Liderul nord-coreean, obligat să renunţe la testele nucleare

Liderul nord-coreean

Liderul nord-coreean ar fi fost obligat să renunţe la testele nucleare. Este opinia unor cercetători chinezi care afirmă, pe baza unor dovezi adunate de ei, că singul poligon nuclear din Coreea de Nord s-ar fi prăbuşit în urma unor teste.

Anunţul Phenianului, că nu va mai efectua teste balistice sau nucleare, a provocat numeroase reacţii pozitive la nivel mondial. De la SUA, la Germania sau Franţa, aproape toate statele s-au declarat încântate de decizia liderului Kim Jong-un. Mediafax scrie că Phenianul ar fi fost nevoit să accepte discuţiile privind posibila denuclearizare a Coreei de Nord după ce singurul poligon de teste atomice din această ţară nu mai este utilizabil în urma testelor, informează presa, citând oameni de ştiinţă chinezi.

Dovezi strânse din surse diferite de două echipe de oameni de ştiinţă chinezi indică faptul că poligonul subteran s-a prăbuşit în urma ultimului test nuclear efectuat anul trecut de Coreea de Nord, relatează publicaţia The Wall Street Journal, potrivit site-ul de ştiri Ynet.

 Un om de ştiinţă a declarat pentru cotidianul The China Morning Post că prăbuşirea poligonului de teste, aflat sub Muntele Mantap din Coreea de Nord, l-a făcut pe liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, să anunţe surprinzătoarea încetare a testelor nucleare.

Wen Lianxing, un geolog de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei, a declarat că poligonul s-a prăbuşit în urma testului nuclear din data de 3 septembrie, atunci când a fost detonat cel mai puternic dispozitiv termonuclear testat până atunci în Coreea de Nord.

 O a doua echipă de experţi a ajuns la concluzii similare, adăugând că este posibil ca în urma prăbuşirii să fi putut apărea un „horn” prin care se scurg în atmosferă emisii radioactive.

Cele două echipe de oameni de ştiinţă au fost de acord că, în urma prăbuşirii poligonului, „China şi ţările vecine se confruntă cu un risc fără precedent de expunere la radiaţie radioactivă”, iar o nouă explozie nucleară acolo ar cauza un „dezastru ecologic”.

La aproximativ două săptămâni după testul din data de 3 septembrie, Phenianul a anunţat suspendarea testelor atomice subterane. În aceeaşi perioadă, informaţii neconfirmate indicau că aproximativ 200 de muncitori ar fi decedat în urma prăbuşirii unui tunel din cadrul poligonului.

În luna decembrie, un dezertor nord-coreean a declarat că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un a ordonat executarea lui Park In Yang, şeful poligonului Punggye-ri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.