Strategia blocării politicii între parchet și tribunal

Cu ce se ocupă Budapesta când românii se războiesc

Agenda guvernului Ungariei din ultimele câteva zile, privită în oglindă cu evenimentele de la București, ne poate oferi una dintre rațiunile majore ale existenței MCV și a războiului româno-român din politică, din presă și din stradă. În timp ce întreaga Românie aștepta paralizată verdictul în cazul președintelui partidului de guvernare, în timp ce oamenii ieșeau din nou în stradă și invectivele în presă, la Budapesta se întâlneau premierii Austriei, Ungariei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei pentru a discuta despre o poziție comună pe tema fierbinte a imigrației, a bugetului UE. În timp ce la București guvernarea este paralizată de dosare și scandaluri de ani de zile, iar partidele românești se discreditează reciproc în familiile politice europene, Ungaria face manevre ample în PPE, cel mai puternic partid european, profitând de fragilitatea poziției Angelei Merkel acasă, în Germania. Vor fi capabili europarlamentarii români și șefii lor de acasă să aibă o poziție comună și să se opună reducerii fondului de coeziune pentru Est, sau se vor deda rafuielilor politice de la București și vor uita de mult mai importantele miliarde europene?

Este drept, România a punctat prin vizita succesorului Victoriei Nuland la Bucuresti, Wess Mitchell, venit nu să numere voturile, precum Philip Gordon în 2012, ci pentru a se asigura bastionul numit România de pe limesul estic al NATO rezistă și pentru a avea o discuție cu un președinte de partid de guvernare incapacitat ca om de stat, căci se gândește la propria libertate mai mult ca la orice.

Stop Soros la Budapesta

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a emis, vineri, o opinie negativă privind așa-numitul pachet de legi ”Stop Soros” adoptat în Ungaria, criticând introducerea în codul penal a infracțiunii de ”facilitare a imigrației ilegale”. Comisia de la Veneția arată că multe state europene au asemenea prevederi, însă cea din Ungaria merge mult mai departe și incriminează ajutorul acordat de ONG-uri care nu au legătură directă cu materializarea imigrației ilegale. Printre aceste activități, incriminate acum în Ungaria, Comisia de la Veneția enumera ”pregătirea și distribuirea materialelor de informare” și ”inițierea cererilor de azil”.

Șansele ca Ungaria să țină cont de opinia comisiei de la Veneția sunt minime. Parlamentul ungar a adoptat pachetul de legi amintit chiar pe 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiaților, un gest de sfidare, potrivit presei antiguvernamentale. Tactica premierului Viktor Orban a fost de a adopta un text modificat față de cel trimis spre analiză Comisiei de la Veneția, motiv pentru care analiștii maghiari consideră că guvernul nu va ține cont de opinia Comsiei.

În noua sa versiune, pachetul ”Stop Soros” exclude prevederea ca ONG-urile cu finanțare străină să fie taxate cu 25%, în ciuda faptului că sunt organizații nonprofit. A rămas însă pedeapsa cu până la 5 ani de închisoare pentru cei care le oferă asistență imigranților ilegali, inclusiv asistență juridică acordată de ONG-uri. Potrivit noii legi, orice imigrant care ajunge în Ungaria tranzitând o țară terță este imigrant ilegal, ceea ce ar însemna că se califică pentru ședere și procesarea cererilor de azil doar imigranții care au ajuns în Ungaria pe calea aerului, direct din zonele de conflict și au asupra lor pașapoarte valabile.

The Guardian: E timpul să excludem Ungaria din UE

Pe 20 iunie, Parlamentul Ungariei a adoptat și un amendament constituțional, avut în vedere de mai mult timp de guvernul Orban, dar care a trebuit să aștepte alegererile legislative și refacerea majorității de doua treimi a coaliției de la guvernare. Amendamentul constituțional interzice așezarea în masă a străinilor în Ungaria, garantează protejarea culturii creștine a țării, limitează dreptul la întrunire și stabilește crearea unei rețele de tribunale administrative pentru rezolvarea disputelor dintre cetățeni și administrație.

Cele două legi (amendamentul constituțional și ”Stop Soros”) sunt ”cele mai perfide, mai cinice și mai rele legi și amendamente constituționale din ultimele decenii, care amintesc de spiritul oribil al vremurilor trecute”, a declarat ultimul redactor-șef al publicatiei de stânga Nepszabadsag, închisă în urmă cu doi ani, după preluarea acțiunilor de către o companie austriacă ce avea relații cu regimul Orban. ”Ungaria, alături de tot mai autoritara Polonie, își bat joc grosolan de angajamentele de a respecta democrația și drepturile omului. În 2016, ministrul de Externe a Luxemburgului a propus excluderea Ungariei din UE, din cauza tratamentului aplicat refugiaților. Avea dreptate. UE este afectată de mai multe crize, de la Brexit la preluarea puterii de către guvernul eurosceptic din Italia. Însă acceptarea ideii că unele state membre pot să cadă sub regiumuri autoritare se poate dovedi amenințarea existențială cea mai mare”, se arată într-un articol de opinie publicat de The Guardian.

