Banii murdari ai rușilor se simt bine la Londra

Corupția rusă în Regatul Unit

Care este adevărata poziție a guvernului britanic față de Rusia lui Putin? Este cea intransigentă Theresey May, care a coalizat Europa pentru a expulza zeci de diplomați ruși pentru presupusa tentativă de asasinare pe teritoriu britanic a agentului Serghei Skripal pusă la cale de Moscova? Este cea exprimată de ministrul de Externe Boris Johnson, care a încercat o paralelă între Hitler și Putin? Sau este ”business as usual”, acceptarea aproape fățișă a malversațiunilor oligarhilor ruși în city-ul londonez, de pe urma cărora partidele se aleg cu finanțare pentru campanie, iar presa și cluburile de fotbal cu patroni bogați?

Comisia pentru politică Externă a Parlamentului britanic a prezentat, luni, un raport despre modul în care guvernul ignoră că ”banii murdari” din Rusia sunt spălați la Londra și astfel este subminat răspunsul guvernului la politica agresivă a Kremlinului. ”Utilizarea Londrei ca o bază pentru activele corupte ale indivizilor aflați în legătură cu Kremlinul este legată de o strategie mai amplă a Rusiei”. ”Ultimul an ne-a arătat că spălarea banilor nu este doar o infracțiune, este o amenințare la adresa securității naționale”, a declarat președintele comisiei pentru politică externă, Tom Tugendath. Combaterea ei ar trebui să fie o prioritate a politicii externe britanice”, arată raportul. Intitulat ”Aurul Moscovei: Corupția rusă în Regatul Unit”, acest raport cere guvernului să acționeze în mai multe direcții. 1. Să împiedice companiile sancționate în alte state să mai facă afaceri la Londra; 2. Să-i sancționeze pe afaceriștii apropiați de Putin; 3. Să pună capăt spălării banilor din Rusia, în special prin intermediul pieței imobiliare britanice.

Raportul parlamentar mai sugerează că ambasadorul Rusiei la Londra avea dreptate să posteze pe Twitter mesajul ”business as usual” chiar după expulzarea a 23 de diplomați ruși din Marea Britanie, câtă vreme, în ciuda acestei retorsiuni diplomatice, companii ruse precum Gazprom au tranzacționat la Londra active de circa jumătate de miliard de lire sterline în chiar acele zile.

Raportul nu a prezentat însă noi informații despre banii aduși de oligarhii ruși în Marea Britanie și nici despre corupția de la Londra. Guvernele britanice au încurajat în mod constant stabilirea marilor afaceriști străini la Londra, iar acum, în incertitudinea creată de Brexit, este puțin probabil că guvernul să înceapă o campanie împotriva oligarhilor ruși ce ar putea duce la retragerea din țară a capitalului lor. Este puțin probabil că o asemenea campanie agresivă împotriva oligarhilor ar avea susținere largă în Occident, scrie cotidianul The Independent, o publicație deținută de fostul ofițer KGB Alexander Lebedev, apropiat al fostului președinte Gorbaciov. Angela Merkel s-a întâlnit la finalul săptămânii trecute cu Vladimir Putin în Rusia, președintele Franței urmează întreprindă o vizita la Sankt Petersburg, iar președintele Donald Trump a amânat aplicarea unor sancțiuni împotriva unui grup de firme și afaceriști ruși apropiați de Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.