Mecanismul lui Ciolacu pentru pensii. ”Vreau ceva favorabil oamenilor”

Marcel Ciolacu dă asigurări că nu modifică nimic, vrea doar ca statul să fie ”sustenabil şi predictibil”. Legat de mărirea plafonului de impozitare a pensiilor, premierul anunță că doreşte crearea unui mecanism similar cu cel aplicat în cazul salariului minim, care să se bazeze pe datele de la Institutul de Statistică, în funcţie de puterea de cumpărare. 

„Nu, eu nu vreau să modific nimic. Eu vreau statul român să fie sustenabil şi predictibil. Dacă doriţi să continuăm discuţia pe colţul mesei şi când e an electoral sau când cineva doreşte să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine şi spune: domnule mărim de la 2.000 la 3.000. Eu vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se dezvoltă şi e sustenabilă pe o perioadă lungă de timp, când politicul nu intervine în funcţie de ceva subiectiv”, a afirmat Ciolacu, în legătură cu modificarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 lei la 3.000 lei.

El a adăugat că, atunci când s-a stabilit un plafon de 2.000 lei, erau o anumită putere de cumpărare, o anumită inflaţie, anumite scumpiri, nu era criză energetică.

„Deci, trebuie, în funcţie de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcţioneze singur, nu să vină un prim-ministru să spună: domnule, ştiţi, m-am gândit eu să vă măresc. Nu, vine de la INS, e statistic, la fel ca la salariul minim. Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, cu sindicatele. Nu, e un mecanism şi acel lucru este predictibil, fiindcă, indiferent dacă faci o reformă fiscală, dacă nu închizi întreg lanţul în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi predictibilitatea, nu faci nimic, încercăm să găsim mecanismul cel mai bun”, a explicat prim-ministrul.

Luni, Marcel Ciolacu declara că, de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. Concluzia: pensii si salarii mici ,la nivelul unei tari bananiera,fara sperante de progres economic -vreodata!
    Usa e deschisa la emigrare ori te faci politician(orice partid) si prostesti fraierii cu presul ,..mai miorlai cand nu esti convingator.
    „DANCILUL” `nea Ciolacu m-a convins! gata! 😀

  2. Vrajeli! Anul viitor va fi modificata legea, căci punctele de stabilitate nu sunt pe contributivitate și legea va cădea la CCR, ceea ce isi dorește și guvernul, dar după alegeri. Și o luam de la început cu recalculatul. Poți să pui ce mecanisme vrei, dacă nu ai bani, ingheti și tai, că n-ai altă soluție și nici bani nu poți să împrumuți la nesfârșit, că nu-ti mai da nimeni la un moment dat.

  3. Este vb de compensarea 100% a inflației. Prevede legea pensiilor.

  4. „Eu vreau”… „eu fac”…
    Statul sunt eu!
    Bai, j…..e, habar NU ai ce e aia „sustenabil si predictibil”, voi NU sunteti deloc predictibili, sunteti „pompieri”, adica stingeti focul, marind si taind si bagand taxe si impozite dupa ureche si mai ales in fucntie de VOTurile pe care vi le luati de la romani, voturi ajunse fara nici o valoare democratica!
    Ti se face greata cand auzi un biet analfabet vorbind despre ceva de care nu are habar!

  5. Eu nu merge la votare ca eu nu stie cu cine se votează !

  6. Ursareeee! Nu vrem vorbe, nu vrem laude de la voi pentru voi, VREM FAPTE URGENT! Cand a fost vorba de boi, caposilor nesimțiți, ați aprobat rapid fara sa urlati de sustenabilitate!

  7. „sustenabilitate,predictibilitate”-mama,ce cuvinte a trebuit sa invete,pardon,sa rosteasca buzoianul revolutionar!

  8. 1,

    La contribuții egale, pensii egale este singurul principiu echitabil!

    Prin introducerea așa ziselor „puncte de stabilitate” pentru care lucrătorul nu a contribuit cu bani la fondul de pensii se fură din banii munciți corect ai pensionarilor cu pensiile cel mai mici și se dau acești bani furați de la cei mai săraci pensionari din europa la cei cu pensii mai mari.

    Iată schema:
    Un lucărtor cu salariul minim de 3 300 lei , obține în 50 de ani de muncă, 25 puncte de pensie pe contributiviate(0,5 puncte de pesie pe an, salariul mediu brut pentru care se acordă 1 punct de pensie ,a fost dublu față de cel mdeiu pe 2023 adică de 6 789lei)

    Un alt lucrător cu salariu minim lucrează 25 de ani și obține 12,5 puncte de pensie(0,5 puncte pe an)

    Lucrătorii contribuie cu 25% din salariul brut lunar la fondul de pensii.

