Cu prag sau fără prag pentru abuz în serviciu?

Majoritatea reprezentanților sistemului judiciar prezenți luni la dezbaterea referitoare la redefinirea abuzului în serviciu au sugerat că se poate impune un prag, însă acesta să fie cât mai redus, transmite Agrepres.

judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, a afirmat că opinia minoritară a judecătorilor din cadrul Consiliului este aceea de a se impune un prag „înalt”.

„Consiliul Superior al Magistraturii a discutat în Comisia 1 problema abuzului în serviciu. S-au diferențiat două poziții — una majoritară și una minoritară. În ceea ce mă privește, sunt pe poziția minoritară, poziție care consemna necesitatea instituirii unui prag valoric, spre deosebire de cealaltă poziție. Această poziție este de actualitate în prezent în lumina și a deciziilor CCR. Din partea Consiliului nu putem avansa o valoare concretă, putem însă ține cont de recomandările CCR, de Comisia de la Veneția și de toate menționate de alte Curți Constituționale de prestigiu care vorbesc despre necesitatea instituirii unui prag înalt, înalt însemnând semnificativ nu unul derizoriu. Putem să-l raportăm, așa cum avem și în legislația noastră, consecințe grave sau deosebit de grave, dumneavoastră aveți libertatea să hotărâți, nu putem spune noi, dar este obligatoriu, din punctul nostru de vedere, să se stabilească un prag care să răspundă nevoilor și nu de un leu sau doi, cu titlu de exemplu”, a spus Gabriela Baltag.

Întrebată ce înseamnă opinia minoritară, Gabriela Baltag a răspuns: „Semnificativă. Cam șapte judecători au exprimat această poziție, numai judecători fără procurori”.

Vicepreședintele Consiliului Cristian Ban a completat afirmația judecătoarei Baltag, arătând că opinia majoritară a fost alcătuită din zece magistrați de la CSM, adăugând că el este pentru neimpunerea unui prag.

„Zece sau 11 a fost opinia majoritară. Eu sunt pentru opinia majoritară. Am apreciat că nu se impune acest prag. De ce? Pentru că pentru a stabili acest prag, în prima teză haideți să spunem că este posibil, în cea prin care se produce o pagubă, să cuantificăm în bani. Ce se întâmplă, însă, cu o cuantificare în bani a tezei a doua — intensitatea vătămării. Cum putem noi să apreciem, să cuantificăm această vătămare prin stabilirea unui prag? O să ajungem exact de unde am pornit, exact principiul securității raporturilor în componenta sa referitoare la claritate și previzibilitate a legii, o să ne confruntăm exact cu aceeași problemă”, a afirmat Cristian Ban.

El a adăugat că, în cazul în care se impune un prag, trebuie modificată și legislația privind achizițiile publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.