Crescătorii de păsări din România solicită autorităţilor interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea acestei ţări, în condiţiile în care aceste importuri pun fermierii din ţara noastră într-o situaţie dificilă, diminuându-le competitivitatea, precum şi viabilitatea fermelor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), măsura este necesară pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung.
Ouă din Ucraina în „Țara mea“
„Importurile din ce în ce mai mari de ouă şi carne de pasăre din Ucraina pun fermierii într-o situaţie dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum şi viabilitatea fermelor. Menţionăm că fermele joacă un rol important în lanţul alimentar garantând aprovizionarea populaţiei cu produse sigure şi de calitate superioară”, se precizează în comunicat.
În plus, sectorul de creştere a păsărilor, ca sector de producţie primară, este considerat motor al dezvoltării agriculturii şi economiei în general.
„Un singur loc de muncă din sectorul de creştere a păsărilor creează alte 5 locuri de muncă în sectoare din amonte (producţie de cereale, furaje combinate, transporturi, alte servicii diverse) şi din aval (abatorizare, procesare, distribuţie – vânzare, servicii diverse)”, se mai precizează în comunicat.
Astfel, falimentarea fermelor din România nu va afecta doar lanţul intern de aprovizionare cu produse avicole ci şi numărul de locuri de muncă, bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele altor instituţii publice.
„Deşi, prin acordul de asociere, Ucraina s-a angajat că va implementa întreaga legislaţie europeană, totuşi, până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza situaţiei socio-economice complicate din această ţară. Solicităm autorităţilor o supraveghere sporită a importurilor, mai ales din punct de vedere al protejării sănătăţii păsărilor şi a consumatorilor”, precizează reprezentanţii UCPR.
Fermierii reclamă faptul că unele produse avicole, dar şi material biologic (ouă de incubaţie sau păsări vii), ridică suspiciuni şi pot pune în pericol întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze.
„Din motivele menţionate mai sus, considerăm că Guvernul României trebuie să recunoască sectorul avicol ca fiind un sector sensibil şi să trateze cu mare atenţie importul de produse avicole din Ucraina. Importurile din Ucraina trebuie să respecte pe deplin toată legislaţia relevantă a UE pentru a nu concura neloial producţia internă care are costuri superioare rezultate din aplicarea acestei legislaţii. În lumina celor menţionate mai sus, pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung, solicităm autorităţilor statului să propună Comisiei măsuri de protecţie, conform Art. 4, paragraful 1, al Reglementării (UE) 2024/1392 a Parlamentului şi Consiliului European şi, mai concret, să interzică importul de ouă şi carne de pasăre din Ucraina. Până la o decizie la nivelul Comisiei UE, solicităm autorităţilor statului interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea Ucrainei”, subliniază comunicatul citat.
Totodată, UCPR reiterează faptul că sprijină politicile României şi ale UE, menite să ajute cetăţenii ucraineni. Cu toate acestea, liberalizarea ulterioară a comerţului nu este un instrument relevant pentru atingerea acestor obiective, deoarece are un potenţial uriaş de a destabiliza pieţele României pentru sectoarele sensibile, în special pentru sectorul de carne de pasăre şi ouă consum.
„Acest lucru este ilustrat de liberalizarea totală a importului de carne de pasăre şi ouă consum încă din anul 2022, care a dus la o creştere semnificativă a cantităţilor importate. Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual”, susţin reprezentanţii organizaţiei.
Astfel, importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele şase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, cu preţuri de import sub cele ale ouălor româneşti, dar cu o tendinţă descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenţi pe ou în luna ianuarie 2024 la circa 0,6 – 0,7 eurocenţi pe ouă în lunile iulie – august 2024, din informaţiile primite de la fermieri.
Totodată, volumul în creştere al importurilor de ouă din Ucraina, la preţuri scăzute şi de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra preţurilor la poarta fermei.
În primele şapte luni din 2024, preţul mediu reprezentativ al ouălor din centrele de ambalare din România a scăzut cu 10%, la 179,20 euro/100 kg (circa 0,11 euro/ou) în iulie 2024 faţă de iulie 2023. Preţul în iulie 2024 este cu 9,4% mai mic decât media anuală pe 2023.
Statisticile naţionale raportează o scădere a preţului la fermier cu aproape 14,7%, în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu acelaşi trimestru din 2023 şi cu uşor sub 8% comparativ cu preţul mediu pe 2023, în condiţiile în care preţul principalelor costuri de producţie (furaj, material biologic, combustibil) este în creştere.
„Vânzarea în afara ţării a ouălor produse în România este, de asemenea dificilă, deoarece importul de ouă ucrainene în UE înlătură, în general, ouăle provenite din România pe pieţele tradiţionale. Menţionăm faptul că producţia de ouă consum în fermele din România este foarte fragmentată şi este nevoită să concureze cu ferme de dimensiuni uriaşe din Ucraina. Efectivul de găini deţinut de o singură companie în Ucraina este egal cu efectivul de găini deţinut de România în toate fermele existente. Este uşor de presupus că liberalizarea comerţului ajută 2-3 companii ucrainene, nicidecum populaţia ucraineană”, se mai arată în comunicat.
Pe de altă parte, potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări, importul de carne de pasăre, refrigerată şi congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, faţă de 78 tone importate în aceeaşi perioadă a anului 2021, cu potenţial de creştere semnificativă în semestrul II 2024.