Viktor Orban amenință PPE

Manevrele făcute de premierul Ungariei în cadrul Partidului Popular European, din care Fidesz face parte, pot demonstra de ce Viktor Orban nu este deloc afectat de ce se scrie în presa europeană despre regimul său. Orban a știut să se prezinte mereu ca răul cel mic, atât pe plan intern (în comparație cu extremiștii din partidul Jobbik), cât și, mai nou, pe plan extern. În aprilie, Orban a fost invitat la Bruxelles de liderii partidului, Joseph Daul si Manfred Weber, pentru a discuta despre tratamentul de care vor avea parte ONG-urile în Ungaria, precum și Universitatea Central Europeană înființată de George Soros. Potrivit presei ungare, lui Orban i s-a transmis ca Fidesz va fi exclus din cel mai puternic partid european, dacă va trece aceste legi. A fost momentul în care Orban a promis că va modifica textul proiectelor de lege. Este evident însă că textele adoptate pe 20 iunie sunt departe de ceea ce i-a fost sugerat la Bruxelles și este evident și că Viktor Orban este gata să pornească un război cu PPE. Într-un discus ținut recent, cu ocazia comemorării lui Helmut Kohl, Orban a avut remarci sfidătoare la adresa coducerii PPE: ”În ciuda greșelilor făcute de liderii PPE împotriva noastră, am decis să rămânem în această familie politică. La alegerile din 2019 pentru Parlamentul European ar fi simplu să creăm o nouă formațiune din care să facă parte poartide cu o viziune asemănătoare din Europa Centrală sau chiar o formațiune paneuropeană antiimigrație. Fără îndoială ar avea succes la alegerile din 2019. Însă eu spun să rezistăm acestei tentații și să rămânem fideli idealurilor și familiei politice a lui Helmut Kohl. În loc să dezertăm, ar trebui să ne asumăm sarcina de a reînnoi PPE și de a-l ajuta să-și regăsească rădăcinile creștin-democrate”.

Merkel, speriată de ”axa antiimigrație”

Cu ate cuvinte, nu PPE îi face concesii lui Viktor Orban, ci premierul Ungariei este cel care este mărinimos cu cel mai mare partid european, odată ce decide să nu scindeze formațiunea. Nu mai puțin, Orban sugerează că ar trebui chiar să primească o funcție importantă în partid, drept mulțumire. În acest context al avertismentelor lui Viktor Orban, cotidianul Nepszava (centru-stânga) relata că surse guvernamentale de la Budapesta au declarat că Angela Merkel  dorește o întâlnire cu premierul Ungariei. Cancelara Germaniei se afla într-o poziție dificilă, cu Uniunea Creștin-Socială din Bavaria amenințând cu o criză guvernamentală ce poate duce la alegeri anticipate, pornind de la o dispută pe tema imigrației. Bavarezii, reprezentanți în guvernul federal de ministrul de Interne Horst Seehofer au o poziție foarte apropiată de cea a lui Orban și, recent, au creat o ”axă antiimigrație” împreună cu cancelarul Austriei (aliat cu extrema dreaptă) și cu vicepremierul italian Matteo Salvini (naționalist). Este un context în care avertismentul lui Orban privind crearea unui partid paneuropean antiimigrație poate crea mare deranj în capitalele vestice, de unde și deschiderea către dialog și copromis a Angelei Merkel. Să nu uităm că în urma întâlnirii din această săptămâna de la Meseberg (lângă Berlin), Angela Merkel și Emmanuel Macron au luat în discuție o propunere din 2016 făcută chiar de Orban – trierea imigranților în afara UE, cel mai probabil pe coastele Africii, propunere care, scrie Reuters, are șanse să figureze în concluziile Consiliului European de la finalul acestei luni.

Reuniune Visegrad+Austria la Budapesta

Că Viktor Orban se simte pe cai mari o arată și refuzul său de a participa la un mini-summit privind imigrația ce va fi organizat de statele vestice din UE la Bruxelles, duminică. Și nu este doar Viktor Orban cel care va absenta. Au refuzat participarea toate statele Grupului Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia). Alături de premierul Austriei, Sebastian Kurz, premierii acestor patru state s-au întâlnit la Budapesta, în cursul zilei de joi, unde au discutat în primul rând despre imigrație. ”În urma analizării documentului trimis de Comisia Europeană cu privire la întâlnirea ad hoc de duminică am ajuns la concluzia că este vorba de proceduri reciclate, propuneri din trecut pe care noi nu le înțelegem. În cea mai mare parte, ele nu sunt acceptabile”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat la Budapesta. ”Noi nu ne numărăm printre prietenii relocării refugiaților și nu intenționăm să luăm parte la acest proces”.

