Care au fost motoarele creșterii economice de la începutul anului

bani-moneda-romania-inflatie

Datele provizorii transmise vineri de Institutul Național Statistică (INS) arată că în primul trimestru al anului, consumul populației și investițiile au fost principalele motoare ale creșterii economice din România. Cheltuielile pentru consum au înregistrat o creștere de 3,3%, contribuind semnificativ la avansul PIB-ului, în timp ce investițiile au crescut cu 6,6%, susținând, de asemenea, creșterea economică.

Potrivit reprezentanților INS, creșterea economică din trimestrul I 2024 a fost susținută de anumite ramuri ale economiei, precum informațiile și comunicațiile, activitățile culturale și recreative, administrația publică, sănătatea și asistența socială, precum și impozitele nete pe produs. Aceste sectoare au înregistrat creșteri semnificative în volumul de activitate, contribuind la evoluția pozitivă a PIB-ului.

Industria a înregistrat o contribuție negativă la creșterea PIB-ului, cu o scădere a volumului de activitate, reflectând o dinamică mai puțin favorabilă în această ramură.

Economiștii prognozează o creștere economică solidă pentru anul 2024, cu estimări variind între 2,8% și 3,6%. Diverse instituții, precum Erste Bank, BRD, Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială și Consensul Reuters, oferă perspective diferite asupra evoluției economice a României, dar toate indică o tendință de creștere în acest an și în anul următor.

Deși creșterea economică este un factor pozitiv, în egală măsură trebuie să ne confruntăm cu inegalități și dezechilibre în distribuția acesteia. Regiunea București-Ilfov se situează semnificativ peste media UE27 în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, în timp ce regiunea Nord-Est rămâne în urmă, subliniind neuniformitatea progresului economic în diverse zone ale țării.

Cu toate acestea, prognozele pozitive și evoluția dinamică a consumului privat arată că economia României se află pe o traiectorie ascendentă, cu potențial de creștere și dezvoltare în următorii ani. Este esențial ca guvernanța să gestioneze aceste dezechilibre și să promoveze o creștere economică sustenabilă și echitabilă în toate regiunile țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sa citim cu atentie: „creșterea economică din trimestrul I 2024 a fost susținută de anumite ramuri ale economiei, precum informațiile și comunicațiile, activitățile culturale și recreative, administrația publică, sănătatea și asistența socială, precum și impozitele nete pe produs”

    Practic o crestere economica din pix, din campanii electorale, balciuri, pomeni electorale, spoieli ale gardurilor primariei inainte de alegeri precum si cresterea impozitelor. Halal crestere economica a mafiei PSD PNL.

  2. O economie inflaționistă model turcesc nu creste niciodată în mod real pt că după ce scazi inflația de 6% din 3.6% creștere PIB, ești pe minus…de aia inflația este cea mai grea boala a economiei, de pe urma ei profita doar statul și cei cu datorii.

  3. Care creștere economică, mincinoșilor?! Creștere de 3,6%, raportat la PIB-ul anului precedent, în condițiile în care ne-am împrumutat cu aproape 5% din PIB-ul anului precedent!!! ADICĂ CREȘTERE PE DATORIE! Tare! Se pune ca, dacă mâncăm un pui și jumătate anul acesta, față de unul singur anul trecut, dar aproape unul îl plătim din împrumuturi, cică avem creștere economică! Avem pe dracul să ne pleptene!!!

  4. Nu mai amestecati mere cu pere si totul cu jaluzele. Cresterea arata dezvoltarea economica, imprumururile arata investitiile, iar inflatia semnifica lacomia negustorilor. V-a facut unul inflatie negativa si l-ati bagat pentru nimic la puscarie. Mai bine spuneti cinstit ca vreti ceausism amestecat cu ortodoxie, doua iluzii prapastioase !

  5. …pt nesemnat: pai daca asta este calea, sa dam la gunoi industria si sa o tinem in chefuri, zic!…oricum, ai o opinie extravaganta despre inflatie si cauzele acesteia…iar imprumuturile arata ceva, ai dreptate: rata investitiilor ne arata proportia furtului practicat de politicieni…km de autostrada, la noi, la ses, costa dublu decat in elvetia…stii cum arata elvetia, nu?…nu ma mai mir de nimic…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.