Japonezii au inventat lingura pentru alimentație sănătoasă

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre care cercetătorii susţin că poate promova o alimentaţie mai sănătoasă, îmbunătăţind gusturile sărate fără a utiliza sodiu suplimentar, informează Reuters.

Lansarea de luni a acestui produs marchează prima comercializare a unei tehnologii care a câştigat (anul trecut – n.red.) premiul Ig Nobel, care recompensează cercetările neobişnuite şi uneori amuzante.

Kirin Holdings va vinde doar 200 de Linguri Electrice Sărate, online, la preţul de 19.800 de yeni (127 de dolari) în această lună şi o serie limitată la un retailer japonez în iunie, dar speră să ajungă la 1 milion de clienţi la nivel global în următorii cinci ani. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor.

Lingura, făcută din plastic şi metal, a fost proiectată în colaborare cu Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji, care a demonstrat anterior efectul de îmbunătăţire a gustului cu ajutorul unor prototipuri de beţişoare electrice. Efectul funcţionează prin trecerea unui câmp electric de slabă intensitate de la lingură pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, cu scopul de a spori astfel salinitatea percepută a alimentelor.

Kirin Holdings, care se orientează către domeniul sănătăţii şi se îndepărtează astfel de la afacerea sa tradiţională cu bere, consideră că tehnologia are o importanţă deosebită în Japonia, unde un adult mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Consumul excesiv de sare este asociat cu creşterea incidenţei de hipertensiune, accident vascular cerebral şi alte boli.

„Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze gusturile sărate. Japonezii, în ansamblul lor, trebuie să îşi reducă consumul de sare, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obişnuiţi să mâncăm. Acesta este motivul care ne-a făcut să dezvoltăm lingura electrică”, a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin Holdings.

Cântărind 60 de grame, lingura electrică funcţionează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu.

Homei Miyashita şi colegul său, Hiromi Nakamura, au primit premiul Ig Nobel pentru nutriţie de la imunologul şi laureatul Premiului Nobel pentru medicină Peter Doherty în cadrul unei ceremonii desfăşurate anul trecut în format online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

 1. tine si de foame…? la 220 la priza cred ca taie si setea… te doare capu’ cu „progresu'” lor…

 2. Foarte bună ideea pentru cei care au regimuri cu prea puțină sare sau deloc. Că știm povestea” te iubesc ca sarea-n bucate”. Pentru ceilalți… să-și țină ăia lingura că acum, n-om sta ca proștii sub drobu de sare.

 3. Foooarte tare ! Vreau si eu….cand vine comercializarea in Romania ?…. Pe de alta parte trebuie spus ca si la noi alimentele sunt prea sarate. Uitati-va la salamuri de ex. unde sodiul ajunge la 5 grame sare / suta de grame de salam ! Enorm. Compenseaza calitatea slaba a alimentului prin adaos masiv de sare. Aloooo, Ministerul Sanatatii zi ceva !

 4. Sa vezi ce Ligura au Romanii ! Lingura de Lemn de 200 de grame ! Mănânci 5 Linguri de Mâncare si te-ai Saturat ! La un vecin ia luat foc contoul de la usa si ia luat foc si usha ! Probabil ca era Usha de lemn !

 5. Uite coalea o inventie de fost membru de Stat Major Judetean la Grazile patriotice:
  ***LINGURA PTR SALBIT
  Ideea este foarte simpla: O ligura dotata cu o mini bobina de inductie. Cand o pui la gura iti transmite un soc electric care te face sa o scapi din mana. Este ideala ptr slabit si ptr mentinerea siluetei. Dupa doua-trei socuri din astea, iti piere orice pofta de mancare.
  Implica si costuri mult mai mici la hrana, ceea ce nu-i deloc neglijabil in Epoca de Aur Capitalista post ’89, cand 1 gram de mancare tinde sa coste cat 1 gram de aur.
  Astept parerea dlui KktkuMotZ ot Czernowitz……[Rumburak]

 6. @Asta-i inventie? „n Epoca de Aur Capitalista post ’89, cand 1 gram de mancare tinde sa coste cat 1 gram de aur.”

