Cu cât au crescut câștigurile salariale într-un an de zile

În luna septembrie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decât în luna august 2019, se arată într-o informare a Institutului Național de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.082 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 38 lei (1,2%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.108 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.762 lei). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7% . Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 212,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2019. Câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaţilor.

În luna septembrie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din
unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 17,6% în fabricarea produselor din tutun; între 5,0% şi 10,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de servicii anexe extracţiei, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor; între 2,5% şi 4,5% în fabricarea produselor textile, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi industriale n.c.a., transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 5,2% în extracţia minereurilor metalifere; între 3,0% şi 4,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), intermedieri
financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, transporturi pe apă.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă ca urmare a reluării plăţii unor drepturi salariale ce nu se acordă pe perioada concediilor de odihnă, astfel: învăţământ (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice) şi administraţie publică (1,2%). Câştigul salarial mediu net a înregistrat o uşoară scădere faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-0,9%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

3 Comentarii

  1. „Ciuma rosie” le-a crescut salariile si pensiile cetatenilor romani dar cetatenii in inteligenta lor au pus botul la propaganda mincinoasa orhestrata de SRI prin Divizia ei de Presa si cea de teroristi urbani #rezist si sorosisti si i-au votat drept multumire pentru cresterile PSD de salarii si pensii pe cei din PNL si patidele lor satelite. PNL care va aplica sub conducerea Mandolinei Orban intocmai, dar exact intocmai taierile de salarii, pensii si venituri, inchiderile de spitale, scoli si gradinite ca pe vremea ciumatilor din PDL in era Boc-Basescu. Tocmai pentru ca PDL taiete a fuzionat dupa aceasta epoca de austeritate crunta cu PNL. Si acum maimutele taiete au pus mana pe brice ca sa-i hraneasca pe cetatenii care i-au votat cu ace, brice si carice!!!

  2. Eu ca pesedist sint singuru neinjurat-spurcat pe scara de bloc de copiii fiecaruia care nu le fac poftele! Eu am vandut apartamentu la un camatar rom si acu stau la el in chirie.ies mai bine.De bani am loat 2 telefoane placate aor la plozi careeste foarte mandri si multumiti.

  3. castigurile salariale au crescut foarte mult,chiar si de 1000 de ori,ca in cazul meu.Ieream somer fara aj.de somaj si acuma ca paznic pa ghereta iau 7 meleoane/mana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.