Medicii români vor continua să plece în străinătate şi în 2011, pentru că fenomenul nu poate fi oprit, dar trebuie să fie luate măsuri pentru ca măcar să fie redus, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului activităţii pe 2010, ministrul Sănătăţii, Ckese Attila.
Cseke Attila a declarat că, în 2010, Ministerul Sănătăţii a avut mai multă disponibilitate în a elibera certificate de conformitate decât în anii anteriori.
Întrebat dacă exodul medicilor va continua şi în acest an, ministrul a confirmat acest lucru precizând că aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat, pe acest segment, „porţi deschise pentru medici”, dar acest lucru nu s-a întâmplat doar în România.
„Fenomenul nu poate fi oprit în următorii ani, dar trebuie luate măsuri pentru a încerca măcar să reducem numărul plecărilor. (…) E un fenomen european”, a mai spus Cseke Attila, amintind că din cei peste 8.000 de medici străini din Franţa, în 2009, 16 la sută erau belgieni, 14 la sută români, 12 la sută germani, 10 la sută algerieni şi opt la sută italieni.
Ministrul a precizat că în 2010 a reuşit să obţină deblocarea unui anumit număr de posturi în sistem, tocmai pentru a acoperi o parte din locurile rămase neocupate în urma plecărilor în străinătate.
„În urma deblocării posturilor din sistem, la mijlocul lunii decembrie 2010, din cele 3.072 de posturi deblocate au fost scoase efectiv la concurs 2.760. Dintre acestea, au fost ocupate 1.384 de posturi, pentru un număr de 881 de posturi concursurile sunt în curs de derulare, iar 494 de posturi au rămas neocupate”, a mai arătat ministrul.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.