Cum a mai pierdut statul 4 mld de lei 

Complexul Energetic Hunedoara, cu activități în minerit și producerea de energie electrică, a acumulat pierderi totale în perioada 2013-2017 de 3,78 miliarde de lei și se estimează că în 2018 acestea vor fi de 291 milioane de lei.
Astfel, în  7 ani de zile, societatea deținută de Ministerul Energiei a provocat statului român piederi totale de peste 4 miliarde de lei. Minusul estimat de anul acesta apare într-un act normativ pregătit de Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. „Rezultatul brut estimat pentru anul 2018 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 291.021 mii lei, cu 62,15% mai mică decât cea realizată la finele anului 2017 în sumă de 768.843 mii lei. Nivelul pierderii este datorat în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara SA îl are ca urmare a faptului că, utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurențial de pe piața de energie, în care prețul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile. La nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare în condițiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii următori”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ amintit. Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţată în 2012 prin comasarea a patru mine considerate viabile, Lonea, Lupeni, Vulcan şi Livezeni, şi două centrale electrice care ard huilă, Paroşeni şi Mintia Deva. Scopul înfiinţării societăţii a fost acela de a se renunţa la gaura neagră numită Compania Naţională a Huilei, cel mai mare restanţier la statul român, însă în doar doi ani de funcţionare, CEH a ajuns să devină ea însăşi o mare datornică la bugetele statului.
Singurele momente când CEH își justifică economic existența sunt cele când peste România dă un ger năprasnic. Atunci, termocentralele din Valea Oltului, care țin de Complexul Energetic Oltenia, și cele ale CEH, Paroșeni și Mintia, merg la turație maximă. De exemplu, CEH a făcut în primele două luni ale anului trecut un profit de 15 milioane de lei.  Însă, după ger, a venit o perioadă secetoasă, astfel încât CEH nu a mai putut folosi avantajul, în condițiile unei lipse cronice de investiții și a restrângerii sectorului minier. Astfel, cele patru mine de abia mai pot da o producție de 2.000 de tone de huilă, o cantitate absolut insuficientă pentru nevoile pieţei. În plus, centrala electrică Mintia nu merge la capacitate maximă, iar Paroșeniul stă mult pe loc, sursele de la fața locului susținând că din cauza lipsei cărbunelui.
Conform actului guvernamental, numărul de personal preliminat la finele anului 2017 este de 4.363 persoane, cu 590 de persoane mai mare decât numărul de 3.773 persoane aprobat în bugetul pe anul 2017, urmare faptului că au fost disponibilizate în anul 2017 doar 496 de persoane din cele 1.086 persoane prevăzute în Decizia C (2016) 7719/final. Acest fapt a fost posibil prin renotificarea Comisiei Europene care a aprobat disponibilizarea unui număr de doar 496 persoane pentru anul 2017 prin Decizia CE nr. C (2018)1001 final din 16.02.2018, precum și prelungirea termenului de exploatare pentru Sucursala Exploatarea Lupeni până la data de 31.12.2018. Numărul de personal prognozat pentru finele anului 2018 va fi de 3.523 persoane rezultând în principal din: încetarea rapoartelor de muncă a unui număr de 31 salariați până la finele anului 2018, urmare a ieșirilor la pensie, conform prevederilor legale, rezultând necesitatea angajării unui număr de 111 persoane specializate, pentru ca activitatea în subteran să nu fie afectată, la cele două unități care îș icontinuă activitatea, respectiv 61 de persoane la Sucursala Exploatarea Minieră Vulcan și 50 persoane la Sucursala Exploatarea Minieră Livezeni; disponibilizarea colectivă a unui număr de 920 persoane indirect productive, în anul 2018, din unitățile aflate în închidere, respectiv Sucursalele Exploatarea Minieră Lonea și Lupeni, conform Deciziei CE nr. C (2018)1001 final din 16.02.2018.
Statul român a pompat în mineritul hunedorean ajutoare de aproape 6,5 miliarde de dolari din 1990 încoace. Ultimul sprijin a fost acordat anul trecut, când CEH a primit un sprijin în valoare de 132,226 milioane lei pentru acoperirea pierderilor producţiei curente pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, iar pentru acoperirea costurilor excepţionale suportate de aceste unităţi se acordă ajutor de stat în sumă de 66,604 de milioane lei. Complexul Energetic Hunedoara, creaţie a guvernului Ponta, a plecat la drum cu profit, dar a încheiat anul cu datorii de 1,67 miliarde de lei. Căpuşe din ţară şi din străinătate au pus mâna pe contracte grase de livrare de cărbune prost, deşi CEH deţine patru mine viabile, sau au făcut tot felul de studii de restructurare ce s-au dovedit fără niciun folos din moment ce compania a fost trimisă în insolvență. În prezent, compania se confruntă cu mari probleme financiare, având datorii totale de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice. Șefii CEH au solicitat intrarea companiei în insolvenţă în mai multe rânduri, argumentând că această procedură este singura soluţie pentru evitarea falimentului societăţii. La un moment dat chiar s-a intrat în insolvență, însă pe 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins o nouă cerere de intrare în insolvenţă înaintată instanţei de administraţia CEH şi de mai mulţi creditori.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Sunteti pe langa subiect,cifrele contabile nu reflecta realitatea.Dar in trendul inchiderii mineritului,inchideti aceasta ramura extractiva ,si o sa aveti kilowati la discretia occidentului si pretul pe masura.Iar intr-o iarna geroasa si o vara secetoasa sa suflati in eoliene ca sa aveti curent in casa .Sa ai carbune ca resura energetica e cea mai mare nesabuinta ca sa nu zic crima,in a nu folosi acesta in producerea de energie.Desfiitarea industiei si agriculturii romanesti intr-o veselie dupa 90,o resimtim acum cand cumparam totul din occident,noi nu mai producem nici macar banalii nasturi…Asa ca, stati stramb si judecati drept ce faceti cu industria extractiva si nu neaparat cu cea de carbune.Romania membra a UE nu trebuie sa se rezume in a cumpara in doar din supermarketuri,ci sa produca ceva si-n interior si cu plus valoare,cine nu vede asta ,ori e cretin ,ori vandut marilor corporatii !

  2. DATI ACEASTA COMPANIE PE MANA LUI BORZA SI VA ASIGUR CA ACESTA O VA ADUCE PE PLUS, IDEM HIDROELECTRICA SI OLTCHIM!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.