CSM: Situația este de o gravitate deosebită

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis că susţine necondiţionat poziţiile exprimate, marţi, în adunările generale din unele instanţe şi parchete, în sensul că situaţia privind modificarea legii privind pensiile de serviciu „este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor”.

Mai multe instanţe şi parchete din ţară, printre care Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector, au hotărât suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, ca urmare a modificărilor ce ar urma să fie aduse legii privind pensia de serviciu a magistraţilor.

Proteste în justiție din cauza pensiilor speciale

„Având în vedere iminenta modificare şi completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înţelege nevoia de reformare a sistemului de pensii. Consiliul ia act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate marţi, în sensul că această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”, a precizat CSM într-un comunicat.

În acest sens, arată sursa citată, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut o întâlnire cu reprezentanţii puterii executive şi legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiţie, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniştilor din cadrul sistemului judiciar.

Consiliul arată că nu se opune reformării sistemului pensiilor de serviciu.

„Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autorităţile implicate în procesul de reformă şi faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupaţi de găsirea celor mai adecvate soluţii normative pentru a da eficienţă acestui proces, cu respectarea independenţei justiţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie”, transmite CSM.

În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între preşedintele Consiliului şi reprezentanţii puterii executive şi legislative pentru identificarea celei mai bune soluţii legislative pentru a asigura statul de drept, independenţa justiţiei şi previzibilitatea legii, menţionează Consiliul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

21 de Comentarii

 1. Procurorii si judecatorii pot sa dispara, ne cumparam Editat si va fi liniste. N-re rost sa dam pe detinuti mai multi bani decat la copii, la pensionari si la salariati !

 2. Și dacă își suspendă activitatea, care este pierderea? Nu se mai face justiție? S-a făcut până acum? Ce independență pierd gunoaiele (majoritatea) astea? Independența de a face dosare la comandă?
  La profesori era de rahat să intre în grevă, la ăștia cad virtuțile peste noi.
  Știu oameni care se judecau pentru dreptul la moștenire și s-au judecat degeaba. Au venit unii și au cumpărat drepturile litigioase și imediat au intrat în posesia drepturilor.
  Ăștia sunt judecători (majoritatea)? Lași, întorși la cheie, plini de infatuare, interese, meschinării.
  Să nu mai intre niciodată în sălile de judecată. Nici cea mai mică pierdere. Decât o judecată viciată, mai bine lipsa ei.
  Despre procurori ce să mai spui? Ultimii oameni (99%) ai societății! Oribile specimene, lipsite de principii, torționari legali.

 3. Zicea cineva ca prin sintagma „justitie” se sugereaza incorect ca in salile de judecata se infaptuieste justitia, se face dreptate. Zice respectivul ca judecatorii ca is procurorii sau avocatii de fapt FURNIZEAZA servicii legislative dar nu fac justitie, DREPTATE.
  Dreptate ai cata poti cumpara zicea un celebru politician roman pe cand era prim ministru in anii ’90. Un simplu act comercial…

 4. Una dintre forțele incontrolabile se simt amenințate la bunăstarea lor uitând de art 16 (2) din Constituție, pensii mai mari decât venitul din activitatea de bază (contributivitate) cea care este OBLIGATORIE pentru majoritatea celor aflați în activitate, GET LOST !

 5. Una dintre forțele incontrolabile se simte amenințată la bunăstarea ei uitând de art 16 (2) din Constituție, pensii mai mari decât venitul din activitatea de bază (contributivitate) cea care este OBLIGATORIE pentru majoritatea celor aflați în activitate, GET LOST !

 6. Acesti nesimtiti pe langa faptul ca sunt egoisti sunt si cinici. Nu-i intereseaza ca daca Ro acceseaza bani din PNNR mai iesim si noi din groapa in care lincezim.Nu se gandesc ca daca scapam de influienta estica si reusim sa razbatem,sa fim la acelas nivel cu cei din Vest,am trai cu toti mai bine.Nesimtitii astia nu se gandesc la viitorul acestei tari, la tinerii ce doresc poate sa ramana in tara.Eram sigur ca este o capcana in care PSD ne-a bagat demult cu acesata mita sub diferse denumir:pensii speciale sau de serviciu.Mita data politiei,jandarmeriei,sistemului juridic.Sa fie acoperiti si aparati.Daca nu iesim din aceasta fundatura si nu se renunta la pensiile nesimtite,vom ramane izolati.R.Moldova,Ukraina ne vor depasi.Noi vom ramane niste mascarici mioritici,daci liberi,dar ortodocsi domne.Au grija populistii sa dea vina pe altii.

