Olandezii cer falimentul Șantierului Naval Mangalia

Damen Olanda a solicitat Tribunalului Constanța declararea falimentului șantierului naval Damen Mangalia, la care deține 49% din acțiuni, din cauza unor datorii neplătite în valoare de aproximativ 160 de milioane de euro. Aproape 75% dintre angajați ar putea fi trimiși în șomaj tehnic începând din iunie. În premieră, Profit.ro a anunțat că Grupul olandez Damen a dat România în judecată la o curte internațională de arbitraj, cerând rezilierea acordului de asociere din 2018, care a făcut din statul român acționar majoritar (51%) al Damen Shipyards Mangalia SA, lăsând Damen cu 49% din capital și controlul managementului operațional.

Damen Holding BV a inițiat procedura de faliment pentru Damen Shipyards Mangalia, invocând datorii neplătite de circa 160 de milioane de euro, reprezentând împrumuturi acordate din 2018. „Este vorba de împrumuturi scadente acordate societății din momentul preluării acțiunilor până în prezent”, a explicat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul. Reprezentanții Damen Shipyards Mangalia au refuzat să comenteze.

Profit.ro a raportat că Grupul olandez Damen a cerut, de asemenea, despăgubiri de jumătate de miliard de euro și a solicitat rezilierea acordului de asociere din 2018. Pârâtă în acest caz este compania românească de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care deține 51% din Damen Shipyards Mangalia.

Luna trecută, angajații șantierului Damen din Mangalia au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, avertizând că, în lipsa unor măsuri concrete, există riscul ″iminent″ de întrerupere temporară a activității pentru cei mai mulți dintre ei, din cauza volumului scăzut de muncă și a datoriilor semnificative. Un document oficial arată că, în caz de pierdere a litigiului arbitral, ar putea fi afectat principiul continuității activității.

În august anul trecut, Damen a emis o notificare de reziliere a acordului din 2018, cerând despăgubiri de jumătate de miliard de euro. Olandezii au invocat o lege adoptată în iunie 2023, care a eliminat excepțiile de la legislația guvernanței corporative, aplicabile anterior șantierului Damen din Mangalia. Damen susține că noua lege încalcă condițiile inițiale care au stat la baza investiției în șantierul din Mangalia.

Damen a furnizat finanțare, know-how și resurse specializate pentru a transforma șantierul într-unul competitiv, însă schimbările legislative au afectat acest aranjament. În august 2023, Damen a cerut cooperarea autorităților române pentru implementarea eficientă a procedurii de retragere. De asemenea, pe 28 iunie 2023, Damen a lansat o campanie de recrutare pentru angajarea a peste 200 de noi salariați.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că legea prevede o perioadă tranzitorie care permite Damen să își exercite prerogativele manageriale conform acordului din 2018. Damen Shipyards Mangalia nu și-a raportat încă rezultatele pe 2022, dar în perioada 2019-2021 a înregistrat pierderi cumulate de aproximativ 338 milioane lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Italia a fost adusa la prag de faliment de mafie(italieni+albanezi,rusi,….) ,AUSTRIECI ,de droguri din Olanda, Bruxel …,de biserica catolica(la unele chestii decide popa si face daune economice pe intregi regiuni) ..
  Sa nu cumva sa puneti botul si sa le dati drogatilor spaga de droguri ,de Ferrari (sau chiar Tesla,…) , de vile de orgii ..
  Trebuie explicat ca daunele economice create de Olanda si Austria trebuie suportate de toata Europa si mai ales de carausii de resurse din cele doua tari(nazistii Austria / drogatii Olanda)

 2. Brd ,, E on ,, acum Damen !!
  Francezii ,, nemtii si olandezii ,, toti hotii care au venit sa fure statul roman sunt nemultumiti ca nu se mai poate !!
  Ofereau comisioane de sute de mii de euro unor lichele din servicii si incasau profituri de zeci de milioane de euro ,, iar angajatii romani erau suprasolicitati si slab platiti !!
  Afara cu hotii din tara !! Putem sa ne descurcam si singuri doar cu sprijinul americanilor pentru care avem toata stima ..

  Intram intr o noua era !!

 3. Sa mori tu ziaristului? Și asa rumanii cred în conspirații,mai bagi tu una. Câți au foat în portul olandez sa facă comparația? Vai steaua ta de neica nimeni . Rostogolește un kkt și dacii liberi pun botul.

 4. Asocierea s-a facut in 2018. Damen cu 49% din capital și controlul managementului operațional. 2019-2021 pierderi de 338 milioane lei. Managementul lor a adus pierderi, nu legea din 2023, cand erau deja in cacao.

 5. piticul cracanat Ce limbaj de cocalar coclit ai, civilizatule.. trebuie ca esti vrun soi de tembel fara mama si tata facut dintr-o donatie de jet pe la o clinica de cartier

 6. Baietii aia multicolori ca drapel au cumparat special santierul (foarte modern la vremea respectiva) cu scopul dezvaluit acum de a-l falimenta. Dar cine sunt tradatorii romani care l-au vandut acestor holandeji? Poate le amintim numele.

 7. Acum sa nu veniti cu teoria conspirationista ca santierul naval romanesc facea concurenta celor olandeze, si de aceea a fost preluat de acestea, cu scopul precis de a-l falimenta si a elimina astfel concurenta.
  Maine-poimaine o sa spuneti ca de aia se opune Olanda la orice usa deschisa Romaniei catre Europa, ca portul Constanta ar lua din afacerile Rotterdamului.
  Daca ar fi adevarata aceasta teorie ridicola putinista, ar fi zis la stiri.

 8. Piticul cracanat este pensionar militian din Salajul unde s-a rasturnat carul cu militieni doctori. Ii cunosti dupa cum scriu ce educatie si instruire au.

 9. @piticule, tu tot timpul ești așa?! Cum te suportă vecinii, că nevastă n-ai cum să ai?! Sau nici nu ieși din casă?! Stai și-ți mistui ura și găunoșenia între cei patru pereți și pe internet. Mergi, mă, și te înrolează în trupele de mercenari ale lui Zele, arată-le tu cine ești, nu te mai face de poveste zi de zi cu prostiile debitate pe net!

 10. daca nu mai vor (editat) (OLANDA) sa se considere apti si cer faliment cu 49% statul roman ar trebui sa spuna ca e disponibil sa dea 1 leu pe fiecare actiune detinuta de ei.. (editat)(editat)(editat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.