O nouă anatemă asupra câștigătorilor alegerilor din Italia

Complotul populiștilor împotriva Papei Francisc

Un fost strateg de campanie și de la Casa Albă al președintelui SUA, un cardinal conservator și un extremist de dreapta din Italia complotează pentru răsturnarea Papei Francisc, primul suveran pontif neeuropean. Așa începe un articol publicat de The Daily Beast, care face apel la coarda sensibilă a catolicilor pentru a numi și mai clar ”răul”: populiștii de o parte și de cealaltă a Atlanticului.

Strategul amintit este un catolic declarat – Steve Bannon, fost strateg de campanie și apoi consilier pentru Strategie la Casa Alba, în primul an de mandat al președintelui Donald Trump. Cardinalul anti-papă este Raymond Burke, un american, iar extremistul italian este ministrul de Interne și vicepremierul actual al Italiei, Matteo Salvini, liderul Ligii, cel mai puternic partid din Peninsulă, după cum arată acum sondajele. Toți trei se opun politicilor ale Paepei Francisc care susțin o lume fără frontiere.

Papa: Trump nu poate fi creștin

Papa Francisc nu are deloc o relație bună cu președintele SUA și nici cu noua putere de la Roma. Este drept că primul turneu al președintelui Trump, în 2017, a vizat polii a trei mari religii – Arabia Saudită, Israel și Roma, însă întâlnirea de la Vatican a fost de departe cea mai rece. Papa declarase deja anterior acestei vizite că ”un om care se gândește doar la ridicat ziduri la frontieră, oriunde ar fi acestea, și nu la construit punți nu este creștin”, o referire la proiectul lui Trump pentru zidul antiimigrație de la frontiera cu Mexicul. Pentru a fi si mai limpede diferența de viziune, prima vizită apostolică a papei a fost în insula Lampedusa, plină de imigranți. Iar apoi, Papa Francisc a oficiat o slujbă în Mexic, în apropierea frontierei cu SUA, unde le-a cerurt liderilor mondiali să accepte imigranții, dincolo de rațiunile de securitate internă, și să se ferească de ”discriminare, rasism, naționalism extremist și xenofobie”. ”Problema imigrației nu este una legată de cifre, ci de oameni, fiecare, el sau ea, cu propria istorie, cultură și aspirații. Aceste persoane, frații și surorile noastre, au nevoie de protecție, indiferent de statutul lor”, a spus recent Papa Francisc.

Cardinalul anti-papă

Nici relația papei cu vicepremierul italian Salvini nu este bună. Dintre înalții prelați de la Vatican, Salvini a ales să se întâlnească pentru prima dată cu cardinalul america Burke, unul dintre contestatarii papei. Iată o postare pe Twitter al lui Salvini: ”Cardinalul Raymond Leo Burke a spus: «Islamul este o amenințare, vrea să conducă lumea. Pentru ei, noi suntem necredincioși și primul lor scop este să ocupe Roma. Avem nevoie de inteligență și să știm cât de mulți imigranți putem accepta în realitate». Din fericire, nu toți membrii ierarhiei eclezistice s-au resemnat în fața corectitudinii politice”. Cardinalul Burke susține că actualul papă nu are capacitatea de a conduice Biserica Catolică și tot el militează pentru reducerea prerogativelor papale. Burke este un susținător al președintelui Trump.

Misteriosul institut Dignitatis Humanae

Presupusul compolot împotriva papei Fracinsc evocat de publicația americană s-ar desfășura pe domeniile unui alt personaj ”malefic”, care are legături cu partidul UKIP din Marea Britanie, cel care a condus campania pentru Brexit. Este vorba de Benjamin Harnwell, care conduce institutul Dignitatis Humanae. El le-a facut cunoștință lui Bannon și Burke, iar apoi s-a angajat să fie gazda unor prelegeri ale lui Bannon și Burke, la mănăstirea Trisulte, din regiunea romană. ”Trisulti va fi gazda unor proiecte care să sublinieze faptul că omul este creat după chipul și asemănarea Domnului și ca aceasta este piatra de temelie a civilizației occidentale iudeo-creștine”, spune Harnwell.

Faptul că acești trei oameni s-au întâlnit este îngrijorător, consideră The Daily Beast. Asta pentru că Steve Bannon a început să propovăduiască prin Europa (la Roma, Praga, Budapesta) virtuțile conservatorismului radical american, pentru că Salvini este vicepremier și, prin inițiativele sale de a închide porturile în fața imigranților și a organiza un recensământ pentru romii din Italia, urmărește să câștige capital politic pentru a obține cu adevărat puterea, în urma unor posibile anticipate. ”Ieri refugiații, astăzi romii, mâine arme pentru toate lumea”, a comentat strategia lui Salvini fostul premier de centru-stânga Paolo Gentiloni.

Lupta pentru inimile și mințile italienilor

A aduce în discutie un presupus complot anti-papă în care este implicat un vicepremier italian ar trebui să fie echivalent cu aruncarea anatemei asupra politicianului și a complicilor, având în vedere apropierea istorică dintre papalitate electoratul și partidele italiene de centru-dreapta (cele care au condus Italia aproape neîntrerupt după Al Doilea Război Mondial și până în anii 1990). În această logică, cvasinecuoscuta organizație Dignitatis Humanae este ”răul”, în timp ce influentele Fundații pentru o Societate Deschisă sunt ”binele”.

Mai este însă valabil statu quoul postbelic din politica italiană? Vaticanul are deja o istorie de 150 de ani de implicare în viața politică a Italiei, perioadă în care a susținut clar creștin-democrația și poi alianțele conduse de Silvio Berlusconi. Însă alegerea primului papă neeuropean riscă să reducă din această aliniere ideologica dintre episcopi, sistemul politic, presă, organizații catolice și partide. În acest mopment, doar președintele Italiei, tehnocratul Sergio Mattarella, mai este garantul acestei legături, însă după încheierea mandatului său este greu de presupus că noua generație de politicieni va mai continua pe aceeași linie. Partidele tradiționale din Italia sunt încercarea sistemului postbelic de a se reinventa și a-și culege chipul din cioburi, după ce cutremurul ”Mani Pulite” și trecerea la A Doua Republica, în anii 1990, au spart oglinda politicii italiene. Aceste partide nu au mai avut forța din trecut, iar criza economică, austeritatea, valurile de imigranți au lăsat cale libera afirmării populiștilor, mai cu seamă că unii dintre ei se adresează chiar catolicilor fervenți și, așa cum spune misteriosul Harnwell, vor să ”îi ajute pe politicienii catolici să-și apere credința în piața publică”.

Italia de azi se deosebește de Italia creștin-democrată a deceniilor trecute. Rămâne de văzut dacă italienii se vor lăsa convinși de cei care cred în Trump și în proiectul zidurilor antiimigrație (Bannon, Burke, Salvini) sau într-un papă care este protejat de la bun început de zidurile Vaticanului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. Acolo unde suntem. Trebuie s a sustinem iubirea credinta si tot ceea ce este uman pt semenii nostri care sufera!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.