat clar, dar pot oferi suficiente date pentru a trage niște concluzii despre partidele socotite extremiste.

Da, pare inevitabil ca partidele anti-sistem de dreapta să obțină rezultate bune și să ajungă la guvernare în tot ai multe state vest-europene. Însă la ce ar trebui să ne așteptăm de la aceste partide? Sunt partide aflate la polul opus progresismului liberal, sunt partide care vor să apere religia, tradițiile, care se opun eurocrației de la Bruxelles, imigrației, ideologiei de gen, ecologismului fanatic. Într-un moment în care Europa pare să devina un front al războiului cultural început în SUA și se înmulțesc valurile migratorii, o parte considerabilă a electoratului va fi tentată să voteze astfel. Dar în ce privește programul lor economic, aceste partide sunt cât se poate de ancorate într-un neoliberalism la fel de ortodox ca și viziunile lor conservatoare; cu puține excepții (Adunarea Națională a Marinei Le Pen, spre exemplu), sunt partide pro-austeritate, în favoarea privatizărilor masive, împotriva sindicatelor și a beneficiilor sociale. Vox din Spania este un partid anti-migrație și anti-LGBT și este pentru favorizarea marilor corporații și a privatizărilor. Naționaliștii din Partidul Finlandezilor au tăiat în carne vie și au redus cheltuielile sociale, facilitând și concedierile masive decise de marile companii. Partidul Libertății din Austria susține aceleași mari corporații, ca și Fratelli d’Italia.

La polul opus, partidele anti-sistem de stânga atrag voturi într-o Europa care luptă cu inflația, cu salariile reale care scad, cu lipsa siguranței economice. Dar aceste partide aduc cu ele germenii războiului cultural amintit și un ecologism radical care distruge o tradiție economică (în Olanda) și generează o criză energetică.

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeana par să-i ”ajute” pe cetățenii europeni să scape de această dilemă a alegerii între ”extreme”. Asta pentru că mai nimic din toate promisiunile electorale ale stângii radicale nu se poate pune în practică în țările UE, în special în cele din zona euro. Corsetul deficitului bugetar, al datoriei publice, al ajutoarelor de stat pentru companii face imposibilă guvernarea pe asemenea linii. Nici o victorie ipotetică a stângii radicale la alegerile europene nu ar schimba această realitate, pentru că Parlamentul European este un parlament doar cu numele (lipsit de inițiativă legislativă și cu puteri limitate de a se opune legislației gândite de Comisia Europeană). Iar controlul guvernelor naționale asupra Băncii Centrale Europene, care are drept de viață și de moarte asupra executivelor din zona euro, este cu atât mai redus.

De partea cealaltă, a partidelor considerate de extremă-dreapta, lucrurile stau la fel. Li se permite o retorică naționalistă goală, o retorică anti-migrație și cu tente anti-LGBT la fel de goală, iar asta în schimbul adoptării liniei Bruxellesului atunci când vine vorba despre decizii majore. Cazul Italiei este cel mai elocvent: premierul Giorgia Meloni poartă niște războaie mici și foarte vocale cu vecinii francezi în ce privește migrația, însă susține politica SUA și a Bruxellesului în ce privește Ucraina și Rusia mai abitir decât a făcut-o precedentul guvern condus de un om al sistemului, Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene. În plus, mai toate partidele de extremă dreapta din Europa au semnat, în iulie 2021, un document prin care se angajează să evolueze strict în cadrul delimitat de UE, în special la nivel economic. Cam atât despre ”suveranismul” din statele vest-europene, care pare să se reducă doar la o retorică despre cultură și tradițiile europene.

Războiul din Ucraina a accentuat și mai mult fricțiunile inerente dintre partidele naționalist-populiste din UE. Vox, din Spania, și Fratelli d’Italia favorizează legături tot mai puternice cu NATO, în timp ce Marine le Pe sau Partidul Libertății din Austria se opun războiului prin procura cu Rusia și vor normalizarea relațiilor cu Moscova. În Germania avem de-a face cu o sciziune pe această temă chiar în interiorul Alternativei pentru Germania, la fel și la popul opus, în Partidul de Stânga (actuala conducere duce partidul către o linie pro-migrație și anti-rusă, în timp ce un lider important, Sahra Wagenknecht, adoptă o linie pro-rusă și anti-migrație și poate înființa un nouă formațiune care sa canibalizeze Partidul de Stânga). Aceste viziuni foarte diferite se datorează inexistenței unei politici de securitate a partidelor anti-sistem și nedefinirii intereselor geopolitice, ca și cum aceste partide nu ar lua în calcul posibilitatea că vor ajunge la guvernare.