  -in Epoca de Aur ceausista
  detzinerea aurului punea probleme,
  la fel si mancarea…pretzu era mai mult de referinta,
  8 lei la $ !

 7. @maxtor;
  Dar CINE stabilea AșaUnPreț CORRECT? Că Ălalalt Preț, InCORRECT era stabilit de Îia cu Ciunga și Marinelii, Bișnițarii, etc.
  TOȚI „înStabilizați” strâns de către „Mânăstirea” (Securitatea) înGrășată încă de ATUNCI?
  ȘI APOI, după Ziua de Apoi de 22 Decembrie, l-a înStabiizat Petre Roman, luând de BUN Prețul Bișniț_Indianla … 100 de Lei per USD.
  Ca să DesFiiințeze Averea, Aia CâtăEra a Românilor.

 8. ReVenind la Lingură, IO, știind Atâtea de 70 de Ani de Lecturi InDaârjite, dar Sistemaie si ÂNȚELESE sunt ff sceptic la OriCE Inovați ÎN Chimia Corpului UMAN.
  NU se știe CE Efecte are ÎN TIMP „Curentarea ZILNICĂ” a Limbii și Gurii, fie și slabă, CareVaSaZică cu Ceva NeFiresc Acoloșa …
  Deja sunt Multe Cestii NeFirești, de Regulă, care SE inromisioneaza în Guri …
  De Exemplu, FASOLEA NU se poate consuma CaÎnNatură, CRUDĂ, că trebuie FIARTĂ și încă InDeluuung ȘI InDelaaaat ȘI înDeAdaaaaaanc, etc.
  DA! După FIRERBERE, de SE UCID Toate VitAminele , UNA NU SCAPĂare Fasolea ARE GUST Bun.
  Dar, afară de UCIDEREA VitAminelor, NU SE ȘTIE CE Substanțe NOI au apărut ÎN Fasole!
  Poate Bune, poate Rele, ÎN TIMP, dacă NU te îmBolnăvești de Altele, TOT, Tovarași, NeNaturale și cu Substanțe NOI, NeȘtiute …
  IO CREZ-că DA!
  CE NU a FOST în Dieta NATURALĂ a OMului, DIETĂ Stabiizata în TIMP si Intricată INTIM cu Genetica în Timpul de Milioane de Ani DE Evoluție de la ANIMAL la OM
  în General NU poate fi BUN.
  Foarte RAR și întâmplător, DA. Dar, trebuie VERIFICAT în TIMP!

  Dar GUSTul NE a fost DAT să NE pazim de Otrăvuri,
  NU să îl facem UNIC Mijloc de Elecție a ”HRANEI” devenită întru PLACEREA GUSTului, „MÂNCARE”, adică Hrana GATA KKată.
  Dar, Așa de CLAR s-a întins DeGenerarea BIOLOGICĂ Integrală (Corp_Creier) că parcă VĂZ Anunșul TÂMPIT Ș

  „SE PARE că ai mai scris ASTA!”
  De AICI a ănceput DeGenerarea Biologică a OMului și SE continuă, deși SE ȘTIE Cestia …

  SUNT AȘA de rentabile:
  – Industria Medicala,
  – a Pharmei și
  Grăbirea MORȚII Viitorilor PENSIONARI, înainte de a APUCA bine Pensia de Coadă, ȘI a ACELOR Pensionari care au AJUNS la apucarea Pensiei …

 9. In Japonia chiar e nevoie de alimentatie stiintifica. astia traiesc cate o suta de ani. consuma bugetu de pensie si produc co2. trebuie calculata alimentatia astfel incat la doi ani dupa pensionare sa elibereze locu. stiintific.

 10. Ciorba progresistă nesărată de greieri, numai cu lingura electrică japoneză!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.