 7. Magistrati,in cadrul protestelor ,bagati-va degetele in prize!Aratati ca se poate, ca nu mai puteti indura saracia ..

 8. Nici ca se putea ca institutia responsabila de DERAPAJELE celei de-a treia puteri in statul securist sa adopte o alta pozitie si inca intr-un mod rusinos de duplicitar prin „aprobarea sibilinica a necesitatii reformarii sistemului de pensii”!!! De-a dreptul
  monstruoasa mi se pare insa evitarea abordarii VENITURILOR SFIDATOARE din timpul extrem de scurtei activitati!!! Oare, RECOMPENSA
  exprimata prin REDUCEREA DRASTICA a perioadei de activitate nu era suficienta? Pentru ce VENITURILE EXORBITANTE „justificate” cu atata DUPLICITATE prin INVOCAREA DESCURAJARII CORUPTIEI cand CORUPTIA si COMANDA POLITICA din sistem PROLIFEREAZA? Despre MCV-ul
  datorat INJUSTITIEI SECURISTE deasemenea nu s-a suflat o vorbulitza, ignorandu-se BLOCAJELE GRAVE in INTEGRAREA Romaniei cu DAUNE IMENSE aduse Romaniei si SUFERINTE individuale si generale aduse POPORULUI ROMAN!!! Reiterez, „Je NE suis pas Charlie” trebuia sa se semneze corect „UMBRA” mea!!!

 9. Vai sărăcuții. De aceea propun:
  Sa fie pensionați la 30 de ani. Fiind corupti și in mare parte # rezistenți merita. Oboseala intelectuala și lipsa de responsabilitate își spun cuvântul. Neapărat sa le fie dublate salariile, iar pensiile sa fie de minim 10.000 de euro, neimpozabile. Ca stâlpi ai Lgbtiqismului, trădării naționale, dosarelor politice, punerii în libertate a hoților, smenarilor, mafioților, evazioniștilor și protectorii multinaționalelor credem ca e cam putin. Asa ca:
  Statul sa le ofere vile cu etaj gratuite, concedii în străinătate, banii de cheltuiala, bilete la SPA, o masa calda pe zi la alegere. La sfârșit de săptămână sa le deconteze consumatia dintr-o locație de fițe. Dacă sunt necăsătoriți sa le plătească serviciile unor prestatoare sau prestatori de plăceri, iar dacă vor sa-si facă schimbare de sex sa le deconteze costul operației. Sa le ofere spor de doctorat și celor care nu au doctoratul. Sa le achiziționeze mașini de ultima generație, iar călătoriile cu avionul sa fie gratuite. Sa le pună la dispoziție o persoana care sa le introducă mâncarea în gura, sa-i steaga la fund, sa le facă baie, mâncare și masaj erotic de trei ori pe săptămână. Sa le facă copii, sa-i educe. De aceleași avantaje sa beneficieze orice membru al familiei si orice ruda, pana la gradul șapte. Sunteti de acord, nu-i asa? A, da uitasem. Sa li se ridice statui în fiecare oraș și sa fie transformați în zei. Sa ne rugam la picioarele lor de trei ori pe zi și odată pe noapte.

 10. Exista o vorba veche romaneasca ” Sarpele cind il doare capul , iese in drum ” ! Atentie mare caci pe drum trec oameni cu bite noduroase , numai bune de zdrobit capete de serpi ! Nu este bine sa santajezi statul , care te apara si te hraneste . Si care ti-a dat legea antinationa a pensiilor speciale , ca sa poti sa furi legal si sa te imbogatesti … caci astazi , toti procurori si toti judecatorii sunt BOGATI . Din hotie .

 11. nu cred ca vom scapa de aceasta tumoare a pensiilor speciale si a pensionarii la varste la care unii nici nu indraznesc sa se gandeasca la pensie decat cand vom avea un guvern de mana forte, putin probabil in urmatorii ani. pana atunci sanatate si spor la munca si cotizare pana la 65 de ani daca nu 70 cum se incearca pe ocolite!!!

 12. Nesimtirea si tupeul acestor paraziti cu pregatire in ‘drepti’ (peste 70% dintre ei) a atins proportii uriase. Inseamna ca au spatele asigurat de cei care ii dreseaza in continuare cu protocoalele.

 13. SOLUTIA: IMPORT DE FORTA DE MUNCA IN DOMENIU DIN TOATE COLTURILE LUMII. DREPTATE AI, CATA POTI CUMPARA!

 14. situatia este. grava sau nu, nu conteaza. cineva foloseste cuvinte pentru a scoate in eviednta propria frustrare.
  deci, nu va obliga niemni sa fiti procurori si judecatori, grefieri sau orice altceva legat de justitie. sinteti o veriga dintr-un lant care formeaza o societate. fiecare veriga are fix aceeasi importanta in sensul ca face sa functioneze ansamblul. in momentul in care apare unul si spune „eu sint mai cu mot” evident acel mot perturba sistemul in ansamblul sau.

  aveti la indemina sa va transofrmati in prosperi oameni de afaceri, in a face tot ceea ce vreti voi plecind din sistem. daca v-ati facut procurori si judecatori pentru pensie si virsta de pensionare pare ca a fost o socoteala gresita. un lucru facut fara vocatie se transforma in cosmar. iar justitia de azi este nefunctionala si impiedica omul onest sa se manifeste. sa lasam sa patrunda lumina sa vindece in acest loc care a devenit monopol al unei caste care pare ca vrea sa iasa la pensie de pe bancile facultatii.

