Copil al străzii și apoi mare artist care continuă ”să vândă stele”

Lita Cabellut este este una dintre cele mai de succes artiste din Spania, însă este aproape necunoscută în țară de origine. Mai mult, aceasta femeie ale cărei picturi de vând pe milioane de euro și-a petrecut primii ani de viață pe stradă, scrie BBC într-un material pe care îl reproducem în continuare.

”Copilăria mea a fost la fel ca cea a celorlalți copii ai străzii din întreaga lume”, spune Lita Cabellut. Obișnuia să cutreiere străzile din Barcelona cu alți copii fără adapost și dormea sub cerul liber.

”Aveam grijă unul de celălalt – făceam fix ce ne plăcea. Luam monedele aruncate în fântâni, le ceream marinarilor brichetele lor Zippo și furam portmoneele turiștilor. Mergeam în restaurante și spuneam că tatăl nostru e la toaletă și le ceream să ne aducă de mâncare, iar apoi înfulecam și fugeam”.

Cabellut s-a născut într-un sat din Aragon în 1961. Cand era mica, mama ei s-a mutat în Barcelona. Mama ei era matroana unui bordel din oraș, iar Cabellut era lăsată cu bunica ei. De fapt își petrecea cel mai mult timp pe străzi.

”Făceam comisioane pentru prostituate. Îmi dădeau bani ca să le cumpăr țigari, sandvișuri, prezervative și zorzoane, iar eu păstram restul”.

Privind în urma, ea spune ”desigur, arta era acolo pentru că arta este mereu cu noi”, însă nu s-a gândit la asta într-un mod formal – era preocupată să supraviețuiască.

”Când ești copil nu vezi arta ca pe ceva aparte. Pe stradă vindeam stele imaginare. Nu este asta artă? Însă pentru mine era vorba de supraviețuire”.

Nu a mers la școală și niciodată nu s-a gândit că o să ajungă unul dintre cei mai de succes artiști din Spania. ”Ma gândeam să fiu dansatoare, să zbor, să alerg, să fiu mai puternică decât orice alt copil. Asteptările unui copil sunt mereu aceleași – bogați sau săraci, cu toții vrem să fim supereroi”.

Raportul pe 2014-2015 al Artprice spune că singurul spaniol care vinde mai bine decât Cabellut este artistul Miquel Barcelo din Mallorca.

Portretele lui Cabellut se vând cu 100.000 de dolari – au cumpărat actorul Hugh Jackman, a cumpărat Halle Berry și cheful Gordon Ramsay.

Ce i-a schimbat atât de mult viața Litei Cabellut?

Bunica ei a murit când avea zece ani și apoi a ajuns într-un orfelinat din Barcelona, pentru ca apoi să fie adoptată de ”o minunată familie catalana”, la vârsta de 12 ani.

Nu spune multe despre părinții ei adoptivi, doar că au introdus-o în lumea artei. Au dus-o la Prado la Madrid și la 13 ani i-au arătat picturile lui Goya, Pelerinajul la San Isidro. ”Am recunoscut în pictura asta ochii oamenilor pe care i-am întâlnit pe străzi când eram mică”.

”Pictura asta descrie nebunia, speranța, momentele groaznice pe care le trăiești când nu mai ai siguranță. Pentru mine, când am văzut pictura asta a fost pentru prima dată când am simțit complicitatea martorului”.

Atât de mult a impresionat-o, încât a încercat să-l copieze pe Goya și a rezultat o dulce pictură în care arăta un băiat și o fată de la țară cu un cățeluș. Rezultatul nu a fost spectaculos, însă familia adoptivă a încurajat-o pe adolescenta Cabellut să continue – au plătit profesori care să o ajute să recupereze timpul pierdut.

Pentru prima dată în viață ei a mers la școala. ”Era foarte greu pentru mine, pentru că eram în urmă. E greu să înveți să scrii și să citești la 13 ani și este greu din punct de vedere psihic să fii în clasă cu copii mult mai mici. Făceam meditații acasă. Era nevoie, pentru că trebuia sa învăț multe”.

