Copiii pot face atac cerebral

Un studiu recent efectuat de medici britanici trage un puternic semnal de alarmă la nivel mondial: și copiii pot fi afectați de afecțiuni asociate obezității, așa cum este accidentul vascular cerebral.

Specialiștii britanici de la British Dietetic Association spun că printre cauze se numără renunțarea prematură la alăptat, diversificarea alimentației realizată prea devreme și cu produse nepotrivite, consumul ridicat de alimente bogate în sare, de tipul chipsurilor și hamburgerilor sau mâncarea specială pentru bebeluși. British Dietetic Association a ajuns la concluzia că un copil din trei este obez, cu diagnostic stabilit de medici.

Vinovați sunt părinții

Principalii vinovați sunt chiar părinții, care nu stabilesc un meniu pentru copiii lor sau care nu îi supraveghează îndeajuns. „Vedem în fiecare zi părinți oferindu-le copiilor acadele, sucuri acidulate, părinți care pun zahăr în laptele bebelușilor sau îi îmbuibă cu tot felul de chipsuri sau mâncare de la fast-food“, spune Paul Sacher, coordonatorul studiului. Potrivit datelor furnizate de studiu, părinții ignoră obezitatea copiilor, considerând că greutatea se va regla de la sine, odată cu înaintarea în vârstă, însă statisticile demonstrează contrariul. Ba mai mult, la români, se întâlnește des vorba „gras și sănătos“. Așa a considerat și Maria Damaschin, o mamă de 45 de ani care și-a obligat copilul să mănânce tot din farfurie, până la ultimul dumicat. „Nu numai atât. Orice poftă avea, indiferent că mâncarea era sau nu de la fast-food, nu puteam să îl refuz“. Copilul a ajuns astfel la 9 ani să aibă 50 de kilograme. Presată de medici, Maria s-a văzut nevoită să-și ducă fiul la un nutriționist, iar astăzi urmează dieta cu strictețe.

În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% sunt obezi. Țara noastră ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că din 1990 până în 2015 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane.

Antecedente periculoase

Doi băieți britanici, unul în vârstă de 6 ani, altul de 8 ani au suferit atac cerebral cauzat de excesul de kilograme. Sunt numai două exemple alarmante în privința complicațiilor date de obezitate la copii, situații similare înregistrându-se în SUA și Australia. Situația s-ar putea regăsi și în țara noastră. Medicii, psihologii și experții în educație fizică trag un semnal de alarmă: mai bine de un sfert dintre copiii români, cu vârsta de până la 8 ani, sunt obezi.

Părinții îi lasă prea mult în fața calculatorului, cu mâncare fast-food, nu îi încurajează să facă sport, sau nu le acordă atenție, prea ocupați cu problemele lor. Iar obezitatea crește alarmant în rândul celor mici.

Ce trebuie făcut?

Medicul nutriționist Constantin Ciubotaru spune că primele măsuri trebuie luate de către părinți. „Aceștia trebuie convinși să nu le dea copiilor orice să mănânce. Trebuie să învețe să spună NU atunci când copilul cere de mâncare ceva nepotrivit pentru alimentația sa. Nu spune nimeni că trebuie să le interzică de tot. Dar, nu trebuie exagerat. Apoi, copiii trebuie să facă sport și mișcare. Nu în ultimul rând, trebuie luate măsuri la nivel instituțional. Adică, trebuie făcută educație în școli, copiii să fie conștienți la ce pericole se expun dacă mănâncă tot felul de prostii“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.