Comisia Europeană  investighează ajutorul de stat acordat CE Hunedoara

Comisia Europeană a intrat cu bocancii în justiţia română

Comisia Europeană a deschis luni o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin public acordate de autoritățile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

„La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane de euro (167 de milioane de lei) producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara, care se afla într-o situație de dificultate financiară încă din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de șase luni. În plus, printr-o decizie separată, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa 6 milioane de euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil”, se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și solicită, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, faptul că respectiva întreprindere contribuie la costurile aferente restructurării sale și că orice eventuale denaturări ale concurenței sunt limitate.

„În acest stadiu, Comisia nu este convinsă că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat”, se menționează în comunicat.

Argumentele Comisiei Eurtopene sunt următoarele:
– „În primul rând, CE Hunedoara a intrat în procedura de insolvență în anul 2016 (suspendată în prezent), cu datorii de peste 500 de milioane de euro față de diferite organe de stat. În această sumă intră o parte din împrumutul pentru salvare acordat de România întreprinderii CE Hunedoara în 2015, un împrumut menit să finanțeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum și împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane de euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara începând cu 2015 pentru a menține întreprinderea pe linia de plutire”;
– „În al doilea rând, planul de restructurare nu prevede o contribuție perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare și nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenței ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului”.

În consecință, Comisia precizează că își va continua investigațiile „pentru a afla dacă preocupările sale inițiale se confirmă”. În același timp, „Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu autoritățile române pentru a găsi o soluție viabilă pentru activele CE Hunedoara prin care să se asigure că această întreprindere continuă să furnizeze energie electrică, să diminueze costurile suportate de consumatori și să limiteze sarcina suportată de contribuabilii români”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, „deschiderea unei investigații oferă părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu anticipează rezultatul acesteia”.

CE Hunedoara este un producător român de energie electrică și termică, deținut de stat, care exploatează, de asemenea, minele de cărbune superior pentru a-și alimenta centralele electrice. Cu sediul la Petroșani, în județul Hunedoara, CE Hunedoara deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România și are circa 6.600 de angajați. CE Hunedoara a fost constituită în 2012 cu activele deținute anterior de către alte întreprinderi deținute de stat, aflate în situație de insolvență și lichidate (Electrocentrale Paroșeni și Electrocentrale Deva, precum și, într-o fază ulterioară, Compania Națională a Huilei SA Petroșani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu anul 2013, iar în ianuarie 2016 a intrat în procedura oficială de insolvență în temeiul legislației române. Între timp, procedura de insolvență a fost suspendată până la soluționarea unei căi de atac formulate de către sindicate în fața unei instanțe regionale din România.

În conformitate cu Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiară pot beneficia de ajutoare de stat dacă îndeplinesc anumite condiții. Se poate acorda un ajutor pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat; în caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor de restructurare”). Planul trebuie să asigure faptul că întreprinderea își restabilește viabilitatea fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare.

Comisia Europeană anunță, totodată, că versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.43785 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al DG Concurență „de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Adica, CE nu are deloc incredere in MINCIUNILE PSDiste!
    Mai mare rusinea!

  2. Da de ce nu investigheaza ajutorul de stat dat firmelor straine? Sau nu e voie?

  3. Ue a distrus romania in 15 ani mai mult decat turcii in 400 de ani. In acest moment nu mai avem nimic. Nici industrie, nici turism nici populatie.. totu apartine strainilor inclusiv padurile, terenurile agricole si resursele naturale chiar si apartamentele sunt proprietatea bancilor straine. Turcii si rusii ne luau doar taxa de protectie. Astia pe langa taxa de protectie, ne-au furat tot ce au putut

  4. Dar miliardele luate imprumut de Basescu-Boc ca ajutoare de stat si bagate in bancile europene, alea nu sunt investigate de CE ??? Iar cei doi băgați la ani grei de puscarie că au nenorocit romanii !

  5. Marele plan de distrugere a Romaniei continua ! Cu lideri ca Daddy nici nu-i greu….

  6. „Orientarile Comisiei din 2014″stabilesc ce si cum un Stat ue, poate acorda aceste ajutoare-În prezentele orientări, Comisia stabilește condițiile în care ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate pot să fie considerate compatibile CU PIATA INTERNA în temeiul articolului 107 alineatul (litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
    La 21 aprilie 2015, CE doar a APROBAT sumele cu care tara noastra sa ajute societatea, UE N__A DAT UN SFANT-RO sau statul in cauza SUPORTA!
    Intrucat insolventa s-a suspendat, CE e suparata ca nu s-a i S_A prezentat EI un „plan de restructurare” si vezi doamne face „investigatii”!
    Dar dosarul de insolventa s-a suspendat ,”procedura de insolvență a fost suspendată până la soluționarea unei căi de atac formulate de către sindicate în fața unei instanțe regionale din România”.Dupa solutionarea „din fata unei instante regionale”,procedura de insolventa cu CEH-se va relua.
    Planul de restructurare poate nici n-a apucat sa fie depus,dar oricum va fi depus la instanta ce va solutiona insolventa, de ce trebuie depus si la CE-este si ea vreo INSTANTA?
    Ce vrea CE ?”să colaboreze îndeaproape cu autoritățile române pentru a găsi o soluție viabilă pentru activele CE Hunedoara prin care să se asigure că această întreprindere continuă să furnizeze energie electrică”
    Deci o intereseaza „activele CEH „!
    Poate,deocamdata raspunde instanta si acolo este planul de restructurare sau va fi, NU LA CE! Deci investigatia ei este prematura, neavenita in aceasta faza.
    Are si Com europeana sa mai introduca vreun concern,trust,multinationala, de ce nu ,toti ulii rapitori ai UE asta fac si se pregateste sa primeasca „observatii”adica sa vada ce si cum ii merge .
    Eu cred ca nimeni nu trebuie sa se teama de asa zisele controale,investigatii si toate aberatiile monstrului UE.

  7. Sa fim realisti ! CE Hunedoara este mort. La Mintia mai sunt 80 de angajati care cer nu relansarea productiei de energie electrica ci o pensionare anticipata in conditii cat mai bune. Industria hunedoreana a disparut de mult, indicatorii demografici sunt catastrofali. Judetul Hunedoara este in plin proces de depopulare si ruralizare.
    Si din pacate, judetul Hunedoara este reprezentativ pentru situatia intregii tari.

    • Județul Hunedoara poate fi șters de pe harta și nu va observa nimeni. Se poate extrapola la intreaga Romanie, rezultatul fiind identic și nici nu e de mirare cu cârpele de conducatori pe care îi avem !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.