    Pentru simplificare ,deoarece au același salariu , considerăm că fiecare depune anual la fondul de pensii 1000 lei.
    Pentru cei 50 de ani lucrați primul depune 50 000 lei la fondul de pensii și al doilea pentru cei 25 de ani lucrați va depune 25 000 lei la fondul de pensii, deci jumătate față de primul.
    Vor fi împreună la fondul de pensii 50 000 + 25 000 lei = 75 000 lei și un număr de 25 + 12,5 = 37,5 puncte de pensie ,adică 2 000 lei pentru un punct de pensie.

    Acum ce zice legea nouă ca la cel care a lucrat 50 de ani, i se mai acorde 0,5×5 + 0,75×5 + 1×15 = 21,25 „puncte pe stabilitate” fără ca pentru acestea să fi contribuit cu ceva la fondul de pensii.(Deci cel care a lucrat 25 de ani pe salariul minim primește doar 12,5 , punte în timp ce acesta primește pe gratis 21,5 puncte, zise de stabilitate.)

  9. 2,

    Cât de crud poți să fii, când în cea mai săracă țară din europa, cel mai sărac pensionar este jecmănit cu aproape jumătate din ce i se cuvine de drept?

    Acesta este fața fără mască a legii noi a pensiilor , în cea mai săracă țară din europa!

  10. 3,
    Deci cel cu 25 de puncte pe contributivitate se îngrașă cu cele 21,25 puncte măsluite (zise pe stabilitate) și ajunge la 46,25 puncte șmecherite.

    Prin urmare numărul total de puncte va crește la 37,5 adevărate + 21,25 puncte măsluite = 58,75 puncte șmecherite în timp ce fondul de pensii rămâne tot la 75 000 lei, valoarea punctului de pensie scăzând de la 2 000 lei la 75 000 : 58,75 = 1 276,6 lei.

    Acum cel cu cele 12,5 puncte adevărate va primi din acest fond 12,5 x 1 276,6 = 15 957 lei deși a depus 25 000 lei , adică doar 63,8 % din suma depusă.

    Cel cu punctele măsluite va primi din același fond de pensii 46,25 x 1 276,6 = 59 042 lei deși a depus doar 50 000 lei, deci cu 18 % mai mult decât a depus.

    Potrivit principiului „la contribuții egale pensii egale”, vedem că cel cu 25 de ani i s-ar cuveni jumătate din ce i se dă celui cu 50 de ani , deoarece au avut salarii egale, adică 29 521 lei în timp ce primește doar 15 957 lei adică doar 54,1 % din ceia cei i s-ar cuveni potrivit principiului „la contribuții egale pensii egale”.

    Despre ce dreptate mai poate fi vorba în acest caz , când cel mai sărac primește un pic peste jumătate din ce i s-ar cuveni de drept.

  11. 4,

    se citește întâi partea 3 și apoi partea 2 . Îmi cer scuze pentru acestă încurcătură.

  12. 5,

    Aceasta este fața fără mască a legii noi a pensiilor , în cea mai săracă țară din europa!

    Se iau din banii de pensie al celui mai sărac pensionar ca să de dea la cei care și așa au pensii mai mari.
    Se iau banii de drept de la cei mai amărâți pensionari ca să se dea la cei cu pensii mai mari.

    Prin așa zisele puncte de stabilitate se mărește artificial numărul de puncte de pensii care vor fi raportate la același fond de pensii, deoarece fondul de pensii nu crește decât prin puncte de contributivitate rezultând jecmănirea celor mai săraci pensionari , după cum am demonstrat mai sus.

  13. pesnii intr-o tzara care nu are industrie si companii listate pe bursa…unde draq atzi mai vazut asa ceva….fara industrie si companii romanesti listate pe bursele de valori din Romania sau in strainatate…nu o sa mai aveti pensii deloc…traitzi din vinzarea de resurse…companiilor straine…si din infuzii de bani tiparitzi…
    nu se produce mai nimic…deci pensii…canci…

  14. Punctele de stabilitate nu sunt pe contributivitate, e adevărat, dar nici pensiile speciale nu sunt, de ce să cadă legea la Curtea Constituțională?

  15. Stat sustenabil din parti! Ce sustenabilitate ai cand:
    – aduci anual 100k nepalezi, pakistanezi, etc
    – nu faci nimic legat de coruptie, educatie, sanatate, transporturi,
    – nu digitalizezi serviciile publice
    – nu aduci romanii inapoi in tara

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.