„Menţionăm că fermierii avicoli din Ucraina folosesc doar tehnologiile standard de creştere, fără implementarea tehnologiilor europene. Conform studiului realizat de RSK ADAS Ltd în luna Martie 2024 la solicitarea AVEC (Asociaţia Procesatorilor şi Comercianţilor de Carne de Pasăre din ţările UE), costul de producţie pe kg de carne de pasăre, în baza legislaţiei actuale şi viitoare privind protecţia mediului – Directiva IED, bunăstarea animalelor, sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor, duc la creşterea costului de producţie în UE cu 37,5% faţă de costul unui pui standard realizat în Ucraina. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la ouă consum. Ucraina creşte găini ouătoare doar în cuşti vechi neîmbunătăţite cu costuri de investiţie şi operaţionale mai mici cu cel puţin 30% faţă de producătorii români”, precizează sursa citată.
Din nefericire, măsurile de protecţie (taxe vamale) luate până acum la nivelul UE, prin adoptarea Reglementării Comisiei (UE) 2024/1827, din 1 iulie 2024, n-au avut efectul descurajant aşteptat şi nu sunt suficiente pentru îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa din România, iar tendinţa de creştere a importului de ouă şi carne de pasăre din Ucraina se adânceşte, susţine UCPR.
Dar nu fac caz de ucrainieni.Fiind o țară invadata de Putin,Ucraina are nevoie de bunătatea și generozitatea noastră,a oricărui om normal.Am fi putut fi noi in locul lor.Va rog,putinosi,nu agitați apele pentru câțiva creițari însângerați.Stiu ,suferim pagube,toată lumea suferă,știu asta,dar trebuie sa privim adevarata miza care e pe viață și pe moarte pentru ucrainieni.Reversul discuției pentru cei slabi de înger:cum putem ajuta Ucraina?Oricum și cu orice.Carcotasii vor vitupera nătâng că școli românești ,biserici închise,nu știu ce…eu care cunosc realitatea din Ucraina,spun, nu-i adevărat.Slava Ucraina.O spune un patriot român.Dumnezeu mă vede,am ajutat cum am putut pe frații mei ucrainieni.Faceti și voi la fel.
Sfat pentru alți gospodari:dacă aveți puține,dar ouătoare,și ați vrea o ciorba de găină,mai bine nu tăiați găina,ouăle va vor aduce pe plus.Necesar:muruiala bogata(cereale amestecate) in proteine,zilnic.
Poate să se aleagă praful și pulberea de agricultura și zootehnia din România, că noi tot vom susține acest stat. Așa ne cer partenerii strategici, așa se supun fără crâcnire toți guvernanții de la președinte la ultimul funcționar din guvern.
Fac zi EU! glasuita nulanda belicoasa. De atunci tot fac si iara fac.
Grija conducerii SUA, UE si la ordinul acestora si a romaniei este sa nu falimenteze Ucraina, nu romania.
Atata sacrificiu poate face si agricultura si industria mioritica, sa falimenteze ca sa-i salveze pe bietii ucrani.
Clar?!
Da! Ministrul agriculturii constata și își propune verbal masuri in loc să acționeze! Sa fiu premier, i-aș zbura pe Feket de la mediu și pe acest bulibașă de la agricultură fara nicio jenă și aș pune ceva taxe pe importurile care distrug agricultura și tot ce înseamnă producție pentru tara mea! P.s. dar ce taxe plătește republica moldova pentru exporturile in Romania? Nicio taxa pentru că, se spala bani politic, da?!
Deci ca specialist de linba si economia engleza deci asigur ca aceste inporturi din tara eroica Ukraina de gaini si pasari sunt aptsolut necesare si vor impulsioniza economia romana la noi culmi de inaltime.
Asigur pe toata lumea ca v-a fi bine in orice linba.
Ma numesk Gaina Olena si tomnai am sosit din tara mea in tara voastra si nu imi place admosfera de nocivitate si imcultura si dujmanie care ma inprejmuiaza in cotet gainile romane atacanduma non-stop cu ciocurile la orificu unde imi ese oole.
RUSINE RUSINE RUSINE de 4 ori!
Conducatorii politici ai Romaniei, VOTATI DE ROMANI, nu sunt interesati de interesele romanilor, ci de interesele americanilor. Iar americanii au interesul sa-i ajute pe ucraineni, pt ca de acolo iau ei ce vor, aproape gratis. Asa ca, liderii romanesti vor favoriza importurile din Ucraina, inclusiv pe cele care-i distrug pe romani.
Va zice unul care am mâncat ouă din Ucraina:sunt mai gustoase.
Nu-ți e rușine să minți fără jenă despre Școlile Românești și Bisericile Ortodoxe Românești din UrcRuina ?
Marș pe front, da’ nu la Ugledar, că e prea târziu !
Ascunde-te prin pădurile din Kursk sau du-te la Pokrovsk, măR😜g …
● guitZă ot MarMota, ReZitZa unT BăZcăUZi ●
Interesant este faptul ca in Ucraina nu exista gripa aviara!Cum de apare la noi ?Nu pare un sabotaj asupra Romaniei din partea autoritatii sanitare a fsn si a serviciilor roma esti sau străine !
Imperiul european, de fapt american globalist.
ce imi „place” mie la toata asociatiile astea e ca in loc sa apere interesele fermierilor si romanilor, tot timpul simt nevoia sa vina cu precizarea ca sprijina deciziile UE si ale rromaniei pentru sprijinul oferit ukropsilor… ridicol.
Păi,daca România e colonie arunca toți aici ce vor inclusiv haholi prietenii lui KWJ . Așa ieșim din hartă si rămâneam istorie!
„O singură bombă nucleară în Ucraina ar trimite unde de șoc pe toate piețele, care sunt deja instabile. Lanțul de aprovizionare și aprovizionarea cu alimente ar putea fi afectate rapid.”
-o singura bomba nucleara in Beijing
ar avea efectul petardei in cotetzu de gaini…chiar in Romania!