Rezumând, transferul de suveranitate către Bruxelles (deseori și către Statele Unite ale Americii) începe să transforme exercițiul electoral al europenilor în ceea ce Noam Chomsky asemăna cu ”alegerea între două tuburi de pastă de dinți într-un supermarket”, cu referire la democrația americană. Etichetele sunt foarte diferite (stridente în cazul partidelor antisistem și mai pale în cazul celor tradiționale), însă conținutul și efectele sunt aproape identice.

Situația este însă diferită în Europa Centrală și de Est, unde politica anti-migrație sau criticile aduse ideologiei LGBT nu vin la pachet cu austeritate și neoliberalism pe pâine, dimpotrivă. Așa se face că partide considerate extremiste au guvernat în Slovacia (social-democrații lui Robert Fico), Slovenia (democrații lui Janez Jansa) și guvernează în Polonia și Ungaria. Nici rețeta scindării aplicată de Bruxelles, nici scindarea produsă de războiul din Ucraina nu au dat rezultate în această parte a Europei, iar acesta este unul dintre motivele pentru care lupta se mută din zona spectacolului mediatic în tușe groase specific bătăliilor politice din Vest, într-o zonă de război pentru justiție și control economico-financiar, inclusive cu întreruperea accesului la fondurile UE, prin contorsionarea tratatelor europene.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

19 Comentarii

  1. Nu vorbi de europeni bre.. e cazul concret al romaniei,. sau te faci că nu ai știut..

  2. Partid antisistem cu bani de la sistem!simpatizanti antisistem cu ajutoare sociale si pomeni de la sistem!

  3. UE a devenit o frana în dezvoltarea si evolutia Europei….trebuie darîmata si reconstruita pe baze parlamentare.Comisia europeana trebuie desfiintata

  4. schimbati softul….cica comentezi prea repede….da ce vrei sa adorm scriind …..

  5. Ideile fasciste sunt nemuritoare. S-a inventat noviciok.

  6. Iar pentru hunguri s-a inventat 1 Decembrie, etern, in fiecare an.

  7. ungararia mare ramane cum a fost stabilit, ca pana acum, MICA. Non-victoria kremlinului in Ucraina aduce vant de instabilitate regimului.

  8. D-le ziarist,ce a facut Ucraina cu suveranitatea?S-a sters la koor Rusia cu suveranitatea Ucrainei, nu a recunoscut nici un tratat semnat inainte de 2022 , ma mir cum mai aveti tupeu sa scrieti aiureli,cand tot ce se intimpla in lume va desfiinteaza gargara
    S-au cand Bush declara ca „Dumnezeu i-a spus sa distruga Irakul”,era tot o tara suverana si Irak

  9. Care sistem, bre? Sistemul de paraziti cu luxul, minciunile si confortul in exces care manipuleaza minciunile ca pe zaruri? Scuze, m-au enervat groaznic mizeriile astea propagate de orice hoit politic care nu mai are limte la prosteala si minciuni pentru atingerea propriilor scopuri, nu conteaza daca e roman sau strain sau din strainezia! Priviti dracului practicile hoiturilor politic de lux din Romania, prin ei puteti vedea exact actiunile din strainezia semnate apasator pe cetateanul din Romania! Exemplu clar: ursarul ciolacu urla ca taie de la combustibilul lor, un rahat, cerul Romaniei e brazdat de zboruri pentru hoiturile politice dintrun capat la celalalt al tarii, nu conteaza zona! Sa nu imi spuna mie si nu numai, xa taie din fondurile pentru combustibil pentru politicieni plus cele 200 mii locuri de munca bugetate dar neocupate! Puteti vedea pe strazile oraselor cati luxosi din gena politica turuie la maximum masinile de sute de mii euro, acum au aparut masinile pe energie electrica, si ce masini tari, ai impresia ca sunt capitonate contra atacurilor de arme! Cum pastele mamii lor taie din finantarile pe combustibil daca au masini pe consum electric? Cele pe gaz sunt deja pe alte maini contra sumelor de bani prin vanzare! Au dat cumva socoteala despre locatia plasarui sau costrul prin vanzarea fostelor masini pe gaze? Ciuciu! Ursarul minte de-i crapa oglinda cand se priveste si are frizer deplasabil. In legatura cu manipularea „anti sistem” e slogan valabil oricand pentru orice latrau care isi doreste castigarea alegerilor! Anti sistem sunt toti, sistemul e construit tot de ei si cu avizul lor politic! Inca un rahat care pute e aruncat pe mecla cetatenilor naivi, rahat care li se va intoarce politicienilor imediat in tezultatul alegerilor, asta daca nu e viciat sau masluit ca de obicei, rezultatul alegerilor cum s-a intamplat la ultimele alegeri.