 15. PARTEA I : „Gravitatea deosebita” este asigurata de comportamentul total dispretuitor si nelegal al unora dintre judecatrii/magistratii care fabrica dosare penale si/sau emit solutii interesate dictate de ”’ „protectori”! CETATEANUL ROMAN de RAND s-a saturat sa fie umilit, haituit si hartuit de tagma „mafi(h)otilot” care „misuna” in sistem! CETATEANUL ROMAN de RAND s-a saturat „sa moara cu dreptatea in mana”! CETATEANUL ROMAN de RAND nu are nimic cu judecatorii/magistratii onesti care judeca si aplica litera si spiritul legii! Dar, CETATEANUL ROMAN de RAND s-a saturat de judecatori/magistrati care interpreteaza textul de lege asa cum li se dicteaza de catre … „sforarii justitiei”! Mai ieri, „mafi(h)otul” nr. 1 din justitie, deghizat in „menestru” anunta cu surle si trambite solutia care urma a fi pronuntata intr-o cauza … abia peste 2 – 3 luni! Reactii din partea „breslei”? IOC! Acum se invoca „respectarea jurisprudentei constante a CCR”! Mai ieri, cand acelasi „mafi(h)ot” a initiat eliminarea dintre abaterile disciplinare a nerespectarii deciziilor CCR, au fost emise avize favorabile si propunerea a fost sustinuta neconditionat … de toti! Se pune intrebarea : respectarea deciziilor CCR si, logic a jurisprudentei sale rezultata din decizii succesive, este cumva … alternativa? Sugerati cumva sa fie respectate numai deciziile CCR care vizeaza interesele domniilor voastre????

 16. PARTEA II : De ce acoperti murdaria despre care foarte multi judecatori/magistrati vorbesc si o fac publica si nu eliminati „pecingina” care supureaza de ani de zile? Considerati ca este necesara, normala, legala, morala sustinerea caramadereasca pe care o promovati fata de raul care va ucide din interior??? Marea majoritate a celor din breasla ii cunoasteti foarte bine(din interior) pe toti „executantii” de ordine, pe toti fabricantii de dosare si pe toti cei care emit solutii interesate! Juramantul depus spune : „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Ce rost mai are sintagma „Jur să respect Constituţia ..” in conditiile in care nerespectarea deciziilor CCR … nu este abatere! Ce rost mai are syntagma din finalul deciziilor CCR care spune : “general obloigatorie”! Si, nu in ultimul rand : de ce este obligat un CETATEAN ROAMN de RAND, un JUSTITIABIL sa respecte o decizie a unei instante in conditiile in care respectarea deciziilor CCR nu este obligatorie pentru … magistrati??? Ce rost mai are art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei care spune : “Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”???

 17. PARTEA V : In aceasta cauza, “colegialitatea” merge pana acolo incat se afirma “este adevarat ca la momentul in care a fost numit judecatorul x nu exista decretul presidential, dar acesta nu tot a fost publicat ulterior(probam cu … negru pe alb)!!! Acestea sunt in esenta motivele pentru care CATATEANUL ROMAN de RAND are o atitudine ostila fata de „gravitatea deosebita” invocata! CATATEANUL ROMAN de RAND s-a saturat sa plateasca taxe si impozite din care sa fie “cadorisiti” cu “pensii speciale” “mafi(h)otii” si “criminalii cu premeditare” aciuati si ascunsi sub roba judecatoreasca si/sau a magistratilor! ACEASTA SITUATIE TREBUIE sa REPREZINTE ESENTA si URGENTA MAXIMA a ACTIVITATII CSM! Cu siguranta, eliminarea acestora din randurile domniilor voastre va atrage din nou stima si respectul CETATEANULUI ROMAN de RAND pentru aceasta braesla!

 18. Putina decenta nu ar strica…toate marile afaceri s-au facut cu avizul si contributia judecatorilor. Care statut special? Pentru ce?

 19. IN 33 DUPA 1989 VOI RECHINII NATIUNII asa zisi legiuitori (JUDICIARISTI) de kkt ATI TERMINAT VIITORUL POPORULUI ROMAN….DUMNEZEU SA VA DEA VOUA SI CELOR DIN FAMILIILE VOASTRE CEEA CE MERITATI……………..
  DOAMNE AJUTA POPORUL ROMAN.

 20. Prevederea ca pensia sa nu fie mai mare decat ultimul salariu in plata, o fi ,,de o gravitate deosebita” sau de cel putin de bun simt ?!

 21. Ati protestat vreunul atunci cand v-a incalecat noua securitate si SRI-ul a fost introdus in protocoale? Ati protestat vreunul atunci cand Macovei a modificat legile justitiei? Ati protestat vreunul atunci cand procurorii au fost declarati ilegal si anormal magistrati? Ati protestat vreunul cand DNA defila suspectii in catuse la ore de audienta maxima? Sunteti niste slugi, o rusine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.