A început să facă progrese la școală, a începu sa asculte ”vocea artei” și s-a hotărât să studieze la Academia Gerrit Rietveld din Amsterdam.

”Era greu atunci să intri la această școala. Aveau o reputație bună în anii 1980 și pentru mine era una dintre uriașele mele ambiții. Doream din nou să fiu un supererou. Aveam pasiune, dedicație și, puteți să-i spuneți delir, o foame teribilă”.

Cei ”trei mari maeștri” care au influențat-o au fost Goya, Donatello și Bach. După absolvire, a rămas în Olanda și acum are un atelier în Haga. Succesul nu a venit însă ușor.

”Am făcut lucruri ca de pilda să-i dau cuiva o pictură pentru a-mi plăti factura la electricitate și să decorez o casă pentru a avea credit timp de trei luni la supermarket. Când ești în perioada de creștere ca artist trebuie să lupți pentru timpul ăsta, pentru că ai nevoie de el pentru a-ți găsi propriul limbaj și pentru a deveni maestru. Dacă dai timpul acela pentru bani, nu-l vei mai avea din nou pentru a evolua”.

La un moment dat, când avea o relație cu o galerie respectată, a decis să o ia de la început din nou și nu a vândut nimic vreme de doi ani. ”Am pictat o serie șocantă despre copilele prostituate și patronul galeriei mi-a spus: ”Nu, Lita, nu poți face asta. Oamenii nu vor așa ceva. Pictează mai mulți îngeri, îngerii aceia se vând atât de bine”. Am spus NU și am pierdut contractul”.

”Un artist trebuie să-și urmeze drumul. Azi pot fi îngeri, mâine demoni sau fantome. Dacă nu-ți urmezi evoluția artistică, atunci rămâne doar evoluția materială și asta e foarte periculos”.

Astăzi Cabellut este recunoscuă pentru portretele ei, care includ picturi ale unor personalități precum Coco Chanel și Charlie Chaplin, dar și anonimi pe care unii i-ar putea considera urâți.

”Nu cred că sunt oameni urâți”, spune Cabellut. ”Pictez oameni diverși. Oameni în care trebuie să găsesc adevărata frumusețe. Am o slăbiciune pentru oamenii umili și o parte din mine va rămâne mereu alături de ei. Ce mă inspiră este portretul ființei umane, al tău, al meu, al nostru”.

Își supune pânzele unui proces chimic prelungit pentru a le da o textură aspră și foloseste tehnici ce merg din secolul 17 pâna la arta stradală.

Unele dintre portretele sale de mari dimesiuni au doi metri înălțime – pentru câțiva ani a trebuit să stea atârnată de frânghii pentru a ajunge în partea de sus. Nu se mai putea întinde, pentru că a avut un accident în Paris – a fost dărâmată de un polițist care urmărea un hoț.

Deși Cabellut a avut expoziții personale la Londra, Seoul, Dubai, ea nu a căpătat recunoașterea publicului din Spania. În 2017 vor fi doua expoziții care urmăresc asta: o retrospectivă la fundația Antonio Vila Casas în Barcelona și o expoziție la muzeul de arta contemporana din Coruna, unde va fi reprodus atelierul său.

”Desigur, rădăcinile mele sunt spaniole și întotdeauna voi fi spanioloaică. E frumos ca oamenii din țara mea contează pe tine și mă sărută”.

Cât despre mama ei biologica, Cabellut spune că o iartă pentru că a abandonat-o. Își amintește că a vizitat-o o dată când era studentă, însă nu a putut să-i spună ce simte.

Când vorbește despre activitatea ei, Cabellut se referă la copilăria pe străzile Barcelonei. ”Încă simt că vând stele”. ”Oamenii nu cumpără doar picturi, pânze și rășini – este magia și emoția din spiritul artei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.