O conferință de presă din Romania seamănă cu o înfruntare

Conferință de presă și mîrîială

 Va trece multă vreme pînă cînd dialogul dintre politician și jurnalist se va înoarce la canoanele clasice. O conferință de presă din Romania seamănă cu o înfruntare. Ai sentimentul că în cîteva minute un irakian dă cu pantoful spre președinte (după cum i s-a întîmplat lui George W. Bush) sau intervievatul o jignește pe jurnalistă cu o invitație pe masă (cum a făcut Traian Băsescu) sau cine știe ce. Oricum, conferința de presă a lui Liviu Dragnea a arătat ca o încăierare. Iritarea lui, destul de vizibilă și de deranjantă, venea din încercarea nereușită de a limita discuția la ce voia el să spună. Aproape imposibil. În primul rînd că jurnaliștii aveau mult mai multe date decît accepta el să recunoască. Încercările și tatonările PSD-ului în diverse combinații tip Darius Vâlcov au ajuns și la urechea ziariștilor. Iar aceștia au depășit cu mult condiția de ziariști cuminți. Sunt și cetățeni, și procurori, și investigatori și moraliști, după cum le vine și după cum le permit împrejurările.

O asemenea hărțuială nu poate fi văzută nicăieri în lume. Și nu este din vina ziariștilor. Toată această săritură peste cal vine din obișnuința politicienilor de a a vorbi peste tot, pe la uși, în mers, pe holuri, și de a bîrfi cu jurnaliști (mai ales cu jurnaliste) favoriți (favorite). S-a ajuns la o complicitate de care nu mai pot scăpa nici polticienii, dar nici ziariștii. Mai rău, conferința de presă a lui Liviu Dragnea ne-a arătat că există jurnaliști care se cred mai deștepți decît interlocutorii, îndreptățiți să ia de guler și să ceară socoteală, și care cred că știu mai mult decît experții în domeniu.

 Din păcate, conferința de presă a Lui Liviu Dragnea (ținută după biroul politic al PSD) s-a terminat fără întrebări și fără nici o lămurire despre pachetul de legi privind investițiile publice în sănătate și infrastructură. Liviu Dragnea le-a pomenit pasager, deși este vorba despre modificări de legislație menite de a genera o deblocare a licitațiilor și a parteneriatelor necesare în derularea marilor proiecte. Nimic nu s-a discutat despre ele, deși aceste legi ar putea genera un soi de dezgheț economic. Acum, totul este blocat în contestații și procese, în temeri generate de felul în care DNA interpretează orice decizie. Puțin funcționari publici își asumă răspunderea, puțini semnează și mai puțini sunt dispuși să își asume un risc.

 Conferința de presă a lui Liviu Dragnea ne-a arătat cum cad polticienii pradă propriilor slăbiciuni și cum se tem de agresivitatea presei, pe care nu mai știu cum s-o abordeze. Această răfuială a jurnaliștilor cu polticienii, această încercare de a demonstra în direct că știu mai multe și că pot oricînd să-l încalece pe un politician duce la o anihilare reciprocă. Politicianul nu mai comunică mare lucru, jurnalistul nu își servește publicul și nici nu devine vedetă, iar lucrurile rămîn înglodate în aceeași confuzie.

Pilonul II (doi) de pensii a fost vedeta zilei pentru că PSD-ul s-a încurcat în abordarea acestuia. Ba că va fi suspendat, ba că banii vor trece la completarea bugetului pentru pensii, ba că fondul va rămîne cum a fost și nu se va întîmpla nimic. Din păcate, prin iritarea de care a dat dovadă, Liviu Dragnea n-a făcut decît să sporească bănuiala că se pregătește ceva, că Guvernul se află în dificultate în materie de bani pentru buget.

 Ce-am mai înțeles din conferința de presă a președintelui PSD? Că există un grup de jurnaliști care i-ar lua în răspăr orice bîlbă, care i-ar lua și gîtul dacă ar putea. Și că mai există un alt grup de presă pe la care dă ocoale de comunicare și care nu-i pune nici o întrebare care să-l deranjeze. Ce să înțelegem din asta?Că și Liviu Dragnea are un grup de jurnaliști pe care i-ar perpeli la foc mic, în vreme ce pe alții, cu mijloace dintre cele mai complicate, îi susține la greu. Este vorba de finanțări frumos împachetate despre care nimeni nu suflă o vorbă.

 Esențialul conferinței de presă a trecut pe lîngă noi. Se schimbă legislația în materie de licitații și se pregătește un pachet de legi privind marile investiții în infrastructură și sănătate, pentru ca din toamnă

 Dar mai departe n-am aflat nimic!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

13 Comentarii

  1. dragnea nu are nevoie sa comunice cu ziaristii, adica cu poporul. el are a3, cu poporul lui, unde poate spune orice, si raspunde la toate intrebarile puse cu 3 zile innainte.

  2. Ce n-ati inteles ba, de la Daddy? Nu se desfiinteaza pilonul, posibil sa se suspende. SA SE SUSPENDE DEFINITIV, era sa uit sa precizez! Pesedeilor le trebuie bani ACUM, sa dea pensionarilor, pe langa 3 mici si-o posirca la Cacana, si pensii usor marite, c-asa au promis. Ca, intre timp, din cauza inflatiei pe care-au „produs-o”, se duse-n … cu liftul „marirea”, aia e alta treaba!

