Comuna Brebu contra C.T. Popescu

La Târgul de carte de la Brașov, Cristian Tudor Popescu își lansa una dintre capodoperele sale chinuit-literare. Și pentru a șoca, povestea auditoriului cît de important este ratingul pentru dînsul (după cum observați, vorbea despre el ca vedetă TV, nu despre biata sa literatură). Iată scena povestită de primarul din Brebu, Adrian Gheorghe Ungureanu:

„Zicea că pe el îl interesează ratingul unei emisiuni. Și că o dată, în timp ce vorbea cu ambasadorul României din Germania (Emil Hurezeanu – n.n.), și-a dat seama că îi scade ratingul emisiunii, i-a închis telefonul și a abordat un alt subiect, ca să nu-i scadă. Eu eram la Tîrgul de carte pentru a distribui niște pliante și vederi cu comuna Brebu și l-am ascultat și m-am gîndit că n-ar fi rău să-i cer un autograf pe cartea lui și, cu prilejul ăsta, să-i ofer albumul nostru cu Brebu și cele cîteva materiale de promovare. De unde să știu eu cu cine am de-a face și ce-i în mintea lui!?“.

Așa a început scandalul. Marele paznic al corupției și al dreptății din 1 Mai și Chibrit a socotit că este momentul să presteze în apărarea moralității și legalității și să avertizeze DNA-ul că la Brebu s-a produs ceva dubios, o carte care semănă cu „Eterna și fascinanta Românie“ (o afacere Costea – Hrebenciuc de prin anii 2000). Probabil că scriitorul-comentator de tenis și film a rămas cu spaima că „Eterna și fascinanta Românie“ i-ar putea cădea pe un picior și l-ar putea scoate de pe terenul de tenis. Altfel, de ce să explodeze la un album îngrijit despre Brebu, de dimensiuni rezonabile, produs mai ales pentru oficialii și oaspeții mai de vază care ajung prin comună? Brebu este înfrățit cu o localitate poloneză, Jablonka, și se află în relații strînse cu cîteva localități din Franța și Ungaria.

Primăria comunei Brebu

O fi ceva corupție, se va fi gîndit vigilentul Popescu, fără să știe cît s-a muncit și cît s-a plătit pe respectivul pachet. Pentru a-l liniști, trebuie să-i transmitem că albumul cartonat dedicat comunei Brebu, împreună cu un DVD în 500 de exemplare, cu o broșură de 80 de pagini (tot în niște sute de exemplare), cu 1.000 de pliante și 200 de stick-uri de 8GB cu filmul despre comună (100 în limba engleză) au costat cam cît primea în vremurile bune CT Popescu pe patru-cinci apariții dintr-o lună și jumătate de isterie televizată.

Știind că CTP-ul mai bate cîmpii, am dat niște telefoane. Toată isteria tipică CT Popescu a dus pînă la urmă la ideea deplasării unei echipe de la Cotidianul. Fără invitație, fără contract, fără pomeni!? Ce-i cu Brebu cel promovat la Tîrgul de carte și muzică de la Brașov? Cine-i primarul luat în șuturi de CTP? Ce se întîmplă și cum se trăiește în comuna în care se află o biserică ctitorită de Neagoe Basarab, unde au pictat Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, pe unde au trecut Alexandru Vlahuță și Nicolae Iorga și mulți alții și unde familia Davila l-a adus pe însuși Carol I? Pe la Brebu a ajuns și Constantin Brâncuși spre a vedea trovanții ­strînși de preotul Vasile Nicolau.

Pietriceaua

Brebu – o bucurie românească

Nu puteam avea parte de o bucurie mai mare! O zi magică de primăvară, cu scoruși înfloriți, cu oameni prin grădini și prin livezi, cu parcul copleșit de pomi încărcați de flori, cu magazine deschise și cu copii gălăgioși prin curtea școlii. De cum urci umărul de deal de lîngă Telega, intri într-o localitate tăiată în linie dreaptă de o uliță (ca o stradă de oraș) lungă și bibilită ca de o mînă de ceasornicar. Perla comunei este centrul, o piață largă, cu o livadă în mijloc, cu Mînăstirea lui Neagoe Basarab înconjurată de zidurile vechi, cu centrul cultural, biblioteca, școala, primăria și cîteva magazine. În livada din centru, cu iarba tunsă frumos, se află expuși trovanții adunați de pe Valea Doftanei de preotul Vasile Nicolau prin anii 1925-1930. Seamănă cu o expoziție a unui precursor Brâncuși. O adevărată bijuterie. Zici că ești în centrul aranjat al unui orășel submontan din Franța sau Elveția.

Doi oameni au influențat mult viața și înfățișarea comunei Brebu. Unul a fost preotul Vasile Nicolau, despre care puteți citi în aceste pagini, iar celălalt, primarul Adrian Gheorghe Ungureanu, cel bălăcărit de motopompa de isterie.

Primarul Adrian Gheorghe Ungureanu

Primarul Ungureanu nu face parte dintre „nemuritorii“ comunelor românești. Este abia la al doilea mandat. Este inginer și a lucrat în armată, la conducerea unui regiment de Transmisiuni, la Râșnov. De acolo a rămas cu puterea de a organiza. Și în cei 6 ani a schimbat centrul comunei, pînă atunci un tăpșan bun pentru fotbal și gîște, a ridicat centrul cultural, a introdus fibră optică și televiziune prin cablu, a dus Internetul pînă în vîrful muntelui, spre ultimele case ale satului Pietriceaua, a amenajat lacul și este pe cale să încheie asfaltarea drumurilor din cele patru sate. Brebu are cîteva tîrguri și sărbători anuale, cu un festival al dulceții și cu o sărbătoare de iarnă, iordănitul, și se laudă cu un ansamblu coral și cu un grup folcloric.

Cînd am ajuns la Brebu, toți funcționarii primăriei sortau haine și jucării drept cadouri pentru copiii din familiile sărace. Toată lumea din Brebu este conectată la rețea de apă cu o stație modernă și toți brebenii își pot plăti taxele de pe calculator, Brebu fiind între puținele comune, dacă nu singura din țară, conectate la ghișeul.ro. Poate că aceste lucruri pot ajuta cititorul să-și imagineze cum arată Brebu, unde sătenii care pierd vremea pe la TV îl înjură pe CT Popescu de mama focului.

Pentru cei care n-au fost la Brebu, trebuie spus un lucru. Comuna aceasta prin care au poposit oameni de seamă ai României este o bucurie. Arată ca în visele noastre optimiste despre țară. Îngrijită, curată, cu case puse la punct, cu oameni care își văd de treabă și cu un primar care strînge în jurul său aproape toți locuitorii harnici.

După ce petreci cîteva ore la Brebu, unul dintre peisajele cele mai frumoase din România, te colindă gîndul că țara nu este chiar așa disperată cum arată prin isteriile televizate. Oamenii își văd de-ale lor și, fără să se plîngă, schimbă fața locului și se bucură de viață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.