Tot joi, cei patru premieri ai țărilor Grupului de la Visegrad au discutat și despre noul buget multianual al UE, precum și despre proiectul franco-german (stabilit la amintita intalnire de la Meseberg) pentru un buget al zonei euro. În aceeași zi de joi, un consilier al președintelui Poloniei s-a arătat îngrijorat de prevederile vagi legate de bugetul zonei euro, în special de posibilitatea ca statele euro să-și reducă contribuția la bugetul UE în favoarea bugetului zonei euro. În opinia sa, ”acesta va fi sfârșitul UE”.

Guvernul Ungariei adoptă reforme și legi de neînchipuit nici pentru cei mai radicali politicieni români, trece cu lejeritate peste opiniile negative ale Comisiei de la Veneția, lansează amenințări în cadrul PPE și, ca replică, primește nu sancțiuni, ci invitații la dialog din partea Germaniei. Între timp, guvernarea României este paralizată de proteste, procese, verdicte, de spaima funcționarilor publici de a da drumul proiectelor, de o situație în care nu se mai cunosc prioritățile și care convine de minune politicienilor incompetenți. Pare un război româno-român in An Centenar, gândit parcă pentru a ne mesteca cât mai bine între noi pentru ca alții să ne înghită mai ușor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

15 Comentarii

  1. Excelenta analiza si documentare care adaoga plusvaloare la jurnalismul public de exceptie al Cotidianului, ce suscita interes, ca sursa de informare pentru noi, dar si aprecieri unanime din partea cititorilor onesti si de buna credinta ai ziarului. Respect si pretuiesc, munca de Sisif si migala voastra in documentare dar si exceptionalul vostru talent jurnalistic. Felicitari si multumim, Caline !.

  2. Din păcate aici ne a adus dezastrul impus de basescu si influența externa nociva.

  3. Nu-l comparati pe Orban cu nespalatul ala de Dragnea, repetent cu abonament in copilarie si studentie.

  4. „Guvernul Ungariei adoptă reforme și legi de neînchipuit nici pentru cei mai radicali politicieni români, trece cu lejeritate peste opiniile negative ale Comisiei de la Veneția, lansează amenințări în cadrul PPE și, ca replică, primește nu sancțiuni, ci invitații la dialog din partea Germaniei.”
    Interesant, nu-i asa? Si cand te gandesti ca Victor Orban nici macar nu vorbeste limba germana…si el si presedintele Ungariei vorbesc ACEEASI limba… Asta sa fie explicatia?!… 😉

  5. Ce vorbiţi de An Centenar, când au trecut deja 7 luni de bălăcăreală a unor ticăloşi ajunşi nesperat de sus în locuri nepotrivite, ce căsăpesc legislaţia şi aşa prea stufoasă şi interpretabilă, după măsura analfabetismului lor funcţional, de lumpeni ai puşăriilor! „Ne fac legi, ne pun biruri, ne vorbesc filosofia” chibritului! „Cum nu vii tu, Ţepeş-Doamne, ca, punând mâna pe ei,/ Să-i împarţi în două cete, în smintiţi şi în mişei/Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,/ Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”. Pentru #Rezist spre luare aminte: „Cine ţine cu străinii/ Mânca-i-ar inima câinii/ Mânca-i-ar casa pustia/ Şi neamul nemernicia”! Memento! Blestemul Neamului nu dă cu măciuca! A bon entendeur, Salut!

  6. In acest moment, România mai e membră a Uniunii Europene doar cu numele – nimic nu mai certifică apartenența la VALORI.
    Nu mai există nicio etică publică, nicio probă că în țara asta merită să mai ai încredere.
    Imaginea noastră din iunie ’90 se suprapune peste ceea ce trăim azi – mulți spun, dintr-o jenă publică, „Doamne ferește de violență“, însă tot aceiași pariază pe violență ca soluție; și va fi de ajuns o cărămidă în fereastra unei prefecturi, că alte mii de cărămizi vor zbura într-acolo.