  10. Cand tu nu stii a face ceva, decat sa aduni cifre, sunt vinovati cei care stiu a face ceva ce produce bani ? Pe Titi Aur il urasti ca a fost cel mai bun pilot din RO sau pentru ca a facut o scoala de pilotaj ?

  11. Parerea mea este ca partidele sint sponsorizate de interese private cum ar fi companii sau corporatii private. Din pacate vremea cind oamenii de stat raspundeau in fata cetatenilor e la timpul trecut. Acuma politicienii se lingusesc la cei care tiparesc banii si traiesc din camatarie. Intre paranteze vorbesc de camataria care face imprumutul imposibil de platit. Deci umanitatea noastra este ghidata de banii bancilor centrale, de acolo se spune ora exacta. Deci mincam democratie cu un sistem automatic impotriva democratiei si libertatii. Un exemplu sau un milion de exemple daca elita conducatoare este lasata sa domine umanitatea domne aceasta elita conducatoare va fragmenta umanitatea la roboti umani feudalismul modern. Astia lovesc tare cu agenda Verde falsa agenda Verde e cinepa pe care o putem pune la treaba. Deci elita conducatoare vrea sa opreasca cresterea economica si cum zicea kamala reducerea populatiei dar au retractat si zic aia ca voia sa zica reducerea polutiei. As zice io mai multe da comentariul nu poate fi prea lung.

  12. Mix extremist cu Anouk si No Doubt: Cum va place? It’ my life sau It’s my wife?, Nobody’s wife sau Nobody’s life? Concerte tari in fiecare semestru si alegeri la 4-5 ani..Dupa un chef monstru la Ibiza, Baerbock se trezeste, schimba programul si castiga cu Vox, Saana Marin calareste un Leopard cu prezervativ Challanger prin nisipurile Dabulenilor de Dolj; cum sa fie? Sa fie cincinalul pe Scooter.

  13. cand se vorbeste in articol de lupta UE in favoarea partidelor de stanga, despre divizarile politice din UE, vorbim de fapt de o gashka din interiorul Comisiei Europene, condusa de madam Ursula, care aplica NUMAI ce ii dicteaza Washingtonul. Nu cred ca mai e persoana lucida in Uniunea Europeana care sa nu constientizeze cine este stapanul madamei Ursula.

    Razboiul din Ukraina are rol sa distruga economia Europei, care facea concurenta SUA, sa radicalizeze parti din Europa impotriva altei parti a Europi, conform dictonului divide et impera.

    Nu stiu daca Rusia va fi distrusa de razboi, mai ales ca China nu vrea asta, dar in mod sigur SUA a pus la pamant Europa si i-a artat ca nu este decat o sluga in integrum si pe bucatele. Acum SUA se va reindustrializa, furandu-i Europei investitiile si industria.