  3. Minciuni si sfidare, asa vorbeste Dragnea de aproape 1 an si jumatate de cand cu Mincinosul Program de guvernare si cu celebra Virgula deja uitata, a castigat voturile credulilor votanti ai PSD!
    Rusine, penal mincinos!

  4. Nu înţeleg de unde atâta vâlvă cu acest Pilon II acum şi nu atunci când a fost înfiinţat, Statul Român legiferând obligaţia tuturor tinerilor angajaţi să se înscrie la această cacealma de tip caritas ! Oare Statul nu putea el să încaseze nişte bani pe care să-i înmulţească de-alungul a vreo 20 -30 de ani până când ar fi ieşit la pensie primul lot de pensionari ?! Trebuia ca aceşti bani să fie lăsaţi pe mâna unor străini, care la un moment dat se pierd ca măgarii-n ceaţă, lăsându-i pe toţi cu buzele umflate şi cu banii luaţi !? Unde mai pui că actualii guvernanţi şi-au dat seama că tot pe ei ar pica măgăreaţa despăgubirilor pentru că au impus obligativitatea înscrierii şi acum vor s-o dreagă măcar atât cît se mai poate, respectiv să anuleze obligativitatea, cum ar fi fost normal să facă de la început, lăsând la latitudinea salariatului alegerea : dacă riscă prosteşte, n-are decât !

    • Te referi la Bancorex,Banca Agricola,Banca Albina,…alea erau afaceri pur romanesti,si dupa cum spui au lasat multi alti romani cu ochii-n soare.Actualii guvernanti ar vinde si propriile mame daca ar primi macar un leu pe ele.Plimba hemoroidul!

  5. Pai in egala masura si voi puteti fi acuzati pentru maraiala politicienilor…au pretentia ca dupa ce v-au dat de mancare voi sa scrieti frumos,iar voi calcati in strachini.Voi nu l-ati intrebat pe livache de postura de „tatuc” pe care puiul de militian si-a arogat-o,postura din care-l urecheaza pe unu’ numit presedinte,urecheaza jurnalistii ce-o intreaba pe blonda guvernamentala…
    cei zece mii de morti ce l-au votat pe livache nu s-or revolta impotriva imposturii astuia,care ba-i injiner cand nu vrea sa dea explicatii,ba e multilateral dezvoltat cand ii convine.

    • Bai, puiul ala de militian a fost ales! La fel si puiul de nazi! Asta e democratia! Si Hitler a fost ales! Iar cu votul, ma tem ca e nitel invers! Pe nazi l-au votat si mortii din al doilea razboi mondial!

    • @Justinianus: dupa mintea dumneavoastra lipsa, doar pentru ca a fost ales, noi trebuie sa stam cu mainile in san in timp ce Daddy se tranforma intr-un dictator ca Hitler si Romania intr-o tara devastata si depopulata ca Germania dupa razboiul inceput de Hitler?!!Daca pe dumneavostra atat va duce capul sa intelegeti din istorie, asta e. Unde nu e, nici nu se cere!

  6. Terminati, naibii, cu pilonul 2! Este o strutzo camila, cu foloase doar, momentan, pentru administratori! Ce au facut celelalte tari din est, pacalite cu acest proiect, stiti? Au renuntat, au suspendat! Mai e ceva grav in acest pilon: se transfera si bani, pentru care unele companii n-au platit contributiile! Face cineva ceva? Spune cineva care este cuantumul transferat la pilonul 2, dar nu are plata de la firme? Aici a fost marele furt, gaura la fondul national de pensii! Multi ar trebui sa intre in puscarie pentru asta! Si mai este ceva: de ce sa doua pensii, de serviciu si cea din pilonul doi, beneficiarii de pensii de serviciu sau „speciale”?

    • Singurii care se pot pronunta despre soarta pilonului privat 2 de pensii sunt contribuitorii,nu PSDragnea, nu dumneavostra. Soarta pilonului 2 de pensii sa fie decisa prin vot de absolut toti cei care au contribuit cu bani la el! Asa e democratic, mai mult in Constitutia Romaniei pe care agramatul guvern PSDragnea nu este in stare sa o citeasca, proprietatea privata este garantata, iar cei care atenteaza la proprietatea privata se numesc hoti in Codul penal!

  7. ” Liviu Dragnea are un grup de ziaristi pe care I-ar perpeli la foc mic , in vreme ce pe altii , ii sustine la greu , cu mijloace dintre cele mai complicate . Este vorba despre finantari frumos ambalate , despre care nimeni nu sufla o vorba ” ( Cornel Nistorescu ) ! Ca sunt posturi tv. , ziare si desigur , ziaristi , in solda lui L D , nu este chiar un secret – cind o spune insa C. Nistorescu , capata valoare si credibilitate ! Felicitari pt. curajul de a fi sincer …conteaza pt. multi oameni ! Lucrurile se pot schimba !

  8. Ma asteptam la un editorial mai incisiv avand in vedere gravitatea faptelor petrecute.Practic, jurnalistii onesti care scriu adevarul si isi informeaza corect cititorii au fost amenintati cu inchisoarea. Condamnatul penal la doi ani de inchisoare cu suspendare, Liviu Dragnea a avut tupeul sa citeasca prevederi din Codul penal ca amenintare la adresa jurnalistilor a caror menire este sa apere democratia si libertatea de exprimare! In asemenea mocirla a ajuns si societatea si o parte a presei1

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.