Metropolitan Kammerorchester Wien în concert la Altes Rathaus

 

Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Românilor de Pretutindeni printr-un  concert prezentat de Metropolitan Kammerorchester Wien sub bagheta dirijorului Ruben Doran, avându-l concert-maestru pe Ion Scripcaru. Evenimentul, organizat în colaborare cu Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, are loc astăzi, la ora 19:00, în Salonul Bank Austria din Altes Rathaus. Repertoriul cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn Bartholdy, Béla Bartók, Ciprian Porumbescu, Benjamin Britten şi Guido Mancusi.

 

Ruben Doran, născut în anul 1989 în Oravița, a început studiul pianului la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea profesorului Ion Florea.

Dirijorul Ruben Doran

A urmat cursurile Școlii de Muzică clasele I-VIII din Oravița, absolvind în anul 2004 la clasa prof. Rodica Ogrin. A activat în perioada 2004-2007 ca dirijor suplinitor al Orchestrei Bisericii Baptiste din Oravița, sub îndrumarea maestrului Sava Crănicean, iar din anul 2007 ca dirijor al Corului „Aurora“ din Oravița. În anul 2012 şi-a continuat studiile la Viena, fiind admis la Prayner Konservatorium, la secția de dirijat orchestral ‒ clasa prof. Josef Stolz. Tot aici a studiat pianul cu prof. Stefan Zikoudis și dirijat coral sub îndrumarea prof. Robert Fontane. Din anul 2012 activează şi ca tenor în Corul Societății St. Ulrich din Viena, iar din anul 2017 devine dirijor secund al corului, colaborând astfel la diverse concerte cu orchestra Joseph Haydn Konzertverein. Acumulează o experiență vastă studiind tehnica dirijatului cu maestrul Alfred Eschwe, dirijor al Volksoper din Viena. Ca pianist, concertează la Viena alături de artiști renumiți ai Wiener Staatsoper precum Liviu Burz, Eliza Marian-Zurmann, Ion Tibrea, Irena Krsteska sau Miki Stojanov, tenor al Saarländisches Staatstheater. Concertul din 14 mai marchează debutul internaţional al lui Ruben Doran în calitate de dirijor.

 

Ion Scripcaru s-a născut în 1987 în România. A început studiul viorii la vârsta de șase ani cu tatăl său. S-a perfecționat cu Arkadij Winokurow. Şi-a continuat studiile cu Vesna Stankovic la Graz. La Viena se remarcă atât ca muzician instrumentist cât şi ca lider de orchestră, fiind concert-maestru al Filarmonicii de Tineret din Viena, al Ambassade Orchester Wien şi al Schloss Schönbrunn Orchester. A câștigat numeroase concursuri naționale şi internaționale. Din 2005 este angajat al Wiener Volksopernorchester, iar în 2008 a fondat Metropolitan Kammerorchester Wien.

 

Metropolitan Kammerorchester Wien a fost înființată în anul 2008, cu scopul de a oferi celor mai buni tineri muzicieni din Viena posibilitatea de a intra în contact cu personalități ale lumii muzicale și de a acumula experiență muzicală de cel mai înalt nivel. Orchestra a colaborat cu dirijorii Robert Fontane, Gál Rasche, Giuseppe Montesano şi Charles Prince și cu soliști precum Boris Kushnir, Patricia Nessy, Thomas Weinhappel, Erich Schagerl, Shkelzen Doli, Laura Magdalena Scripcaru, Natasa Veljkovic și Arkadi VinokourovMetropolitan Kammerorchester Wien a susţinut concerte în locuri prestigioase, printre care Konzerthaus, Ehrbar Saal (Viena) sau Stift Klosterneuburg. Din 2010 până în 2011, orchestra a avut statutul de „Orchestra in Residence“ al festivalului Wiener Operettensommer condus de Charles Prince.

 

Concert la Altes Rathaus

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.