  14. Din nefericire minciuna in politica nu are picioare scurte dar indiferent de cat de abil mint politicienii alegatorii reushesc totushi sa descopere minciuna shi sa voteze partidele anti-sistem. Criza de acum este ca socialishtii, democratzii, republicanii shi popularii imping lumea spre razboiul termo-nuclear total evident ne-votat de alegatori. Daca in trecut minciuna din politica ducea la scaderea salariului shi beneficiilor alegatorilor azi minciuna chiar ucide alegatorii in razboiul termo-nuclear total shi alegatorii au intzeles asta. Tipic este criminalul nazist nebun Zelensky care a promis pace in campania electorala: Voi negocia chiar shi in genunchi, a spus el, shi o data ales a adus razboi interminabil dar shi nazistul Joe Biden care evident nu ar fi primit 81 milioane de voturi daca ar fi spus ca va declansha razboiul termo-nuclear total. Acum alegatorii vad clar asta shi spera sa repare situatzia cat sunt inca in viatza.

  15. Yolanda Diaz este o cucoana cu nasul coroiat care slujeste interese straine de Spania.

  16. Care sistem ? Nene Calin, nu poti fi impotriva unui obiect abstract, esti impotriva indivizilor (subiectelor) care-l impun ! Mai atent la …

  17. Aiurea!”Pentru prima dată de la Francisco Franco, dreapta naționalistă intră la guvernare. Neo-marxiștii sunt furioși.Vox, partidul anti-musulman şi antifeminist, câştigă suficiente locuri în alegerile de duminică.”
    Neo-marxiștii care au dat anul trecut Legea Memoriei care desființa tradițiile catolice ale Spaniei sunt furioși. Spania ar putea avea prima participare de extremă-dreapta la guvernare de la dictatura lui Francisco Franco, sondajele arătând că Partidul Popular (PP) de centru-dreapta şi Vox, partidul anti-musulman şi antifeminist, câştigă suficiente locuri în alegerile de duminică pentru a forma o coaliţie, relatează Reuters.”
    „PP ar urma să obţină 150 de locuri, în timp ce Vox ar avea 31 de locuri, suficiente pentru o majoritate în parlamentul de 350 de locuri.
    „Un sondaj realizat de Sigma Dos este mai puţin concludent, prezicând 145-150 de locuri pentru PP şi 24-27 de locuri pentru Vox, ceea ce ar putea însemna că cele două partide nu vor reuşi să se încadreze în intervalul necesar.”
    In Germania -Partidul nationalist german Alternativa pentru Germania (AfD) îşi continuă creşterea de popularitate şi înregistrează 22% din intenţiilor de vot în ultimul sondaj naţional, relata sâmbătă agenţia DPA.
    Serviciul german de informaţii, Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei, a clasificat în martie 2021 formaţiunea AfD drept „partid suspectat de extremism de dreapta”, ceea ce îi permite să intensifice supravegherea acestui partid.
    Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut luna trecută prima sa victorie electorală, în cadrul unui scrutin local desfăşurat în districtul Sonnerberg, situat în partea de est a Germaniei, unde AfD are o popularitate peste cea din partea de vest a ţării.
    …si asa mai departe,renasterea nationalismului si in Franta,Olanda…
    Reactia contra UE,spaima ei de NATIONALISM,imensa!

  18. Votarea nu schimba nimic; nici in ROMANIA , nici in SUA si nici in alta Tara.
    Votarea are un singur scop: acela de a da legitimitate noului guvern. Indiferent cu cine votati, noul guvern va pretinde legitimitate si in numele dumneavoastra.
    In plus, Rezultatele Votului sint date de Biroul Electoral Central care este controlat de Ministerul de Justitie care este controlat de Armata. In anul 1946, Ministerul de Justitie era controlat de Comisia Aliata de Control din ROMANIA care era prezidata de URSS.
    Azi ROMANIA nu-si mai poate alege singura nici macar un candidat la functia de primar. Nu cu multi ani in urma, PNL a retras candidatura lui Marian Munteanu la functia de Primar General al Capitalei ca urmare a ordinului public facut de Ambasada SUA.

    El Pistolero de Barrio Azteca y Gazprom

  19. E de observat poziția unora, de la guvernare, care nu mai au argumente, nu mai au scuze sau acuze de invocat pentru dezastrul creat economic politic social, tot de ei, și vin de invocă ”sistemul”.. Deci clar există o recunoaștere a actualului sistem drept vinovat, deși occidental, deși e de la licurici,. dar de unul mai bun evident niciunul nu a auzit.. Acestora clar le lipsește pe lângă inteligență și bunul simț, mai tot inafar de bani..insă au tupeu din belșug,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.