    Dar, cu toate astea, Dragnea va cădea, odată cu gașca din jur.
    Vor urma crize, zbateri, demonstrații de forță, dar tot va cădea.
    Ce va rămâne după cădere? Haos.
    Cei care vin după Grindeanu/Tudose/Dăncilă vor avea atât de mult de reparat, încât nu e sigur că vor apuca să mai și explice prostiile pe care PSD le-a lăsat la guvernare; în politica externă vor trebui ani la rând ca să ne recâștigăm statutul de partener previzibil și onest.
    În aproape 2 ani, România a făcut pași înapoi cât pentru 2 epoci, e aceeași luptă pentru putere totală pe care doar bunicii noștri au mai văzut-o, prin anii ’50; unii luptând și murind, alții aplaudând, majoritatea tăcând.

    Pe de altă parte, vocile salvatoare ale ambasadelor par să se fi stins.
    Însăși CE s-a trezit admonestată de țațele guvernamentale – să fie „prudentă“ și să-și măsoare vorbele.
    În PE, aleșii au asistat la discursul rușinos cum că doar o conspirație ne oprește să intrăm în Schengen – că, vezi Doamne, olandezii nu ne dau acceptul decât în schimbul Portului Constanța; niciun cuvânt despre evaziunea din vămi și despre siguranța granițelor UE.
    După ce a făcut pe ospătarul în SUA, Dragnea se rățoiește la NATO că nu-i acceptă fanteziile tipic sud-americane.
    O Romanie nicaieri, asa arata o Tara condusa de Infractori.

  7. este greu sa obtii un rezultat favorabil in „meciul” cu ungurii: ei au un program de politica externa(in care suntem inclusi si noi) , noi nu avem, ei au un leader – noi nu avem,guvernul lor are sprijinul popular, al nostru nu prea, atitudinea lor fata de problemele cu care se confrunta Europa inerveaza pe cei care fac cartile, noi nu contam, politica interna romaneasca i o lupta in noroi intre niste pigmei cu contabilitate dubla de felul: asta mie, si numai mie asa ca unde sa mai incapa si interesul nmational si in general totu i primitiv exc eptand masinile, sindrofiile aniversare si can canurilecu si pentru fetite.

    • Ei au doua fabrici de Mercedes in tara, noi nici autostrazi n-avem.

    • Corect!
      In plus, Ungaria are un LIDER de necontestat in fruntea Guvernului(vorbim de personalitatea Viktor Orban, NU de Dictatorul iliberal Viktor Orban!), pe Viktor Orban, un tip „extrem de dotat intelectual”, SCOLIT la inalte Universitati si foarte apreciat si pe Plan Extern, ca Inteligenta si Bun Strateg, Romania o are pe semianalfebta Vasilica Veorica Dancila care NU e-n stare sa spuna 5 cuvinte consecutive si INTELIGIBILE fara sa citeasca dupa foaie!

    • Lili, liberalismul e o boala mintala. „Dictatorul” Orban a fost votat de majoritatea ungurilor si el chiar refuza sa se supuna lui Merkel. Tu in schimbi ai fi in stare sa-i bei si apa din WC a lui Merkel. Du-te la cules capsuni in Spania sau la spalat WC-uri in Franta, si lasa-te de politica. Sau mai bine du-te la Balaceanca. Ca zau cred ca ai probleme la mansarda.

  8. Cele cinci tari amintite, au presedinti nationalisti si isi iubesc patria si poporul. Ro are unul vandut intereselor straine care are drept unic scop distrugerea Romaniei si poporului roman.

    • wener raspunde numa la comenzile lui angela!e un antiroman ales de romani!
      pe el il intreseaza comoditatea si vinzarea tarii!!!!!!!!!!!!!!!!!
      de ce i se spune /de vreo 10 ani in sibiu/ HAUS KLAUS?de la orele de fizica??????????

    • Problema e ca nici Mickey Mouse nu era mai breaz. Ponta chiar e cel mai antipatic politician pe care l-am vazut vreo data. Romania din pacate este, si ma doare sufletul ca spun asta, milogul Europei. Pupincurismul este tot ceea ce romanii stiu sa faca. Klaus Haus o pupa-n cur pe Merkel, Dragnea si Dancila il pupa-n cur pe Netanyahu. Sunt fericit ca Dragnea a fost condamnat. In timp ce Israelul macelarea zeci de protestatari, Dragnea se distra la Ierusalim. Si lasati ca o sa vina si randul lui Klaus Haus. Escrocheriile lui imobiliare il vor ajunge din urma. De-aia candideaza la presedentie, ca are nevoie de imunitate. Ar fi amuzant daca Dragnea scapa de parnaie si de data asta. Desi nu cred.

  9. Ungaria acum este ocupata cu auto-conservarea. Pe unguri nu-i intereseaza Ardealul. Ei vor sa-si salveze natia si cultura de invaziile araboilor si africanilor. In schimb romanii tot mai fac spume la gura ca vai, rusii le-au furat Basarabia, ca sigur Romania nu se poate descurca fara Basarabia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.