Creșterea salariului minim: unde dai și unde crapă

Trei din patru proprietari de companii mici și mijlocii din România susțin că mărirea salariul minim de la 1 decembrie se va evidenția în mod preponderent în concedierea unor salariați, scăderea competitivității, scumpirea prețului produselor și serviciilor, pierderea unor contracte/piețe, scăderea profitului, se arată într-un sondaj făcut de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind efectele creșterii salariului minim de la 1.900 lei la
2.080 lei și la 2.350 lei în rândul IMM-urilor. La întrebarea: “Câți salariați din societatea dvs. sunt încadrați acum la nivelul salariului minim brut pe economie (1.900 lei)”, 52,40% din respondenți afirmă că au între 1-5 salariați cu salariul minim. 81,90% din respondenți își exprimă dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferențiat pe diferite criterii. 74,60% din respondenți susțin că o crestere a salariului minim pe economie (la 2.080 lei şi la 2.350 lei) va aduce dificultăţi întreprinderilor. 52,20% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri, iar 72,40% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați.

La întrebarea: “Creșterea salariului minim pe economie va avea ca efect creșterea și altor salarii decât cele minime la nivelul întreprinderii dvs.?”, 62,70% din respondenți au evidențiat efectul creșterii și altor salarii decât cele minime. 47,20% din respondenți au menționat că pot asigura o creștere cu 50 de lei, doar 5,30% putând da o creștere de peste 200 de lei. La întrebarea: “Pentru stabilirea salariului minim ce măsuri sunt necesare?”, 67,50% din respondenți au subliniat necesitatea unei fundamentări riguroase a salariului minim pe criterii obiective, 61,70% solicitând realizarea unui studiu de impact și 51,40% evidențiind importanța consultării confederațiilor patronale, 96,1% din respondenți solicită realizarea de analize (studiului de impact și test IMM).

CNIPMMR nu susține stabilirea de niveluri diferite ale salariului minim în funcție de vechime sau studii sau alte criterii, salariul minim brut pe țară fiind unul singur pentru toți salariații și toate sectoarele. Este de analizat și valorificat modelul salariului minim pe ORA, nu pe lună, plata fiind făcută în funcție de numărul de ore lucrate, cu îmbunătățirea corespunzătoare a art. 164 din Codul muncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Mi se pare firesc, masura Olgutei de crestere a salariului MINIM pe Economie NU e in Programul de guvernare(cu care se tot justifica si mai mult se lauda PSDragnea!!), au luat-o pe ultima suta de Metri incercand sa mai aduca Bani la Buiget, e DEZASTRU la Veniturile colectate de ANAF pana acum!
    In plus, nici Studiu de Impact nu exista, nimic care sa spuna clar ce EFECT va avea aceasta masura!
    Populist, cum fac de 2 Ani, PSDeii fac si desfac anapoda!

    Uite exemplul Trecerii Contributiilor la Angajat incepand cu 01.01.2018, prin celebra OU nr 79/2017 care ZACE si AZI in Parlament fara sa fie Votata ca LEGE!
    De ce e tinuta la sertar OU 79/2017?
    PSDeii lui Dragnea nu sufla o vorba, in schimb liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin spune:
    „Parlamentarii nu voteaza, de frica atacarii la CCR, pentru ca stiu ca e NEConstitutionala.”
    Guvernul isi saboteaza propria revolutie fiscala? Ordonanta OU 79/2017 zace de 11 luni in Parlament, asteptand ok-ul de la Palatul Victoria si creand in continuare incertitudine in piata muncii.
    Oamenii de afaceri se tem ca OU are probleme de Constitutionalitate, iar faptul ca nici pana in ziua de azi NU a fost adoptata LEGEA duce la o instabilitate a mediului de afaceri, atrage atentia presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Jianu.
    Mediul de afaceri a cerut de nenumarate ori adoptarea legii. Parlamentul il ignora.
    Nu o data mediul de afaceri a cerut adoptarea Legii privind „revolutia fiscala”, dar Parlamentarii il ignora total.
    Fara comentarii!

    Brambureala si Haosul masurilor PSDiste, pe principiul: „Unde dai si unde crapa”!

  2. Chiar unii au probleme cu gandirea/informarea/citirea. Ministru a anuntat ca:”POATE de la 1 ian. 2019 va creste salariul si unii se vaita ca vor avea probleme din 1 dec. si ca in loc de promotii cum se intampla in occident ei vor creste preturile, pe motiv de crestere a salariului minim. Cresteti cat vreti, lumea va va ocoli si de fapt este mai comod in hipermarket, decat sa umblii dupa parcare si pe strazi pt. mofturile unui buticar…

  3. Această bâjbâială se produce dintr-o singură cauză: hipopotama cu creier de șoarec, fostă ministră la muncă nu a făcut mărirea salariilor după criterii de performanță a muncii ci după criterii electorale elaborate de niște persoane care, ca și ea, au frecventat zi de zi școala cel mult 2 ani consecutivi, în rest prezentându-se, mai ales la școlile înalte, doar în zilele cu tensiune hormonală scăzută, cele în care s-a băut doar apă și cele cu menstruație. În rest, absență și vacanță. Măririle, aproape sufocate astăzi de inflație și creșterea prețurilor, au avut rolul de a împovăra bugetul companiilor private și a ameți muncitorii fără școală doar, doar or crede că într-adevăr le-a crescut salariul. Și bineînțeles de a aduce mai mulți bani la bugetul statului pe care să-i cheltuie pesedeii în campania electorală. Orice creștere este o nouă povară fiscală pentru privați și n-are nici o legătură cu productivitatea.

    • Si care ar fi criteriile de performanta pe care le ceri sa fie facute de guvern, pentru o firma privata. Performanta angajatilor e data ce cerintele angajatorilor. Cu ce e mai performanta o casierita de la lidl germania fata de una din lidl romania?

    • Le-ai raspuns lozincarilor, someri, pensionari, fie ca sustin multinationalele care vor cu salariul unui muncitor de la ei sa plateasca o echipa si se scuza ca nu se munceste ca la ei. Un privat stimuleaza prin bonusuri de performanta. Caserita nu poate ”stimula” cumparatorul sa se grabeasca sa-si ridice marfa, indiferent de tara depinde de client, de varsta, sex, educatie/adica organizat sau indiferent. 80% din timpul pierdut se datoreaza clientilor, nu verifica daca produsul are cod, etc.

  4. Vrem o tara ca afara! La preturi da, la salrii ba! In vest se poate lucra fix 8 ore, ce se lucreaza in plus se plateste dublu. Sambata sunt deschise numai molurile si supemarchetu-rile iar duminica nu lucreaza nimeni. In Romania sunt deschise toate magazinele inclusiv cele de bricolaj unde se vand materiale de constructii semn ca se lucreaza si in acest domeniu. Salariile sunt in schimb de cateva ori mai mici. Cum poate sa spuna un patron de supermarchet din Romania ca este in pierdere daca mareste salariul vanzatorilor cu 20 de euro in plus? Asta in conditiile in care programul de vanzare 7 zile pe saptamana iar in vest care au un program 5 zile pe saptamana iar sambata au program redus? Asta in conditiile in care preturile produselor sunt identice sau chiar mai mari in Romania si nu mai vorbim de politicile privind reducerile practicate in vest cu diferite ocazii(sarbatori religioase, zile festive sau expirarea valabilitatii produselor)

  5. Din pacate asociatiile Patronale se fac de ras (a cata oara?) iesind in spatiul public cu aberatii gen: creste salariul minim – vor creste preturile. Astia inseamna ca sunt fosti mecanici sau stivuitoristi la intreprinderile comuniste care au ajuns sa-si deschida o gogoserie, dup-aia o spalatorie auto, un second hand si acum au si cea mai smechera carciuma facuta din tabla din cartier. Ce sa mai, un adevarat imperiu! Ba boilor, daca nu puteti creste cu 200 de lei costurile cu forta de munca per angajat, atunci dispareti, ca noi avem drum lung de parcurs in Romania chiar ca sa ajungem macar la jumatatea mediei salariilor din vest. Acum plutim undeva intre 20-25%. Din cauza managementului tara asta progreseaza incet, datorita mentalitatii medievale a acestor parveniti de conjunctura.

  6. Stii ce, @Salvatore della Patria ?Ce-ar fi sa faceti un Sindicat al lucratorilor si mucncitorilor din COMERT,sa incerci sa le ridici salariile cu 20300 lei?Daca fiecare ar da 50 lei pt.cotizatie inscriere in Sindicat si in continuare ar fi ok.Mai departe v-ati trezi cu sefii CAPITALISTI care ar mari preturile la produse, – zicand ca trebuie sa mareasca pretul pt. aplati salariile sporite ale sindicatului dvs. FRONTUL DE LUPTA s-ar mari si uite asa se initiaza omul in itele si legile capitaliste.Ce ziceti ?Mentalitatea medievala a acestor parveniti de conjuctura ar fi primi o lovitura. Dar este greu de trecut la fapte ,nu?

  7. Tot felul de macelari, militieni, securisti si alte adunaturi au ajuns mari patroni. Daca nu se pricep si nu pot asigura salarii decente, n-au decat sa dea faliment. Nu mai vorbesc de multinationale care vor sclavi nu angajati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.